galéria megtekintése

Tarolt a tábornok

Fölényes győzelmet aratott az egyiptomi elnökválasztáson Abdel Fattah El-Sziszi. A nem hivatalos végeredmény szerint mindössze  44 százalékos részvételi arány mellett, a voksok 93 százalékát kapta, így több mint 26 millió szavazattal lett Egyiptom hetedik elnöke.

Ellenfele, Hamdín Szabahi baloldali politikusnak a szavazatok három százaléka jutott. A háromnapos voksolási maraton eredményét a legfelsőbb választási bizottság az elkövetkezendő napokban véglegesíti.

Sziszi győzelmét már tegnap este ünnepelni kezdték a kairói Tahrír téren
Sziszi győzelmét már tegnap este ünnepelni kezdték a kairói Tahrír téren
Mohamed Abd El-Ghany / Reuters

Az eredmény nem okozott meglepetést: a nagyobb városokban éjjel kettő óra körül meg is kezdődött az előre betervezett ünneplés. A Sziszi plakátokkal díszített színpadok már a választás második napján álltak, de a zászlóbontásra csak az első eredmények bejelentésekor került sor. Kairóban és Alexandriában több százezres tömeg ünnepelt hajnalig, köztük nagyon sok nő is. A Kairóban megkérdezett ünneplők és a médiában nyilatkozók is mind a katonai vezetésben látják az ország gazdasági fellendülésének, a rég vágyott biztonságnak a zálogát.

 

– A helyzet innentől már csak jobb lehet. Nem ez a legjobb forgatókönyv Egyiptom számára, de ezek az első lépések – mondja az El Manial negyedben a 25 éves Mahmud.

Azt mondják, hogy a helyzet már csak jobb lehet, de szavazni még a 2012-es elnökválasztásnál is kevesebben mentek el
Azt mondják, hogy a helyzet már csak jobb lehet, de szavazni még a 2012-es elnökválasztásnál is kevesebben mentek el
Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Ali Kamal, az üzleti menedzser korábban az idegenforgalomban dolgozott. – Fel fogja virágoztatni az országot. Mohamed Murszi idejében nem voltak jogaink, most mindent meg fogunk kapni – vélekedik egy háromgyerekes, 40 éves nő. – Míg a Muzulmán Testvérek szónokoltak, tulajdonképpen csak a mozgalomhoz tartozó nőket vették emberszámba. Sziszi soha nem tett hamis ígéreteket, ezért a szívemmel szavazok rá – teszi hozzá Omnia Mahmud, 19 éves tanuló.

A választásnak már most két tanulsága van a nyertesek, és a megalakuló kormány számára. Egyrészt az alacsony részvétel: még a második szavazási nap munkamentes szabadnappá nyilvánítása, majd az egy napos hosszabbítás ellenére sem sikerült a választási kampányfőnökök, a bírói testület és a média által áhított 50 százalék fölé emelni a részvételt. A választáson megjelentek száma így nem éri el a 2012-es elnökválasztáson megjelentekét, amelyből az iszlamista Murszi került ki nyertesen. Őt Sziszi tavaly júliusban puccsolta meg.

A hatóságok mindent megtettek annak érdekében, hogy az embereket az urnákhoz csábítsák, de többen „csak azért sem" mentek el szavazni. A Népszabadság tudósítója által megkérdezett otthonmaradók mind azt hangsúlyozták, a kétpólusú választás nem méltó a forradalom vívmányaihoz. – Örülök, hogy nem magas a részvétel, ezt érteni fogja a nyertes – mondta Besszim Zakaria Al-Samragy, emberjogi aktivista a választás harmadnapján. – Akkor sem megyek le szavazni, ha pénzbírságra bűntetnek – így Abdelrahman, 22 éves grafikus hallgató, amikor meghallotta a pénzbírság esetleges bevezetésének hírét a választás harmadnapján.

A másik nagy tanulság az, hogy minden eddigi választástól eltérően, az érvénytelen szavazatok száma a második legmagasabb lett, az elnökre adott szavazatok után. Sokan úgy érzik: az érvénytelen szavazatok egyszerre több társadalmi réteg véleményét fejezhetik ki. Kifejezik annak a 18-30 év közötti csoportnak, a fiatal forradalmároknak a nemtetszését, akik elmentek szavazni, de szándékosan érvénytelenül voksoltak. Kifejezik azok véleményét, akik elégedetlenek a hadsereg által tavaly hozott szigorú gyülekezési törvénnyel és a letartóztatásokkal, vagy nem értenek egyet a régi mubaraki rezsim embereinek feltűnésével Sziszi kampányában. Kifejezik még a választási eljárást elviekben támogató szalafisták véleményét, és a Muzulmán Testvériség támogatóinak egy részének véleményét is. Utóbbiak egyébként az egész szavazást bojkottálták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.