galéria megtekintése

Összeomlottak a másodpilóta szülei

2 komment

NOL

Megszólaltak Andreas Lubitz, a kedden lezuhant német gép másodpilótájának szülei. A huszonhét éves férfi apja összeomlott a tragédia után, élete darabjaira hullott szét.

A másodpilóta szülei először szólaltak meg mióta fiuk valószínűsíthetően szándékosan vezette a Germanwings Barcelónából Düsseldorfba tartó járatát a francia hegyeknek, megölve ezzel 149 embert és magát is. Az apa érzéseit Bernard Bartolini, Prads-Haute-Bléone polgármestere tolmácsolta a Telegraphnak. A kisváros nem messze fekszik a baleset helyszínétől.

„Ő viszi a hátán az egész tragédia súlyát. Ő az az ember, akinek az élete összeomlott" – mondta Bartolini. Lubitz szülei nem beszéltek a nyilvánosság előtt a baleset óta, de a francia és a német rendőrség is kihallgatta őket.

A polgármester elmesélte, akkor találkozott a másodpilóta családjával, amikor felkereste a repülőgép katasztrófa színhelyét, és részt vett egy közeli megemlékezésen csütörtökön, amelyen az elhunytak rokonai is jelen voltak.

 

Bartolini szerinte Lubitz édesapjának élete romokban hever a tragédia után. A polgármester nagyon sajnálta őt, nemcsak azért, mert elvesztette a fiát, hanem azért is, mert a fia felelős a katasztrófáért: „Nagyon tisztelem ezt az embert, aki akaratlanul került a tragédia kellős közepébe" – tolmácsolta együttérzését a polgármester.

„Zuhanunk" – kiabálta a másodpilóta

Andrea Lubitz egykori barátnője is megszólalt a március 24-én történt légikatasztrófa után. Maria W. a Bildnek adott interjújában elmesélte, hogy Lubitz gyakran szenvedett rémálmoktól, a férfi viselkedése is megijesztette őt.

A huszonhat éves lány azt is elárulta, volt hogy a Germanwings másodpilótája az éjszaka közepén felriadt álmából, és azt kiáltotta: „Zuhanunk!"

A mentőegységek tagjai és helyiek a tragédia helyszínének közelében felállított emléktáblánál
A mentőegységek tagjai és helyiek a tragédia helyszínének közelében felállított emléktáblánál
Jean Paul Pelissier / Reuters

Az egykori barátnő megjegyezte, Lubitz említette neki, hogy egy nap valami olyasmit fog tenni, ami az egész rendszert megváltoztatja, és akkor a világ emlékezni fog a nevére.

A légikísérőként dolgozó Maria szerint egykori párja nagyon jól tudta, hogyan kell titkolnia mások előtt lelki gondjait. Erről a titkolózásról tanúskodnak azok az összetépett papírok is, amelyeket Lubitz házában találtak, és arról szólnak, hogy a pszichiátriai kezelés alatt álló férfi nem is dolgozhatott volna a zuhanás napján. Szombaton az is kiderült, Lubitznak pszichés problémái mellett a látásával is gondja volt.

Nem szabad megbélyegezni a depressziósokat

Brit pszichiáterek óvatosságra intenek azokkal a felhívásokkal kapcsolatban, miszerint a depresszióban szenvedő embereknél meg kéne akadályozni, hogy pilótaként dolgozzanak. Nagy-Britannia legmagasabb rangú pszichiátere arra figyelmezteti a légitársaságokat, hogy kerüljék a reflex választ a Germanwings járatának katasztrófája után.

Guardiannek nyilatkozó Simon Wessely, a brit Pszichiáterek Királyi Kollégiumának vezetője óva inti a légügyi hatóságokat és a légitársaságokat attól, hogy pánikba esve, meggondolatlanul reagáljanak a hasonló esetekre. A Germanwings katasztrófája után ugyanis kételyek merültek fel az Európai Unióban azzal kapcsolatban, hogyan is kezeljék a depressziós pilótákat, egyáltalán engedjék-e őket repülni. A jelenlegi álláspont szerint a pilóták repülhetnek, ha tünetmentesek, és szedik a felírt antidepresszánsokat.

A polgári légügyi hatóságok mintegy száz olyan esetről tudnak Nagy-Britanniában, amikor pilótákat depresszióval kezeltek. Jelenleg közülük negyvenkettő alkalmazott áll gyógyszeres kezelés alatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.