Javult az ebolás ápolónő állapota

Teresa Romero Ramos az első Európában, aki elkapta a vírust. A spanyol ápolónő akkor fertőződött meg, amikor egy Sierra Leonéból hazaszállított misszionáriust kezelt. Spanyolországban 17 embert helyeztek karanténba, akik valószínűleg kapcsolatban kerülhettek a megfertőződött nővérrel, akinek állapota az elmúlt napokban javulni látszik. A Macedóniában elhunyt férfi halálát nem az ebola okozta.
Újságírók keresték fel Galíciában a gyilkos kórral megfertőződött ápolónő szüleit, hogy érdeklődjenek annak egészségügyi állapotáról. A spanyol Teresa Ramos az édesanyja szerint jobban van.

A nővér volt az első Európában, aki elkapta az ebola vírusát. Ramos azon a klinikán dolgozott, ahol két spanyol misszionárius belehalt a betegségbe, miután visszatértek Nyugat-Afrikából. Az ápolónő akkor fertőződött meg a kórral, amikor egy Sierra Leonéból hazaszállított misszionáriust kezelte, és ruházata nem volt megfelelő. A nő valószínűleg védőkesztyűs kézzel dörzsölhette meg az arcát.

Felháborodást keltett, hogy a kormány későn reagált az ebola feltűnésére
Felháborodást keltett, hogy a kormány későn reagált az ebola feltűnésére
Andrea Comas / Reuters
Spanyolországban az is felháborodást keltett, hogy a kormány későn reagált az ebola feltűnésére, és nem tájékoztatta megfelelően a korházban dolgozókat. – számol be a Euronews.

A hírportál szerint újabb három embert vittek a madridi korházba, megfigyelésre. Ezzel 17-re nőtt a karanténban lévő emberek száma, akik kapcsolatba kerülhettek a megfertőződött ápolónővel.

Mindeközben a Reuters írja, hogy a Macedóniában meghalt brit férfi halálát nem az ebola okozta. A férfi egy hotelben vesztette életét, ahol a haláleset után több mint harminc embert helyeztek karanténba.

A férfi a vírus tüneteivel került korházba, láza volt, hányt és belső vérzése volt. A korház a haláleset után mintákat küldött Hamburgba, ahol az eredmények azt mutatták, hogy a férfi halálát nem a gyilkos kór okozta.

Az járvány európai terjedése miatt az EU egészségügyi miniszterei jövő kedden rendkívüli ülést tartanak. A küldöttek az ebola megfékezésének lehetőségeiről fognak tárgyalni, mely a legfrissebb adatok szerint már több mint négyezer halálos áldozatot követelt Nyugat-Afrikában.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.