galéria megtekintése

Nem hisznek a szemüknek „Európa dzsihádista fővárosában”

Molenbeek lakói normális életre vágynak, és csodálkoznak, hogy terroristák laknak közöttük. 2001 és 2015 között hat halálos terrorcselekmény végrehajtója lakott hosszabb-rövidebb ideig a brüsszeli városnegyedben, köztük a múlt pénteki párizsi vérengzések elkövetői. Tudósítónk a helyieket kérdezte.

„Menjen innen! Nem kell a rossz reklám!”

– förmed rám egy jól öltözött, középkorú nő a molenbeeki művház előtt, pedig nincs nálam se kamera, se mikrofon, mint minden második járókelőnél.

A brüsszeli városnegyedet ellepték az újságírók, az önkormányzat épülete előtti teret pedig a műholdas közvetítőkocsik, és mellettük az esőben toporgó, újabb razziákra váró riporterek.

 

A molenbeekieknek elegük lett a hirtelen rájuk szakadt nyilvánosságból, és a szirénázó rendőrautókból, amelyek az elmúlt négy napban hét letartóztatottat szállítottak el innen kihallgatásra a párizsi merényletekkel összefüggésben.

Fotó: Yves Herman / Reuters

Pedig a lakók, akiknek több mint a fele külföldön, vagy külföldiek gyermekeként született, megszokhatták volna, hogy a kerületük mindannyiszor feltűnik a hírekben, ahányszor csak fanatizált iszlamisták öngyilkos merényleteket és terrortámadásokat hajtanak végre valahol Európában.

2001 és 2015 között hat halálos terrorcselekmény végrehajtója lakott hosszabb-rövidebb ideig Molenbeekben,

köztük a múlt pénteki párizsi vérengzések elkövetői.

„Európa dzsihádista fővárosa” nem romosabb és piszkosabb, mint a modern metropoliszok lerobbant, gettósodott külterületei. Sőt. Molenbeekben feltűnően sok a park és a tisztes polgári villa a lepusztult lakóházak tőszomszédságában. A csaknem százezres népesség zöme fiatal, a munkaképesek egyharmada állástalan.

Fotó: Yves Herman / Reuters

A fekete burkát viselő Soud és Louiza nem értik, miért választja sok helyi fiatal a messzi háborút, és ragad fegyvert, ha hazatér. „Harminc éve élek itt, de sohasem találkoztam ilyen problémával” – mondja Louiza, aki többedmagával apró plakátokat osztogat, amelyeken a béke jelét rajzolták Molenbeek „o” betűjének helyére. Sok ablakon és kirakaton látni a sokszorosított rajzot, még a „párizsi” terroristák most nyugalmas lakóhelyének a környékén is.

Fotó: Yves Herman / Reuters

A két asszony a Caleidoscoop nevű szervezet önkéntese: eddig női programokat szerveztek az érdeklődőknek, most az otthonuk jó hírnevéért kampányolnak. A helybéliek azt mondják, a terrorizmus nem az egész Molenbeek, hanem csak egy-két rossz hírű körzet problémája, ahol összezsúfolódva, kis lakásokban élnek családok.

Hivatalos statisztikák szerint a brüsszeli városrészből mostanáig harmincan utaztak Szíriába, hogy dzsihádista fegyveresek oldalán harcoljanak. A hazatérteket nem könnyű szemmel tartani, egyetlen gyanús ember állandó 24 órás megfigyeléséhez 10-12 nyomozó szükséges – nyilatkozta a minap a belga szövetségi rendőrfőnök.

Molenbeeket ráadásul nem csak a bevándorlók által lakott településekre jellemző problémák sújtják, mint a szegénység, a munkanélküliség, a kilátástalanság. Fő baja, hogy a szétszabdalt és kormányozhatatlan főváros része, ahol a sok hatóság között elveszik a felelősség. Angelo De Simone, a migráns fiatalokat segítő Foyer integrációs központ igazgatóhelyettese a bonyolult brüsszeli döntéshozatalt is hibáztatja azért, hogy a városrész a fekete krónikák között szerepel. „Megtesszük, amit lehet szociális téren, de egyedül nem sokra megyünk” – tárja ki az ajtót a következő újságíró előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.