galéria megtekintése

Nyolc helyen mutattak ki cianidot a tiencsini robbanás helyszínén

1 komment

MTI

Fegyelem- és törvénysértés gyanúja miatt eljárást indítottak a kínai állami munkabiztonsági hivatal igazgatója, Tiencsin korábbi polgármester-helyettese ellen – közölte a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi fegyelmi ellenőrző bizottsága kedden.

A 61 éves Jang Tung-liang tagja a KKP Központi Bizottságának, 2001 előtt pedig a tiencsini kormányzatban, illetve helyi állami vállalatok vezetésében töltött be különböző tisztségeket. Több mint 10 éven át (2001 és 2012 között) volt polgármester-helyettes a kikötővárosban, mielőtt jelenlegi posztjára került volna.

Kitelepített tiencsini lakosok egy tüntetés szünetében: levegőt is alig mernek venni
Kitelepített tiencsini lakosok egy tüntetés szünetében: levegőt is alig mernek venni
Kim Kyung Hoon / Reuters

A bejelentés ugyan nem utal rá, de valószínűsíthető, hogy vizsgálói Jangot is felelősnek tartják a múlt szerdán történt katasztrófáért, egy mérgező vegyi anyagokat tároló raktár felrobbanásáért, amely legalább 114 ember halálát okozta.

A kínai államtanács (kormány) kedden külön közleményben tudatta, hogy saját hatáskörben is átfogó nyomozást indított a tiencsini robbanások ügyben. A vizsgálócsoportot a közbiztonsági tárca miniszterhelyettese vezeti.

 

A legfőbb ügyészség már korábban bejelentette, hogy megkezdte a jogsértésre és bűncselekményre utaló bizonyítékok gyűjtését.

Kedd délutáni jelentések szerint a robbanás és tűz áldozatai közül eddig 83 ember személyazonosságát sikerült megállapítani, közülük 50 tűzoltóét és 6 rendőrét. Továbbra is csaknem 700-an szorulnak kórházi ellátásra, 57 ember holléte még ismeretlen.

Kapcsolódó cikkünk: „Időzített bomba közelében élhetünk”

Kompenzációt várnak a pekingi kormánytól azok a tiencsini lakosok, akik házai lakhatatlanná váltak a múlt heti nagy erejű robbanássorozatban. Az áldozatok közül továbbra is keveset tudtak azonosítani... Tovább a teljes cikkre: >>>

A területen 40 ponton állítottak fel a vízminőséget ellenőrző állomásokat, hétfőig nyolc helyen mutattak ki cianidot, helyenként a határérték több mint 28-szorosát.

Keddi közlés szerint a kikötő közelében első ízben – 4 helyen – mérgező, illékony fenolt találtak a vízmintákban, továbbá nyomokban cianidot is kimutattak. Az ellenőrző hatóság állítása szerint ez egyelőre nem jelent veszélyt a halakra, a tengeri környezetre.

A levegő hidrogén-cianid koncentrációját vizsgálják a tiencsini környezetvédelmi hatóság mérnökei
A levegő hidrogén-cianid-koncentrációját vizsgálják a tiencsini környezetvédelmi hatóság mérnökei
Kim Kyung Hoon / Reuters

Kedden esett az eső Tiencsinben, s bár a szakértők attól tartottak, hogy a vegyi anyagok berobbanhatnak, egyelőre újabb robbanásokról nem érkeztek jelentések.

A katasztrófaelhárítók azt ígérik, hogy a robbanás központja körüli 100 ezer négyzetméteres körzetet védő zagygátat folyamatosan megerősítik, hogy a szennyezett víz ne juthasson ki.

Ho Su-san polgármester-helyettes szerint immár tisztázódott a raktárépületben tárolt vegyszerek típusa és mennyisége; a Global Times című lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „90 százalékban pontosak az adataik”.

Mint mondta, a legveszélyesebbnek tartott nátrium-cianid ártalmatlanítása a veszélyes zónán kívül megtörtént, a robbanás közvetlen közelében pedig földet és sódert használtak a betemetésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.