galéria megtekintése

Aggasztó az antiszemitizmus, de nem kell összepakolni

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 13. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Az antiszemiták nem szeretik, ha a zsidó állam és a zsidók megvédik magukat, és harcolnak, állítja Raphael Vago (68 éves), a Tel-avivi Egyetem oktatója, aki szerint aggasztó az európai, így a magyarországi zsidóellenesség, de nincs ok a pánikkeltésre.

– A gázai konfliktus alaposan felkorbácsolta az indulatokat és az antiszemitizmust a világban, így Európában is. Izrael már korábban is sokat háborúzott. Lehetett erre számítani?

Sajnos igen. A kutatások alátámasztják, hogy ilyen esetben antiszemita reakcióra kerül sor, összekapcsolják a zsidóellenességet a közel-keleti fejleményekkel, az Izrael és a palesztinok közötti összecsapásokkal. A burkolt és a nyílt antiszemitizmus ilyenkor egyaránt legitimációra tör, arra hivatkozva, hogy Izrael, vagyis a zsidók, „népirtást követnek el”. Az antiszemiták nem szeretik, ha a zsidó állam és a zsidók megvédik magukat, és harcolnak. Ez nem is illik a sztereotip elképzeléseikbe. Nálunk, a Tel-avivi Egyetemen is készült kutatás, amely szerint tavaly, amikor kevesebb incidensre került sor Izrael és a palesztinok között, az antiszemitizmus mértéke is alacsonyabbnak bizonyult a világ különböző részein egyaránt.



Raphael Vago

Azt szokták mondani érvként, hogy Izrael bírálata nem azonos a zsidóellenességgel...

Izraeliként magam is azt mondom, lehet bírálni Izrael politikáját. Tényleg súlyos képeket láttunk Gázából. De a világban szervezett tüntetéseken nemcsak Izraelt „vették elő”, hanem a zsidókat is, népirtással, holokauszttal vádolva őket. A cionizmus és a nácizmus közé egyenlőségjelet tettek. Nem pusztán Izrael kormánya, hanem a zsidóság bírálatáról van szó. Főleg, de nem kizárólag Nyugaton, Belgiumban, Franciaországban, Londonban zsidó célpontokat, kóser éttermet, illetve zsidó embereket, rabbit támadtak meg. A zsidóságot Izrael képviselőjének tekintik. Láthatunk ebben antiszemita irányvonalat is.

 

Izrael egyik alapvetése, hogy erős ország. A szétszóratásban, a diaszpórában élő zsidóság hozzá képest védtelen. Mit lehet ez ellen tenni? Izraelnek kellene jobban visszafognia magát, tekintettel lennie a diaszpórában élők kiszolgáltatottságára?

Éppen Budapesten, egy konferencián beszéltem erről, a Balassi Intézetben. Arról, hogy Izrael mennyiben felelős a világ zsidóságáért. Arról, hogy a diaszpórában élő zsidóság is elvárja, Izrael nyújtson számára valamiféle védelmet. Nemcsak fizikailag, hanem morálisan is. Ez összetett kérdés. Izrael egyfelől a zsidóság kollektív védelmezőjének tekinti magát, és így is tekintenek rá. Sokan ugyanakkor a diaszpórában nem akarják megfizetni az izraeli–arab konfliktus árát.

De kinek a feladata, hogy megvédje a diaszpóra zsidóságát? Mondjuk Belgiumban, ahol az orvos eltanácsolta a 90 éves zsidó asszonyt, mondván: menjen Gázába, ott majd elmúlnak a fájdalmai...

Elsősorban is az adott államnak, persze. Izrael ebbe nem avatkozhat be. Ugyanakkor azt látjuk, egyes országokban a zsidó közösségnek önvédelembe kell szerveződniük, ha nem is milíciába. Tudatosul bennük, hogy más nem védi meg őket. Más kérdés, Izrael mennyire segíti őket e törekvésükben.

Franciaországban nagy vihart kavart a Zsidó Védelmi Liga betiltásának kérdése.

Más kérdés, hogy álljon egy zsidó fiatal egy zsidó intézmény előtt, és telefonáljon nyomban, ha valami baj van, és más a szélsőséges csoportosulások szervezése. A „zsidó gárda” típusú elemeket természetesen az adott államnak joga van betiltani. Szerintem a legtöbb izraeli is egyetért ezzel. Semmi szükség nincsen rá, hogy zsidó banditák kezdjenek muzulmán banditákkal verekedni a francia városokban. Nyugat-Európában, a szélsőséges muzulmánok között, akik a bevándorlók második nemzedékét alkotják, sajnos nagyon vad antiszemitizmust és Izrael-ellenességet tapasztalni. Sokszor verekedésbe, fizikai támadásokba torkolló tüntetésekre kerül sor. Ilyenkor a helyi zsidóságnak valamilyen formában meg kell védenie magát.

Natan Saranszki ismert exszovjet másként gondolkodó, a Szochnut (Zsidó Ügynökség Izraelért) elnöke a The Jewish Chronicle hasábjain „az európai zsidó történelem végének kezdetéről” tesz említést. Egyetért azzal, hogy az európai antiszemitizmus, ha akaratán kívül is, a cionizmus céljait szolgálja? Vagyis azt, hogy a zsidóság a biztonságosabb Izraelbe kívánkozzon?

Akaratlanul igen. A cionizmus történelmileg arra épül, hogy az európai emancipáció nem sikerült. A budapesti születésű Herzl Tivadar és mások is ezt vallották. A cionizmus ethosza szerint természetes, hogy Izrael azt szeretné: minél több zsidó éljen Izraelben. Az, hogy létezik antiszemitizmus, és a társadalmak nem fogadták be a zsidókat, elősegíti az érzetet, hogy a zsidók a saját országukban keressék a boldogulásukat. Tény, hogy az utóbbi hónapokban Franciaországból, Ukrajnából és más országokból is több zsidó jött Izraelbe. Nem érzik már jól magukat, a franciáknál például aggasztja őket, ahogy a szélsőséges fundamentalista csoportok viselkednek velük szemben. Más kérdés, hogy a világ zsidósága általában mennyire érzi veszélyeztetettnek magát, és mennyire lehet új exodusra számítani. Személy szerint én nem számítok nagy exodusra.

Egyetért a sommás kijelentéssel, hogy végső soron a zsidóság emancipációja nem sikerült Európában?

Ennek legdurvább igazolása a második világháború, a holokauszt. Nemcsak a németek, mások is aktívan közreműködtek a zsidók megsemmisítésében. Ebből a szempontból nézve az emancipáció valóban nem sikerült. Másfelől világosan kell látni, hogy különböző országokban, így Magyarországon is, erős zsidó kultúra van, zsidó szervezetek működnek, a nem zsidó lakosság jó része magával együvé valónak tekinti a zsidó honfitársakat. Ez Franciaországban, Amerikában, Kanadában is így van. Az amerikai Newsweek mégis arról ír a címlapján: az európai zsidók elhagyják Európát. Aki átélte a huszadik század nagy részét, az tudja, hová fajulhatnak a dolgok.

„Izrael bűnös, Franciaország cinkos”, „Izrael háborús bűnös”, „Izraelt a Nemzetközi Törvényszék elé”. Az izraeli hadsereg gázai akciói ellen tüntetők a nyugatfranciaországi Nantes-ban
„Izrael bűnös, Franciaország cinkos”, „Izrael háborús bűnös”, „Izraelt a Nemzetközi Törvényszék elé”. Az izraeli hadsereg gázai akciói ellen tüntetők a nyugatfranciaországi Nantes-ban
Frank Perry / AFP

Különbség van mondjuk Belgium és Magyarország között, nálunk nagyon kevés a muzulmán bevándorló. Ilyenkor a régi típusú antiszemitizmust „aktiválják” Izraellel szemben?

Így van, a posztkommunista országokban a hagyományos antiszemitizmus folytatásáról van szó, nemcsak Magyarországon, hanem Romániában vagy Lengyelországban is. Most felkarolták a palesztin vagy iráni „ügyet” is. Magyarországon az érpataki eset nagyon nyugtalanító, az izraeli miniszterelnök és a volt államfő szimbolikus kivégzésével. Talán az érpataki polgármester azt sem tudta, hogy Simon Peresz már három hete nem államfő.

Lehet, hogy az utódát, Rivlint formázó bábu még nem készült el... Mit lehet tenni a magyarországi antiszemitizmussal szemben? A Jobbik parlamenti párt, a közösségi médiában terjed az antiszemitizmus.

A holokauszt hetvenedik évfordulója rávilágított, hogy mennyire bonyolult a helyzet Magyarországon. Főleg a kormánynak, de a civil társadalomnak is többet kellene tennie az antiszemitizmussal, a szélsőségekkel szemben. Sokszor látogatok Magyarországra. Nekünk, izraelieknek fájnak ezek a dolgok, és aggasztónak találjuk a holokauszt vagy a Horthy-korszak relativizálását. Meg kell ugyanakkor jegyeznem, Izraelben számos magyar vonatkozású megemlékezést tartottak az évforduló alkalmából. Ezeken Nagy Andor tel-avivi nagykövet részt vett, beszédét nagyon jól fogadták.

Ha önnek Magyarországon élne rokona, mit tanácsolna neki? Maradjon a hazájában, vagy keressen inkább magának másik országot?

Talán inkább azt mondanám neki, hogy maradjon, nem kell összepakolnia, de figyelje aggodalommal a fejleményeket. Össze kell fogniuk azoknak a társadalmi csoportoknak, de a médiának, a hatóságoknak is, amelyek nem törődnek bele a jelenlegi tendenciába. Erősebben fel kell lépni a jogállamiság eszközeivel.

Egyetért azzal, hogy az antiszemiták stratégiai célja, hogy „betereljék” a zsidókat Izraelbe, majd azt próbálják valahogy elpusztítani?

Az mindenesetre közös céljuk, hogy Izrael államtól megtagadják, megvonják a létezés jogát. Érdekes, amikor arról van szó, hogy Szíriában megint megöltek 1500 embert, összesen már 160 ezer főt, akkor sokkal kevésbé hallom a jogvédőket, akik a gázai háború miatt folyamatosan hallatják a hangjukat. Irak és Afganisztán kapcsán sem annyira aktívak. Újra a XX. század leckéit látjuk magunk előtt.

Mi a véleménye a szélsőséges izraeli megnyilvánulásokról? Például a Beitar Jeruzsálem futballklub ultráiról, akik azon örvendeztek: „Gáza temető”, „nincsenek már iskolák, nincsenek már gyerekek”?

Az, hogy ez borzasztó. Sajnos erősödtek nálunk is a szélsőségesek, de az izraeli társadalom legnagyobb része elutasítja őket. Minden eszközzel fel kell lépni velük szemben.

Névjegy

RAPHAEL VAGO 1946-ban született Romániában. 1958 óta él Izraelben. A héber mellett magyarul, románul, angolul is beszél. A Tel-avivi Egyetem tanára, 1980-ban doktorált modern történelemből. Fő kutatási területe Kelet-Közép-Európa története, az antiszemitizmus, a nacionalizmus, a holokauszt és annak tagadása.

Frontvonalak a filmes világban

A gázai konfliktus során egymást érik a filmvilág nagyjainak nyilatkozatai Izrael ellen és – kisebb számban – mellette.

A minap az egyik legismertebb dél-koreai rendező, Park Chan-wook szólította fel nyílt levélben – száz másik társával együtt – hazája kormányát, hogy szüntesse be a fegyvereladást a „háborús bűnöket elkövető” Izrael számára.

A petíció közvetlen előzménye olyan filmesek állásfoglalása volt, mint Pedro Almodóvar és a Penélope Cruz–Javier Bardem házaspár. Ők éles hangú levélben követelték nemrég az EU-tól, hogy ítélje el a Gázában zajló „népirtást”.

Cruz később pontosította álláspontját, jelezve, hogy „tisztában van a helyzet összetettségével”. A levél aláírásával csak az volt a célja, hogy hitet tegyen a béke mellett, hogy ne legyen több ártatlan áldozata a konfliktusnak egyik oldalon sem. Bardem ugyanakkor – bár némileg finomította álláspontját – kitartott Izrael markáns kritikája mellett. Az állásfoglalás éles vitákat váltott ki Hollywoodban, a legmesszebbre Jon Voight ment (akiről a tudósítások nem mulasztják el megemlíteni, hogy Angelina Jolie édesapja). Voight tudatlannak nevezte Bardemet és Cruzt, akiknek a kiállása szerinte „világszerte bátorítja az antiszemitizmust”. A zsidóellenesség vádját mindkét spanyol filmszínész határozottan visszautasította. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.