galéria megtekintése

Orbán mártírt csinált az idiótákból

13 komment

NOL

Az amerikai sajtó a szólásszabadság korlátozásával vádolja Magyarországot a fajvédő konferencia betiltása és a szervező, Richard Spencer elleni hatósági fellépés miatt. A pénteki rendőrségi razzia úgyse került semmibe a megszállási emlékmű vagy Horthy-kultusz jelentette történelmi revizionista kampányhoz képest.

Kell-e fogadnia egy országnak amerikai „rasszista realistákat", európai szélsőjobboldali aktivistákat, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik főideológusát és a többi szimpatizánsukat a fővárosában? – firtatja a Daily Beast. Az amerikai hírportál cikke szerint ez a dilemma akkor állt a magyar kormány elé, amikor az amerikai National Policy Institute (NPI) – amelynek a fő célkitűzése az etnikailag fehér Egyesült Államok megteremtése – bejelentette, hogy október 4-én, szombaton „kapcsolatépítési” konferenciát rendez Budapesten.

Ezekre a reményekre – idézi fel a cikkszerző, James Kirchick –, nem is a betiltás, hanem Gyöngyösi Márton mérte az első csapást, a Jobbik országgyűlési képviselője ugyanis a múlt hétfőn jelezte, nem vesz részt a konferencián, mert nem tud egyetérteni az amerikai rasszisták – köztük nyilván Richard Spencer NPI-elnök – szemléletvilágával. „És tudhatod, hogy hivatásos fajvédőként a padlóra kerültél, ha ezt olyasvalaki mondja, aki két éve a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő zsidók összeírását követelte a parlamentben" – jegyzi meg pikírten Daily Beast újságírója.

 

Azon a hétfőn a magyar hatóságok megtagadták a vízumot az Európa jövőjéről szóló konferencia egyik reménybeli attrakciójának számító Alekszander Dugintól, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik főideológusától, a miniszterelnök, Orbán Viktor utasítására pedig Pintér Sándor belügyminiszter be is tiltotta a konferenciát. A hotelnek és a konferencia helyszínének szóltak, hogy függesszék fel az előkészületeket. Csakhogy ez a keménykezűség – véli Kirchick – az ellenkező hatást érte el. A magyar kormány egy relatíve jelentéktelen szervezet képviselőit a szólásszabadság mártírjaivá emelte, és ahelyett, hogy kétségbe vonta volna őket, teret engedett az igencsak visszataszító nézeteiknek.

A tilalom ellenére Spencer elutazott Magyarországra – a Népszabadságnak még egy interjúra is sikerült elkapnia –, hogy a konferenciát egy lakásban, magánrendezvényként tartsák meg. Az NPI elnöke körülbelül 25 társával pénteken nekivágott a budapesti éjszakának, asztalfoglalás nélkül beültek egy kávézóba a Déli pályaudvar mellett, ahol este tíz körül a Spencer bevallása szerint „baráti zsivajukat" magyar rendőrök razziája törte meg. A jelenet – írja a Daily Beast – hasonlíthatott a kommunista időkhöz, csakhogy azokat a székeket, amelyekben akkor ellenzékiek ültek, most egy falka rasszista álértelmiségi foglalta el. Mindenkit igazoltattak, Spencert őrizetbe is vették, közönséges bűnözőként bent tartották 72 órán át, hol a rendőrkapitányságon, hol a bevándorlási hivatalban, hol a repülőtéri fogdában, aztán kiutasították és három évre kitiltották a schengeni zóna országaiból. A Daily Beastnek már Párizsból, repülőgépre várva írt a kálváriájáról. A rengeteg, kizárólag magyarul zajló papírmunka miatt állítólag kicsit kafkai volt a számára az egész.

Magyarországon nem bűn, ha valaki ostoba, bigott gondolatokat dédelget a fejében, és nem lenne szabad bűnnek lennie annak sem, ha hangot akar adni nekik. Érthető persze – írja Kirchick –, hogy Európában ezt sokan másként látják, de semmi nem utal arra, hogy Spencer és a kollégái atrocitásokra uszítottak volna bárkit valamilyen kisebbség képviselői ellen. És ez az uszítás lenne az a pont, amely igazolhatná Spencer őrizetbe vételét.

Szóval Kirchick szerint sokat elárul a szólásszabadságról Magyarországon. Spencer talán úgy gondolhatta, hogy a fehér Európa megteremtésének a hirdetéséhez vendégszeretettel fogadják egy olyan országban, ahol a szélsőjobboldali Jobbik húsz százalékkal a harmadik legnagyobb parlamenti párt, és ahol maga Orbán magasztalja az illiberális demokráciát. Azóta, hogy ő négy éve hatalomra került, a magyar kormány rászállt a civil szférára és a sajtóra, amit Európában és az Egyesült Államokban is sokan kritizáltak. „Hogyan tudsz a NATO-szerződés 5. cikkelye alatt aludni éjszakánként, miközben nappal illiberális demokráciát hirdetsz, korlátozod a sajtószabadságot és démonizálod a civil társadalmat – feszegette a „Fuck the EU" kiszólásról hírhedt amerikai külügyi államtitkár, Victoria Nuland nemrég egy washingtoni konferencián.

A Fidesz amúgy szereti a szélsőjobb elleni utolsó védőbástyaként beállítani magát, a konferencia betiltása és a rendőrségi razzia pedig a kormánynak szinte ingyen volt ahhoz a történelmi revizionista kampányhoz képest, amellyel próbálja megszabadítani a magyarokat a holokausztban játszott szerepük bűnétől – amit a megszállási emlékmű hivatott jelképezni –, újjáéleszti a Horthy-kultuszt és ha tudná, újratemetné a fasiszta írót, Nyírő Józsefet. És ironikus – jegyzi meg Kirchick – hogy Orbánnak a konferencia betiltásával egyszerre sikerült elhatárolnia magát a Jobbiktól és megfelelnie a baloldal elvárásainak.

Spencer az ügyet a maga részéről azzal zárta le, erkölcsi szempontból visszataszítónak tartja, hogy egy politikus csak azért döntött a letartóztatása mellett, mert nem ért egyet a mondanivalójával, és ez az, amiért az amerikaiak egyáltalán felkapták a fejüket az egészre.

Az Egyesült Államokban ugyanis a szólásszabadság szent és sérthetetlen dolog. Amikor Pintér egy héttel ezelőtt az alkotmányra és az emberi méltóság megsértésére hivatkozva bejelentést tett a fajvédő konferencia betiltásáról, a Wall Street Journal azt írta, hogy a magyar alaptörvény – több más európaihoz hasonlóan – egyszerűen korlátozza a szólásszabadságot. A Daily Beast eközben azt kérdezi az ujjongó magyar liberálisoktól, hogy ha a magyar kormány gond nélkül elhallgattat, letartóztat és kiutasít egy olyan, nem túl intelligens embert, amilyen Spencer, mi fogja visszatartani, hogy olyan éleselméjű rendszerkritikusokat is rács mögé küldjön, amilyenek maguk ezek az ujjongó liberálisok. (Mindenki azért nem ujjongott. A  Társaság a Szabadságjogokért szerint a konferenciát nem lehetett volna betiltani.) Kirchick írja, hogy amennyire utál közös nevezőre jutni olyan rasszista honlapokkal, amilyen a VDare, most egy kicsit tényleg mindannyian Spencerek vagyunk. Legalábbis Budapesten. „És lenézem, amit mond, de bármikor kétségek nélkül kiállok azért, hogy mondhassa" – fejezi be a cikkét az ismert voltaire-i maxima parafrázisával.

Az NPI egyébként a montanai Whitefishben működik. A súlyára talán jellemző, hogy az egy 6460 lelket számláló község.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.