galéria megtekintése

A jó barátoknak nem csak stadionra futja

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 03. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Az életminőség javítására és a versenyképesség növelésére költi az EU-forrásokat Lengyelország, amely a legtöbb pénzt kapja az unióban. A lapunknak nyilatkozó történész szerint a kiemelt támogatás a zökkenőmentes lengyel–EU-viszonynak is szól.

Lehetőség a következő civilizációs ugrásra. Ezt a hangzatos kijelentést Ewa Kopacz lengyel kormányfő tette, amikor beszámolt arról, hogy összegszerűen minden EU-tagállam közül Lengyelország kapja a legtöbb támogatást (119 milliárd eurót) a következő uniós költségvetési időszakban (2014–2020). S amikor Kopacz Twitter-bejegyzését – amely összefoglalja, hogy mire költik a lengyelek a pénzt – Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-kutató is közzétette a Facebook-oldalán, ezzel szokatlanul nagy figyelmet váltott ki.

Orbánt februárban Varsóban fogadta Kopacz. Találkozójuk a két nappal korábbi budapesti Putyin-látogatás miatt rendkívül hűvösre sikerült
Orbánt februárban Varsóban fogadta Kopacz. Találkozójuk a két nappal korábbi budapesti Putyin-látogatás miatt rendkívül hűvösre sikerült
Burger Barna / Miniszterelnöki Sajtóiroda

– A figyelem nyilvánvalóan annak is szól, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég járt Varsóban. Az interneten a legtöbben azzal kommentálták a lengyel terveket, hogy „bezzeg sehol egy stadion” – nyilatkozta lapunknak Mitrovits, aki a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa.

 

Ő azért óvatosságra int, mert az elmúlt évtizedben Lengyelországban két tucat stadiont építettek, köztük 30-40 ezer férőhelyeseket; igaz, 2012-ben labdarúgó Eb-t is rendeztek. Az viszont egyértelmű, hogy a lengyelek eltérő fejlődési irányt követnek.

Még Varsóban sem számítottak arra, hogy 119 milliárd euróval kerülnek a dobogó legfelső fokára: az elmúlt két évben „csak” 106 milliárddal tervezték meg, miként hasznosíthatják az uniós forrásokat. S hogy mi magyarázza e kivételezett helyzetet? – Lengyelország elkötelezett atlantista és EU-politikát folytatott az elmúlt huszonöt évben, kitérők nélkül, és odaállt minden nagyszabású ügy mellé – érvelt Mitrovits Miklós. Egyfajta hála is ez az EU részéről az Oroszország és Ukrajna felé képviselt lengyel politikáért. Nem véletlen az sem, hogy az Európai Tanács elnökévé Donald Tusk lengyel kormányfőt választották, akiért Angela Merkel német kancellár nyíltan lobbizott. – Merkel tudatosan meg akarta akadályozni, hogy feltörjenek Lengyelországban a hagyományosan németellenes szólamok –tette hozzá a történész.

Elismerést váltott ki Brüsszelben az is, hogy a lengyel bruttó hazai termék (GDP) 1990 óta folyamatosan növekszik. Sőt, az emelkedés a válság idején is folytatódott. A felzárkózásig persze hosszú út vezet: az egy főre jutó német GDP még mindig három és félszerese a lengyelnek.

Uniós zászló a varsói kultúrpalotán. Kitérők nélkül támogatják az EU-t
Uniós zászló a varsói kultúrpalotán. Kitérők nélkül támogatják az EU-t
Peter Andrews / Reuters

Az életminőség javítása és a gazdasági versenyképesség növelése: ez a két fő cél, amelyre a múlt heti bejelentésben Ewa Kopacz összpontosított. Az életszínvonal emelését szolgálja például az ötvenezer új bölcsődei és hetvenezer új óvodai hely létrehozása, a városi tömegközlekedés fejlesztése, a széles sávú internethozzáférés kiterjesztése. A versenyképességet segíti, hogy jelentős összegeket akarnak költeni olyan kutatásokra, amelyek közvetlenül is hasznosíthatók a gazdaságban, valamint a közép- és kisvállalkozások fejlesztésére. Ez utóbbitól ötszázezer új munkahelyet várnak.

– Azzal, hogy Lengyelország lett az EU első számú kedvezményezettje, eldőlt az idén ősszel esedékes parlamenti választás – vélte Mitrovits. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Ewa Kopacz jobbközép Polgári Platformja már eddig is a legesélyesebb pártnak számított. A miniszterelnök jobban szerepel, mint arra Tusk tavalyi lemondása (és Brüsszelbe kerülése) után számítani lehetett.

„Ha nem akarod, hogy minden hétvégén bucira verjenek...”

"Szeretnék az a miniszterelnök lenni Európában, aki a legtöbbet tette a hazája labdarúgásáért. De még nem vagyok az. Donald Tusk még előttem jár. Tusk úrnak, korábbi lengyel kollégámnak, aki most az Európai Tanács elnöke, előnye van, hiszen „grundprogramot” vitt véghez, ezer lakótelepi kispályát építtetett, nem is szólva az Eb-ről és a hozzá kapcsolódó stadionépítésekről – nyilatkozta a minap Orbán Viktor. Részleteket itt olvashatnak.

Ami Lengyelország és az EU viszonyát illeti, a történész szerint félreértés euroszkeptikusnak minősíteni egyes lengyel pártokat. Jaroslaw Kaczynski konzervatív mozgalma, a Jog és Igazságosság nem azért bírálja a kormányt, mert az túlságosan elkötelezett az EU felé, hanem mert kevesli a szerepet, amelyet Lengyelország játszik az unióban. – Kaczynskiék az Európai Unió működését kritizálják, de nem akarnak kilépni vagy Kelet felé fordulni – mondta Mitrovits Miklós.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.