galéria megtekintése

Orvosok és ápolók készülnek sztrájkra az ebolajárvány csúcsán

0 komment

K. I.
NOL

A libériai egészségügyi hatóságok arra kérik az orvosokat és ápolókat, hogy álljanak el a munkabeszüntetéstől, mivel katasztrofális következményei lehetnek az ebola által leginkább sújtotta országban.

A libériai egészségügyi dolgozók országos szövetsége ugyanis bejelentette, tagjai hamarosan megkezdik a munkabeszüntetést, ha nem emelik meg a fizetésük mellé kapott veszélyességi pótlékot. Állításuk szerint az ebolások kezelését ellátó orvosok és ápolók által kapott pénz nem arányos azzal a kockázattal, amelyet a munkájuk során vállalnak – írja a BBC.

Egészségügyi központ épül Libéria fővárosában, Monroviában. Az orvosok és az ápolók sztrájkjának katasztrofális következményei lehetnek
Egészségügyi központ épül Libéria fővárosában, Monroviában. Az orvosok és az ápolók sztrájkjának katasztrofális következményei lehetnek
James Giahyue / Reuters

A pótlék jelenleg 500 dollár – ezt a 200-300 dollár közötti átlagfizetésen felül kapják –, ám az orvosok és az ápolók 700 dolláros pótlékot követelnek. Libéria egészségügyi miniszter-helyettese azonban hangsúlyozta, hogy a nyugat-afrikai ország emberi és anyagi erőforrásait jócskán felemésztő járvány miatt egyelőre elképzelhetetlen a pótlék összegének megemelése.

 

Tolbert Nyenswah arra is igyekezett rámutatni, hogy a munkabeszüntetést leginkább a betegek sínylenék meg, és a sztrájk tönkretenné mindazt, amit eddig elértek a gyilkos kór elleni harcban. Az egészségügyi dolgozók a pénzen kívül nem mellesleg jobb védőfelszerelést és biztosítást is szeretnének, ám Nyenswah erről nem nyilatkozott.

A jelenlegi járványban eddig több mint négyezer ember vesztette életét, a legtöbben Libériában. Az orvosok és ápolók között azért is uralkodott el a pánikhangulat, mert a halottak között közel száz egészségügyi dolgozó volt, akik a betegek kezelése során fertőződtek meg.

Felvételek Romero kezeléséről a madridi III. Károly kórház karanténjában
Felvételek Romero kezeléséről a madridi III. Károly kórház karanténjában
Andrea Comas / Reuters

Mindeközben Nyugat-Afrikán kívül is regisztráltak megbetegedéseket. Mind a spanyol, mind az amerikai ápolónő akkor fertőződött meg, amikor Nyugat-Afrikából visszatért betegeket ápoltak. A dallasi ápolónő az első ebolás, aki az Egyesült Államokban fertőződött meg a vírussal. A beteg pénteken jelezte, hogy felszökött a láza, majd azonnal karanténba helyezték. A tesztet már szombaton elvégezték, de biztos eredményt csak vasárnap kaptak.

CNN szerint a hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy miként kapta el a gyilkos kórt, hiszen az eddigi beszámolók alapján úgy tűnik, a nő mindig teljes védőruházatban lépett be az azóta elhunyt Thomas Eric Duncan kórtermébe. „Azonban valaki valamikor megszegte az előírást, ez vezetett a fertőzéshez" – mondta egy sajtótájékoztatón Daniel Varga, a texasi egészségügyi szolgálat vezetője, hozzátéve, hogy az ápolónő a körülményekhez képest jól van, állapota stabil.

A fertőzött dallasi ápolónőt nem nevezték meg, de azt mindenki tudja, hol lakik. A képen éppen a lakása bejáratát fertőtlenítik
A fertőzött dallasi ápolónőt nem nevezték meg, de azt mindenki tudja, hol lakik. A képen éppen a lakása bejáratát fertőtlenítik
Jaime R. Carrero / Reuters

A járványügyi központ vezetője azonban igyekezett nyugtatni a kedélyeket, és hangsúlyozta, hogy az egészségügyi előírások betartásával meg tudják akadályozni a járvány kitörését Dallasban. A texasi egészségügyi központ másik munkatársa biztosította az embereket, hogy mindenkit, akivel kapcsolatba lépett az ápolónő, megfigyelés alá helyeztek, valamint otthonát és autóját is már fertőtlenítették, valamint a környéken élőket is értesítették a potenciális veszélyről.

Az amerikai hatóságok vélhetően tanultak a madridi beteg, Teresa Romero Ramos esetéből. Az ápolónő a Sierra Leonéből hazaszállított misszionárius kezelése után fertőződött meg a vírussal – vélhetően akkor, amikor levette a védőruhát, és kesztyűs kezével az arcához ért –, ám története a spanyol egészségügyi szolgálatok számos hiányosságára, és emberi mulasztások sorozatára hívta fel a figyelmet.

Romero hat nap alatt többször is jelezte, hogy rosszul érzi magát, ám csupán harmadszorra, október 6-án végezték el rajta a tesztet. Mint kiderült, neki és kollégáinak nem biztosítottak megfelelő biztonságú védőruhát a madridi III. Károly kórházban, és a fel- és levételt sem felügyelte senki, holott ez is az előírás része.

A dolgozók egy nagyobb csoportja múlt héten tüntetést szervezett, ahol elmondták, a spanyol egészségügyi hatóságok nincsenek felkészülve az ebolás betegek kezelésére, és az orvosokat, valamint az ápolókat sem készítették fel, hogy miként is kell eljárniuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.