galéria megtekintése

Elcsúszás: előre lepapírozták Orbán barátjának bizniszét

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 23. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

A rendelkezésre álló forrásoknak megfelelő, szakaszosan hatályba lépő szerződést írt alá a Garancsi Istvánhoz köthető Markettel a 2017-es úszó-világbajnokság beruházásairól az állami MNV. Szakértők szerint furcsa, hogy két héttel megelőzték a fejlesztést támogató kormányhatározatot.

– Elképzelhető, hogy vannak szabálytalanságok az uszodakomplexum kivitelezésére kötött szerződés körül, de büntetőjogilag nem látszik problémásnak – mondta kérdésünkre egy közbeszerzésekben járatos jogász. Szerinte az eddig megismert információk alapján nem tűnik úgy, hogy semmisnek kellene tekinteni a megállapodást.

Amint arról beszámoltunk: az Orbán Viktor miniszterelnökkel „kötélbarátságban” lévő Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. nyerte azt a közbeszerzést, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. írt ki a 2017-es budapesti úszó-világbajnoksághoz kapcsolódó beruházások kivitelezésére. Eredményt május 11-én hirdetett az MNV, s egy nappal később a szerződést is aláírták – csakhogy az utóbbit lehetővé tevő kormányhatározat csak május 26-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

Maszatolás. Tarlós István főpolgármester, Julio Cesar Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség elnöke és Orbán Viktor kormányfő
Maszatolás. Tarlós István főpolgármester, Julio Cesar Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség elnöke és Orbán Viktor kormányfő
Veres Viktor / Népszabadság

 

– Ilyen „elcsúszások” rendkívüli esetben előfordulhatnak, de egyáltalán nem általánosak. A megismerhető dokumentumok és hírek szerint az egész eljárás a formai követelményeknek inkább többé, mint kevésbé megfelel, s egyes hibákat akár le is lehet fedni azzal, hogy az eljárást korábban „rendkívüli sürgősségűnek” minősítették – mondta a szakjogász. Ezzel együtt legalábbis kérdéseket vet fel, hogy nem egy-két nappal, hanem két héttel a szerződéskötés után jelent meg az azt engedélyező kormányhatározat.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója igen visszafogottan nyilatkozott lapunknak a témában. Annyit jegyzett meg, hogy a megállapodás ismerete nélkül nem kívánja az ügyet minősíteni, ám a szerződéskötés utáni kormányhatározat „furcsának tűnik”.

Ennél jóval markánsabban fogalmaztak a Párbeszéd Magyarország (PM) részéről. A PM szerint semmis a megbízási szerződés, mert az MNV azelőtt állapodott meg a Markettel, hogy arra a kormány felhatalmazta. A PM egyben azt is jelezte, hogy ha a vagyonkezelő és a kormány nem reagál érdemben, akkor maguk teszik meg a szükséges jogi lépéseket.

Az MNV álláspontja szerint a szerződéskötés folyamata teljesen törvényes és jogszerű volt, így a szerződés is az. A vagyonkezelőnél kérdésünkre elmondták, hogy a vizes vb-hez kapcsolódó létesítményfejlesztési feladatokat még egy márciusi kormányhatározat hagyta jóvá. A Markettel aláírt szerződés pedig speciális szabályokat határozott meg a megállapodás hatályba léptetéséről. A szerződés egy része először csak az idei költségvetési előirányzat, illetve a tavalyi büdzsé maradványa erejéig lépett hatályba. A teljes szerződés pedig csak május 26. után, vagyis azt követően, hogy a kormány biztosította a fejlesztéshez szükséges teljes összeget. Erre a beruházás szoros határideje miatt volt szükség – tették hozzá.

A bruttó 48,7 milliárd forintos fejlesztés igen komoly megbízást jelent a Marketnek. A vállalat 2014-ben 49 milliárd forint árbevételt ért el, az adózás utáni nyeresége 1,1 milliárd forint lett, amelyből 880 millió forintot osztalékként kifizetett tulajdonosainak. E szerint a Dagály strand fejlesztése – még ha az építkezés csaknem két évre meg is oszlik – alig marad el a Market teljes elmúlt évi forgalmától. A munka mennyiségére az idén amúgy sem lesz panasz a vállalatnál, hiszen internetes oldala szerint a többi közt a sok vitát kavart gyöngyöshalászi Apollo gumigyáron is dolgoznak, mint ahogy a Bosch két magyarországi fejlesztésén is.

A Dagály átépítése elől egyébként igyekeznek minden akadályt elhárítani. A kivitelezésről szóló pályázat nyilvánosságra kerülése előtt néhány nappal a parlament gazdasági bizottsága egy olyan módosítót terjesztett be a parlament elé, amely szerint a kivitelezéskor nem kell betartani a magasépítési szabályokat. Ezenfelül a beruházással érintett ingatlanokon engedély nélkül folyhatnak a bontási és földmunkák, illetve a mélyalapozás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.