galéria megtekintése

Leszámol a sajtóval a bukott elnök

0 komment

NOL

Könyvet írt tiszavirágéletű elnöki mandátumáról és azt azt követő mélyrepülésről Christian Wulff egykori német államfő.

Christian Wulff volt államfő és volt felesége, Bettina
Christian Wulff volt államfő és volt felesége, Bettina
Thomas Peter / Reuters
Wulff 598 napig állt Németország élén mint államfő, majd 2012-ben kénytelen volt lemondani, mert bírósági eljárás indult ellen jogosulatlan előnyszerzés miatt. A vádak még korábbi, alsószászországi miniszterelnöki idejéből származtak, de a per végül idén februárban felmentéssel végződött. De mindez már nem tudta visszaadni Wulff karrierjét.

Az „Egészen fent, egészen lent" (Ganz oben, Ganz unten) című könyv június 11-én jelenik meg, és egyelőre részletek sem szivárogtak ki. Wulff ugyanis cseppet sem bízik abban, hogy a média jó reklámot csinálni neki. Amint a fülszövegben is írja, soha senki ellen nem folytatott olyan hadjáratot a média Németországban, mint amit neki kellett elszenvednie.

Mint a Tagesspiegel írja, a volt elnök egy beszélgetésben elismerte: a Bild bulvárlap hónapokig tartó „vadászata" állt a lemondása hátterében. Az egész elnöki mandátumát is mintha „köd" borítaná, maga sem nagyon emlékszik másra, mint a média támadásaira. (Erre saját reakciói sem voltak optimálisak: amikor fenyegető üzenetet hagyott a Bild főszerkesztőjének üzenetrögzítőjén, azzal az egész sajtót maga ellen hangolta.)

 

A könyvben állítólag saját hibáit is elismeri, és lerántja a leplet azokról, akik a háttérben irányították a dolgokat. Wulff meggyőződése ugyanis, hogy egy jól szervezett akció zajlott, ami persze tanulságokkal szolgál a sajtó, a politikusok és a nyilvánosság számára is.

Wulff egyébként váratlanul került a német államfő posztjára. Amikor elődje, Horst Köhler váratlanul lemondott, Angela Merkel kancellár a jóképű alsószászországi miniszterelnököt jelölte a legmagasabb állami posztra. Ezzel két legyet ütött egycsapásra, hiszen egy lehetséges pártbeli riválistól is megszabadult. Wulff és fiatal felesége lett Németország glamourpárja, ám a kelleténél jobban felhívták magukra a média figyelmét. Hamar elterjedt, hogy szeretnek jól élni, befolyásos üzletemberek látják vendégül őket, és Wulff már tartományi miniszterelnökként is gyanús barát kölcsönöket kapott. Ezeket nyilván meghálálta valahogy, vonták le sokan a következtetést.

A hannoveri bíróság azonban csupán egyetlen gyanús, 720 eurós szállodai számlát talált, ezt Wulff egy barátja, David Groenewold filmproducer fizette ki helyette a müncheni sörfesztiválon. Ennél több „visszaélést" nem sikerült bizonyítani. A volt államfő szerint a felmentésével nem ért véget a kálváriája, azóta is folyamatosan érik megaláztatások. A családi élete tönkrement, a felesége egy évvel a bukás után elvált tőle, és kénytelen volt visszatérni eredeti szakmájához: Hamburgban nyitott ügyvédi irodát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.