galéria megtekintése

Megfizetünk

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 13. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Bár a szakma egyre türelmetlenebbül találgatja, milyen egészségügyi reformtervekkel áll elő a kormány, a kérdés lényegében eldőlt. A kabinet a minap állást foglalt: a hatalmas európai segítséggel létrehozott modern egészségügyi kapacitásokat csak a korábbi összegekkel finanszírozza. Tehát az eddigiek terhére.

Az OEP már eddig is a szolgáltatások szűkítésére kényszerítette az intézményeket. Például csak bizonyos helyen, és bizonyos fajta laborvizsgálatokat fizet. Ha valaki hetedik kerületi lakosként olyan vizsgálatra szorul, amelyből kiderül, van-e cukorbetegsége, fizetnie kell. Ám ha kevéssel arrébb, a Honvédkórház ellátási területén él, már jár neki a térítésmentes vizsgálat.

A hetedik kerületi szakrendelő ezt csak bérmunkaként vásárolhatja meg a Honvédkórháztól. Más példa: az egészségbiztosító egy éve nem fizet a kórházaknak a sürgősséggel ellátott lakcím nélküli, vagy külföldi, illetve más okból nem biztosított sérültek kezeléséért. Így például az utcán összeesett emberek gyógyításából egy nagyobb kórháznak évente több tízmilliós kifizetetlen számlája is összejöhet. Ezért, ha csak tehetik, továbbküldik az ilyen beteggel érkező mentőt.

 

Azoknak sem könnyebb, akiknek van jogosítványuk az ellátásra, mert gyakran most sem jutnak hozzá, vagy ha mégis, nem akkor és nem úgy, ahogyan arra szükségük volna. Hosszabbodnak a várólisták, szaporodnak a fizetős szolgáltatások. Gyors laborért, diagnosztikai leletért már most a magánszektorhoz kell fordulni.

A rendszer fizetőssé válása mérhető: az egészségügyre fordított összegek 37 százaléka magánforrásból kerül a rendszerbe. A magánszolgáltatók piaca évente 15-20 százalékkal nő, miközben nem fizetünk kevesebb tébét. Nem feltétlenül kell magánrendelésre menni ahhoz, hogy fizetni kelljen. Ha a kórház például valakit nem fektet be, hanem naponta visszarendeli infúzióra, az utazási költség még több is lehet, mint amennyibe a kórházi ápolás kerülne, csakhogy ezt a pénzt már nem az intézménynek kell előteremtenie.

Talán az OEP-nek, de inkább a betegnek. A kormány szerint az egészségügy nem fizetős. Ahogy az útonálló is megadja a választás lehetőségét: pénzt vagy életet. Ez az utcasarok fizetős vagy nem fizetős? Így van ez az egészségügyben is. Az európai segítséggel felújított intézmények hiába váltak alkalmasabbá a gyógyításra, az esetszám nem növelhető, mert működtetésükre kevés a pénz.

Az egyik oldalon emiatt hosszabb lesz a sor, a másikon a korszerűbb, de üres kapacitás bevételszerzésre, fizető betegek felhajtására ösztönzi az intézményeket. A közfinanszírozott szektor maga lesz a fizetős ellátás motorja. Így aztán lehet, hogy az egészségügy a kormány szerint nem fizetős, de aki oda kerül és élni akar, fizet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.