galéria megtekintése

„Tudtuk, hogy lesz még egy támadás”

„Az ember nem adhatja meg magát a félelemnek. Persze, én is félek. De nem állhat meg az életem. Elővigyázatosnak kell lenni, de muszáj túllépni az eseményeken. Viszont soha nem felejthetjük el, mi történt. Emlékeznünk kell. Úgy, ahogy az amerikaiak tették az ikertornyok elleni merénylet után” – mondja lapunknak egy fiatal párizsi férfi, miután vasárnap virágot helyez el a Köztársaság téri emlékműnél.

Veres Viktor

Benjamin szerencsésnek mondja magát, mert nem veszítette el egy ismerősét sem a merényletekben, de alig hallhatóan, vontatottan azt mondja: ez nem változtat semmin, ugyanolyan fájdalmasak számára a történtek. „Az Opéránál voltam néhány barátommal, amikor a támadás történt. Akár én is az áldozatok között lehettem volna vagy valamelyik barátatom” – idézi fel a pénteki eseményeket, miközben a téren fiatalok egy csoportja a francia dalszerző-énekes ikon, Georges Brassens egyik híres, barátságról szóló dalát kezdi énekelni. A körülöttük álló tömeg lassan becsatlakozik.

 

„Amikor az ember látja ezt a sok embert, akik idejönnek, együtt énekelnek, akkor úgy érzem, hogy van remény. Nagyon nehéz lesz, de túl leszünk rajta.”

Veres Viktor

A tér másik oldalán álló Édouard Kouadio hasonlóan vélekedik. Csakúgy, mint minden lapunk által megkérdezett párizsi, azt mondja, a bezárkózás nem megoldás, nem lehet félelemben élni. Annak ellenére gondolja így, hogy a történtek fényében a Köztársaság téren összegyűlt, több száz fős tömeg is könnyű célpontnak tűnhet, bár több tucat karabéllyal felfegyverkezett rendőr figyel minden mozzanatra. Kouadio megjegyezi: nem érte meglepetésként az újabb támadás.

„A Charlie Hebdo-eset után tudtuk, hogy lesz még egy támadás.

Nem volt váratlan, hogy ismét merényletet követtek el, hiszen Franciaország is része az Iszlám Állam elleni koalíciónak, és légicsapásokkal támadja a szélsőségeseket Szíriában. Ennek ellenére nem gondolom, hogy vissza kellene vonulni, és fel kéne függeszteni a légicsapásokat, mert az azt jelentené, hogy ők nyertek. Ez nem történhet meg – mondja a Népszabadságnak Édouard Kouadio, aki a több száz fős tömeghez hasonlóan azért jött a Köztársaság térre, hogy lerója tiszteletét az áldozatok emléke előtt. Mint mondja, ez nem francia probléma, hiszen számos ország része az IS elleni koalíciónak, így mind potenciális célpontok.

„Franciaországban sem ez volt az utolsó terrorista akció.

Biztos vagyok benne, hogy lesz újabb támadás.”

Veres Viktor

Míg a turisták többsége a párizsi nevezetességeket keresi fel, a helyiek a merényletek helyszínein próbálják feldolgozni a történteket. A legtöbb áldozatot követelő mészárlás, a Bataclan környéke a késő délutáni órákban a helyszínelés miatti útlezárások és a többezres tömeg miatt megközelíthetetlen.

A virággal érkező párizsiak ott emlékeznek, ahol tudnak: a sétálóutca aszfaltjára rajzolják üzeneteiket, a mellékutcákban beszélnek fojtott hangon, vagy a közeli játszótérnél gyújtanak gyertyát. A mécsesek fényétől megvilágított mászókák előtt egy líbiai férfi ácsorog. „Barbár cselekedet volt ez a merénylet. Nagyon szomorú vagyok.

Líbiából, Kadhafi országából jöttem, de azt gondolom, hogy Francois Hollande-nak sürgős lépéseket kell tennie, például vissza kell állítania a határellenőrzést. Nem lehet mindenkit beengedni.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.