galéria megtekintése

Látni sem akarták Orbánt

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Diplomáciai vesszőfutás várt Orbán Viktorra Varsóban. Két nappal az orosz elnök budapesti útja után a magyar kormányfő keresetlen véleményeket hallgathatott végig, és volt még jobboldali politikus is, aki nem kívánt találkozni vele.

„Ahogy az barátok között szokásos, nyílt és őszinte beszélgetésben, nem kerülve a másik tekintetét, mondtam meg Orbán úrnak: az Európai Unió és a visegrádi csoport országainak egysége a súlyos ukrajnai helyzetben alapvető jelentőségű. Egy olyan nagy nemzetnek, mint amilyen Ukrajna, joga van arra, hogy maga döntsön a sorsáról. Közös történetünkben magyarok és lengyelek mindig veszítettünk, amikor az erő helyettesítette a nemzetközi jogot. Az olyan országoknak, mint a mieink, amelyek 25 éve kívülről jövő segítségnek köszönhetően, a nyugati demokráciák támogatásával nyerték vissza a függetlenségüket, hálaadósságuk van azokkal szemben, akiktől megtagadják a függetlenséghez való jogot.” Ezt Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök mondta Orbán Viktor magyar kormányfővel tartott csütörtöki találkozója után.

A magyar miniszterelnök virágot vitt, cserébe a nyilvánosság előtt kapott éles kritikát kollégájától a lengyel fővárosban
A magyar miniszterelnök virágot vitt, cserébe a nyilvánosság előtt kapott éles kritikát kollégájától a lengyel fővárosban
Kacper Pempel / Reuters

Kopacz és Orbán között furcsa történelmi vita bontakozott ki a magyar–lengyel barátság tartalmáról. A lengyel házigazda a forradalmi hagyományokra és a két nép elleni orosz agresszió közösségére emlékeztetett. Valóságos kiselőadást tartott a magyar–lengyel kapcsolatokról. Nemcsak Bem József tábornokra, a közös hősre emlékeztetett, hanem arra is, hogy I. Miklós cár az 1830-as lengyel felkelést és az 1849-es magyar szabadságharcot is Ivan Paskievics tábornokkal fojtatta vérbe. Orbán azt fejtegette, hogy a magyarok, miközben a lengyelek ellenségeinek (Hitler Németországának) a szövetségesei voltak, e minőségben tudtak segíteni a lengyel népnek.

 

A sajtóértekezleten több konfrontatív elem is felmerült, miközben mind a két kormányfő egyetértett az ukrajnai szemben álló felek között született második minszki tűzszüneti egyezmény betartásának fontosságával.

A magyar kormányfő formálisan a Lengyel Gazdasági Kamara 25. évfordulós ünnepségére érkezett, ahol Arany Ernyő díjjal tüntették ki. Félórás előadásában azt mondta, a nemzeti tőke megerősítése, versenyképessé tétele nemcsak üzleti ügy, hanem szabadság kérdése is. Magyarországot a mintegy 200-250 fős hallgatóság előtt úgy jellemezte, mint politikai fekete bárányt és gazdasági sikertörténetet. Az EU kapcsán megjegyezte, kevesen merik kimondani Európában, hogy ugyanazért a pénzért egyre többet kell dolgozni, s azt a „különösen kényelmetlen igazságot” is ki kellene mondania valakinek, hogy „nem tudunk versenyképes energiaárat létrehozni az oroszok európai energiapiacon való részvétele nélkül”.

Orbán a közös sajtóértekezleten is igyekezett a gazdasági kérdésekre terelni a figyelmet. Például arra a tényre, hogy a magyar és a lengyel fuvarozókat is hátrányosan érinti a helyi minimálbér kötelező alkalmazása a németországi utakon szállító sofőrök esetében. A lengyel kormányfő hangja és a tévékamera által rögzített gesztusai azonban hűvösséget és elutasítást árasztottak. Az pedig elég nyilvánvaló: a diplomácia nyelvén a „nyílt és őszinte” jelző nézetkülönbséget, konfliktust jelent. A varsói miniszterelnöki irodát a magyar és a lengyel zászlók mellett EU-s lobogókkal is feldíszítették, jóllehet a lengyel protokollosok is jól tudják, hogy Orbán és pártja milyen averzióval utasítja el annak a szövetségnek a jelképét, amelynek Magyarország tagja és haszonélvezője.

Kopacz elmondta a véleményét a magyar miniszterelnöknek, de Jaroslaw Kaczynski, az ellenzék vezetője találkozni sem kívánt vele. Ezt a Jog és Igazságosság pártjának szóvivője közölte. Orbán környezete szerdán kereste meg a volt miniszterelnököt azzal, hogy a vendég vele is találkozna. Ám a jobboldal vezetője szóvivője útján közölte, nem akarja látni Orbánt, mert „megbocsáthatatlan hibát követett el azzal, hogy lerombolta az európai szolidaritást”. Egyébként ugyanezt rótta fel Francois Hollande-nak és Angela Merkelnek is a minszki béketárgyalások okán.

Nem kezdeményeztek találkozót a pártelnökkel

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének nyilatkozatából az derül ki, hogy nem is kezdeményeztek találkozót a pártelnökkel. „A sajtóban megjelent híresztelések kapcsán fontos leszögezni, hogy sem a Miniszterelnökség, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem tervezett és nem is kezdeményezett a mai napra találkozót Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel Varsóban” – közölte csütörtökön Havasi.

A politikailag Orbánhoz közel álló lengyel politikusok most azt mondják, már nem tekintik példának azt, amit a Fidesz elért. Egyébként is csak a kétharmados többség tetszett nekik. A jobboldali és a liberális lengyel média egyaránt azt állítja, hogy Orbán felrúgta az európai szolidaritást. Jacek Pawlicki neves elemző a Newsweek Polskában azt írja, hogy „Orbán az EU első putyinistája” – nem csak annyiban, hogy belpolitikájában az orosz zsarnokot utánozza, de nemzetközi elköteleződése is erre utal. „Orbán Putyin trójai lova az EU-ban” – állítja több lengyel sajtóforrás. Pawlicki szerint az európai jobbközép pártoknak ultimátumot kellene intézniük Orbánhoz: vagy a Westerplattén Gdanskban, vagy a Vörös téren rendezett díszszemlén emlékezik meg a háború végéről. Választania kell Putyin és Európa között.

Jacek Rostowski volt pénzügyminiszter, aki Kopacz tanácsadói testületét vezeti, azt nyilatkozta a TVN24 lengyel hírtelevíziónak, hogy Orbán a találkozóval nem nyert feloldozást, sőt épp ellenkezőleg, rendreutasították. – Azt gondolom, hogy jó, hogy így történt, mert hasonló helyzetben jobb találkozni a találkozást kérővel, meghallgatni, s elmondani neki, mi az, ami az utóbbi időben aggaszt minket a magyar kormány tevékenységében. Gondolom, Orbán miniszterelnök jól megértette, hogy mi a Lengyel Köztársaság kormányának álláspontja – mondta. Rostowski bízik benne, hogy Orbán Kopacz világos beszédének hatására visszatér az európai, nyugati szolidaritás útjára. Rostowski ugyanakkor elismeréssel szólt arról, hogy a jobboldali ellenzék vezére elutasította a találkozót Orbánnal. Ezt a lépést paradoxnak minősítette, hiszen Kaczynski korábban Orbán csodálói közé tartozott.

Ritka diplomáciai tapintatlanságot követett el a Külügyi és Külgazdasági Intézet, amely csütörtökön konferenciát rendezett az orosz–ukrán viszály következményeiről. Az eseményre ugyanis – írta a Hír24 – nem hívták meg Ukrajna ügyvivőjét, Mihajlo Jungert. A diplomata azonban hívatlan vendégként is elment, és közölte, hogy jó lenne, ha a jövőben a hazáját érintő értekezletek előtt Ukrajna képviselőjének is szólnának.

Junger fellépésével kapcsolatban a Külügyi és Külgazdasági Intézet helyreigazításra kérte a magyar sajtót.  Eszerint a magyar szakértők részvételével zajló kerekasztal-beszélgetésre Junger is kapott meghívót, és a kérdések között jelentkezett hozzászólásra. Bemutatkozását követően jelezte, hogy öt percben szeretne érintettként hozzászólni. A rendezvény moderátora erre a pódiumra hívta ügyvivő urat, saját székét átadta, és jelezte, hogy ügyvivő úr a kért öt percben fejtse ki véleményét. Az ügyvivő hozzászólásának tizedik percében a moderátor jelezte, hogy a hozzászólást egy külön rendezvényen javasolja folytatni, ahol a másik érintett fél képviselője is megszólalhat. Junger így nem felkért hozzászólóként, érintettsége okán pontosan ugyanúgy 10 perces időkeretet tölthetett ki, mint a rendezvény meghívott vendégei nyitó előadásukban. Az ügyvivő ezt követően röviden – újabb egy-két percben – lezárta hozzászólását, és megköszönte a lehetőséget, ezután a moderátor további kérdésekre biztosított lehetőséget a közönségnek, majd lezárta a rendezvényt, Junger pedig a rendezvényt követően a KKI vezetőségével egyeztetést folytatott az együttműködési lehetőségekről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.