galéria megtekintése

Ma pellengérre állítják Orbánt Strasbourgban

5 komment

NOL

Kedd délután öt órakor Magyarország kapcsán ül össze az Európai Parlament Strasbourgban. A vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Az Európai Parlament (EP) a magyar miniszterelnök halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentéseiről, illetve a migránsok ügyében elindított nemzeti konzultációról tart vitát kedd délután.

Dimitrisz Avramopulosz, a migráció és belügyek görög uniós biztosa, Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja május 13-án ismertette az Európai Bizottság javas
Dimitrisz Avramopulosz, a migráció és belügyek görög uniós biztosa, Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja május 13-án ismertette az Európai Bizottság javaslatcsomagját a migrációs hullám kezelésére
Julien Warnand / MTI/EPA

A magyar kormány szerint ugyan nem valós lehetőségként, csupán megvitatható felvetésként hozakodtak elő a halálbüntetés visszaállításával, az ötlet komoly aggodalmat keltett Brüsszelben. Olyannyira, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke április végén emiatt telefonon felhívta a magyar kormányfőt, hogy tisztázzák a kérdést.

 

„Orbán Viktor álláspontja szerint a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani. Természetesen a témában európai szinten is konzultációkat kell folytatni, így a miniszterelnök ezúttal is örömmel áll Schulz elnök úr rendelkezésére” – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője még április 29-én.

'Bevándorló vagyok' feliratú transzparensekkel tiltakoztak az Európai Parlamentben tartott legutóbbi migráns-vitán
„Bevándorló vagyok” feliratú transzparensekkel tiltakoztak az Európai Parlamentben tartott legutóbbi migráns-vitán
Vincent Kessler / Reuters

Április 30-án az EP elnöke és frakcióvezetői a kérdés sürgős megvitatására kérték az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottságot. Utóbbi testület május 7-én tárgyalt arról, hogy milyen következményei lennének egy tagállam uniós státuszára nézve, ha az ismét bevezetné az EU-ban tiltott halálbüntetést. 

vitában a Fideszt saját pártcsaládja is komoly bírálattal illette. Az Európai Néppárt (ENP) képviselői első esetben álltak ki ilyen határozottan és egységesen a magyar kormány politikájával szemben: mindkét kérdésben megütközésüknek és felháborodásuknak adtak hangot. A német kereszténydemokrata Monika Hohlmeier, az ENP frakció vezérszónoka – miután helyben megismerkedett a bevándorlásról szóló kérdőív tartalmával – „elfogadhatatlannak” nevezte a kérdéseket, amelyek

„megalapozatlan félelmeket keltenek az emberekben”.

A luxemburgi, szintén ENP-s Frank Engel szerint a dél-európai diktátorok bukása óta nem volt olyan kormányfő Európában, aki előhozakodott volna a halálbüntetés visszaállításának gondolatával. „A 2004 óta csatlakozott országok pontosan tudták, hogy milyen értékközösség tagjaivá válnak, ezek a normák és értékek írásba vannak foglalva.”

Nincs kegyelem: idegenrendészeti szabályok megsértése miatt 7 külföldi állampolgárt állítottak elő a budapesti Nehru parkból május 14-én
Nincs kegyelem: idegenrendészeti szabályok megsértése miatt 7 külföldi állampolgárt állítottak elő a budapesti Nehru parkból május 14-én
Mohai Balázs / MTI

A vitában Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Frans Timmermans EP-alelnök, illetve Paraskevi Michou igazságügyi főigazgató is egyértelművé tette, hogy ha bármelyik tagállam bevezetné a halálbüntetést, Brüsszel megindítaná az EU alapszerződésének 7. cikkelye szerinti eljárást (amely a legsúlyosabb esetben a tagállam kizárását eredményezhetné az unióból).

A bevándorlásról szóló kérdőívvel kapcsolatban mindössze annyit jegyeztek meg az uniós vezetők, hogy „a nemzeti konzultáció nem ok arra, hogy az Európai Bizottság hivatalos eljárást indítson”. 

A május 19-i plenáris vita megnyitásaként eredetileg az EU soros elnökségét betöltő Lettország, illetve az Európai Bizottság képviselője ismertette volna álláspontját. Martin Schulz EP-elnök hétfő délutáni nyilatkozata szerint azonban a lett elnökség arról tájékoztatta, hogy az EU kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak nincs közös álláspontja a kérdésben, így nem kíván semmilyen álláspontot kifejteni.

Az európai liberálisok (ALDE) EP-frakciója elfogadhatatlannak és példátlannak nevezte a lett elnökség magatartását. A frakció szerint

a halálbüntetés ismételt bevezetésére irányuló „felszólítás”, valamint a bevándorlási konzultációs kérdőív „idegengyűlölő” szóhasználata „fenyegeti az EU elveit és értékeit”,

és ezen elvek, értékek, illetve az EU-jog védelmében mind a Bizottságnak, mind a Tanácsnak meg kell szólalnia.

EP-szavazás Strasbourgban április 29-én - az EU jövője a tét
EP-szavazás Strasbourgban április 29-én – az EU jövője a tét
Vincent Kessler / Reuters

Sophie In't Veld, az ALDE holland alelnöke követelte, hogy a lett elnökség sürgősen tegye világossá álláspontját. „Az az állítás, hogy a Tanácsnak nincs álláspontja olyan alapvető ügyekben, mint a jogállamiság, a demokratikus kormányzás, illetve az alapvető jogok, arra utal, hogy az Európai Tanács erkölcsi csődbe jutott” – fogalmazott a liberális frakció alelnöke.

„Hogyan tudja Európa hitelt érdemlően bírálni például az egyiptomi halálos ítéletet, ha saját portáján nem hajlandó kiállni saját értékeiért?” – tette fel a kérdést Sophie In't Veld, Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök elítélésére utalva.

Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök a halálos ítélet után
Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök a halálos ítélet után
REUTERS/Al Youm Al Saabi Newspaper

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az EP májusi ülésszakának kezdetén jelentette be, hogy Orbán Viktor részt kíván venni a magyarországi helyzetről szóló vitán.

„Ahogy az Európai Tanács bármely tagját, így Orbán Viktort is szívesen látjuk az Európai Parlamentben, hogy ha kívánja, kifejtse álláspontját” – mondta Martin Schulz. „Az Európai Parlament az a hely, ahol az uniós politika a nyilvánosság előtt zajlik” – tette hozzá az EP-elnök.

Észak-afrikai menekülteket mentett ki a brit haditengerészet a Földközi-tengerből -  van elég bajuk nélkülünk is
Észak-afrikai menekülteket mentett ki a brit haditengerészet a Földközi-tengerből – van elég bajuk nélkülünk is
Carl Osmond / MTI/EPA/MOD

Az Európai Parlament júniusban állásfoglalással, majd júliusban szavazással zárja le a vitát. Az állásfoglalásnak nincsenek jogi következményei, azonban hivatkozási alapul szolgálhat a további vitás esetekben.

A mai ülést követően 19 órától Orbán Viktor sajtótájékoztatót tart. A vitát itt követhetik élőben.

Dunában végezheti a bevándorlási kérdőív

A bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció miatt tüntet kedd este Budapesten a Migráns Szolidaritás Csoport. A demonstráció este fél 7-kor kezdődik a Deák téren, onnan a Parlamenthez, majd a Duna-partra vonulnak. Az előzményekről itt olvashatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.