galéria megtekintése

Éjszaka a kultúrában

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 23. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Illendő kérdés egy születésnapon, hogy a résztvevők az év többi napján mennyire kíváncsiak az ünnepeltre? Illetlen, ám talán jogos.

A tizenkét éve elindított Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat immár az egyik leglátogatottabb kultúranépszerűsítő program, amely viszonylag kevés kompromisszummal éri el, hogy egyetlen estére benépesüljenek a múzeumok. Négyszázezer látogató 420 helyszínen és 2500 programmal: olyan számok ezek, amelyek önmagukért beszélnek. Más kérdés, hogy sokakat már épp ez a siker tart távol, hiszen nem akarnak reménytelenül állni a sorban (amely például a Sziklakórház előtt az idén kétszáz méteresre nyúlt), buszon nyomakodni, az ajtóban vagy folyosón toporogni, miközben odabent zajlik a kinézett, bekarikázott program.

Szellőssé csak éjfél után, egy óra körül kezdenek válni a helyszínek, épp akkor, amikor már mi magunk is kezdünk elfáradni. És minden évben megfogadjuk: jövőre még körültekintőbben állítjuk össze a vezérfonalat, amely átvezet minket a színes labirintuson.

 

A múzeumigazgatók beszámolói szerint a rendezvény hozzájárult ahhoz, hogy év közben is emelkedjen a látogatók száma. Persze nem mindenütt és nem mindenkor. Aki járt már év közben kis vidéki múzeumban, és megtapasztalta a költők magányánál is mélyebb elhagyatottságot, tudja, miről beszélek. S könnyen lehet, hogy a jövőben még inkább nő majd a távolság a sztármúzeumok sztárkiállításai és a többiek között. Talán épp amiatt is, mert a kultúrát népszerűsítő programok oly színesen, fantáziadúsan és innovatívan gördülnek, hogy nehéz kiszakadni a bűvöletükből, és visszatérni a „sima” kultúra tárgyai, helyszínei közé. Akinek egyszer már megelevenedett a múzeum, ahogy a háromrészes amerikai filmben, az már nehezebben fogadja el a csoda nélküli világot. Mozogjon, éljen, lüktessen minden. Ha meg nem, akkor magára vessen.

Vannak kiállítótermek, amelyek már tudják ezt, s próbálják a színességet – vagy legalább annak látszatát – átvinni a hétköznapokba is, a többiek pedig várják a megváltó éjszakát. Ugyanebben a cipőben jár az irodalom is, hiszen egyre több az írót „váratlan” helyzetben bemutató, a literatúrához csak érintőlegesen kapcsolódó műsor. Mint ahogy az is fölöttébb sikeres, ha múzeum és irodalom találkozik, mint a Textúra, mikor is a Szépművészeti termeiben színészek adták elő a kortárs szerzők festményre írt műveit.

Egyfelől tehát világosan látszik, hogy folytonos innováció kell a meglévő értékek újszerű bemutatásához vagy összekapcsolásához, másfelől pedig az is, hogy aki ebben lemarad, az szinte végképp láthatatlanná válik. Ahogy a képernyőről lekerülő celeb. Kérdés, hogy a színes programok sikerén felbuzdulva beletörődünk-e mindebbe, mint a világ természetes rendjébe, vagy sem. Fokozzuk a forgatag intenzitását és sajnálkozunk a többieken? Elfújjuk a gyertyát a szülinapi tortán, majd bambán ülünk a sötétben?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.