galéria megtekintése

Több Malalát és Kailast

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 13. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

A fegyveres konfliktusokban ők a legelső áldozatok. Ők a legvédtelenebbek, a legkiszolgáltatottabbak. S a legkönnyebben manipulálhatóak. Akikből – ahogy azt a gyerekkatonák sorsa mutatja – már kamaszfejjel kegyetlen gyilkosok lehetnek.

Szinte senki sem tudta elképzelni, hogy ez következik, annyira bátor döntést hozott az oslói Nobel Intézet, amikor a 2014-es Nobel-békedíjat két gyermekjogi aktivistának ítélte oda. Egy 17 éves pakisztáni muzulmán lánynak, Malala Juszafzainak és egy 60 éves indiai hindu férfinak, Kailas Szatjarthinak. Az emberi jogokért küzdőket, egyéneket és szervezeteket már ismertek el ilyen magas szinten. A gyerekjogok most jutottak el ide.

Korábban még jobb lett volna. S az sem elhanyagolható szempont, hogy a politika, illetve a vallás által egymás ellen hangolt, uszított két nemzet képviselőjét tüntették ki. A nyugati világ mindkét díjazottat joggal ünnepli. Különösen nagy a felhajtás az egyébként is nagy megbecsüléssel övezett Malala körül. A Nagy-Britanniában élő kamaszról többen úgy gondolják: ha így folytatja, hamarosan az ENSZ főtitkára lesz belőle.

 

Története valóban lélegzetelállító. Tizenéves fejjel mert szembeszállni a tálibokkal, akik megtiltották a lányoknak, hogy iskolába járjanak. Meg is akarták ezért ölni, de a merényletet túlélte, bár a fejét lövés érte. Az, hogy az életére törtek, egyáltalán nem rettentette el attól, hogy kiálljon a lányok tanuláshoz való joga mellett. S így akarva-akaratlanul szót emeljen azzal szemben, hogy bármiféle vallásra vagy világnézetre hivatkozva, azokat kiforgatva férfiak mondják meg, írják elő a nőknek, hogy mi a jó nekik, mit szabad és mit nem szabad tenniük.

Nagyon sok Malalára és Kailasra volna még szükség. Mert ők a hatékony fegyverek a nyomorral, a tudatlansággal szemben. Sokat segíthetnének Nigériában is, ahol a szélsőséges muzulmán szekta iskolás lányokat rabol el, hogy foglyaikat pár száz dollárért eladja (szexuális) rabszolgának. Lehet a levegőből bombázni az Iszlám Állam martalócait, de a dzsihadistákat igazából csak a Malalák és Kailasok győzhetik le. Akik valamiféle kiutat mutatnak.

Akik nem fogadják el, hogy az iskolába csak a kiválasztottak mehetnek, hogy valaki ne tanulhasson, mert lánynak született. S azt sem tekintik természetesnek, hogy az eladósodott szülők bérrabszolgának, a végletekig kiszipolyozható rabmunkásnak adják el gyermekeiket. Tegyük hozzá: az idei Nobel-békedíj is valahol demokráciaexport, az emberi jogok érvényességének terjesztése.

Kérdés, hogy a két kitüntetett hazájában és sok más helyen ezt nem beavatkozásként, az adott ország elleni támadásként, külföldi érdekeket szolgáló ügynöki aknamunkaként, a helyi kulturális-vallási szokások megsértéseként fogják-e fel. Az sem mindegy, hogy milyen iskolába járnak a gyerekek. Ingyenes és világi tanintézetbe, vagy olyanba, ahol a vallás ürügyén ideológiai átnevelést kapnak. Mert ha valaki elcsavarja a gyerekek fejét, azzal befolyást szerez az egy-két nemzedékkel későbbi társadalomra is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.