galéria megtekintése

„Minden megváltozhat, a határok szabad átjárása akár meg is szűnhet”

Hangos bekiabálásokkal tarkított, szenvedélyes vitát tartottak az Európai Parlamentben a menekültválságról. A tagállamok képviselőinek többsége figyelmen kívül hagyta Martin Schulz intését, és az elvárt összefogás helyett inkább egymást piszkálták.

Vasárnap igen brutálisan vált nyilvánvalóvá, hogy a helyzet rendkívül aggasztó: tízezrek menekülnek Európába a balkáni útvonalon, éheznek, fáznak, napokat töltenek a hidegben külső határainknál. Egyes országok ígérgetnek, azokat aztán nem tartják be, egyes kormányok – legyen szó bal- vagy jobboldaliról – önző módon viselkednek, ami káros az európai egységre – mondta az Európai Parlamentben Martin Schulz elnök, aki hangsúlyozta: meg kell találni a közös válaszokat a migránsválságra.

A hangos bekiabálásokkal tarkított, szenvedélyes vitán a tagállamok parlamenti képviselőinek többsége figyelmen kívül hagyta intését, miszerint most össze kell fogni, és nem egymás viselkedését, intézkedéseit kritizálni pártpolitikai alapon.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint az EU az utóbbi évtizedek legnagyobb kihívásával néz szembe,

 
minden megváltozhat, a határok szabad átjárása akár meg is szűnhet.

Földcsuszamlásszerű politikai változások indulhatnak el, amelyek nem feltétlenül pozitívak. – A tanács elnökeként azt gondolom: a tagállamok és az európai intézmények egységét biztosítanunk kell, másképp nem is szívesen gondolok bele a lehetséges alternatívákba.

Tusk szerint az elmúlt napokban még tovább romlott a helyzet: Szíria orosz bombázása nyomán több mint százezer újabb szíriai menekült érkezett Európa határaihoz, s Aleppóból is újabb tízezrek indultak el.

Tusk: Földcsuszamlásszerű politikai változások indulhatnak el
Tusk: Földcsuszamlásszerű politikai változások indulhatnak el
Vincent Kessler / Reuters

Megemlítette, hogy a tervek szerit 11 hot spotot hoznak létre Görögországban és Olaszországban november végéig, jelenleg azonban az ehhez szükséges kapacitások kevesebb mint fele áll rendelkezésre.

Hozzátette: a határvédelemnek úgy kell megvalósulnia, hogy az egyben lezárja a vitát a menekültekkel való szolidaritást sürgetők és a külső határok védelme mellett érvelők között.

– Európa külső határát meg kell védeni, és regisztrálni kell minden belépőt. Ez nem állítja le a migrációs folyamatot, de jelentősen csökkenti annak terheit

– mondta a tanács elnöke. 

Jean-Claude Juncker, az  Európai Bizottság elnöke arra figyelmeztetett: a menekültek fagyos folyókon kelnek át, jön a tél, a helyzet egyre rosszabb lesz, humanitárius katasztrófa fenyeget. A parlament támogatására épp ezért sürgetően szükség van, hogy a költségeket minél gyorsabban előteremtsék. Bírálta egyes tagállamok viselkedését.

Juncker: Ha nincs regisztráció, nincsenek jogaik a menekülteknek
Juncker: Ha nincs regisztráció, nincsenek jogaik a menekülteknek
Vincent Kessler / Reuters

– Normális esetben a nyugat-balkáni országok nem egymásról, hanem egymással kellene beszélgessenek. Legutóbbi találkozónkon megkértem az adott országokat, hogy tegyék szóvá aggályaikat. Ők ennek sajnos túlzó mértékben eleget tettek, amiből kifelé azt sugalltuk, hogy az EU teljesen széttöredezett. Elfogadhatatlan, hogy a tagállamok nem beszélnek egymással. Az, hogy ehhez külön találkozót kellett összehívni, mutatja:

uniónk nincs jó állapotban

– mondta Juncker.

Ikerpár az osztrák-szlovén határnál: gazdasági bevándorlók?
Ikerpár az osztrák–szlovén határnál: gazdasági bevándorlók?
Leonhard Foeger / Reuters

Hozzátette: most sürgősen 100 ezerrel több befogadóhelyet kell létrehozni. Görögország beleegyezett 30 ezer új hely létrehozásába, és további húszezret biztosít az ENSZ menekültügyi szervezete. – Le kell lassítanunk ezt az ellenőrizhetetlen állapotot, regisztrálni kell a migránsokat.

Ha nincs regisztráció, nincsenek jogaik – ezt a menekülteknek tudniuk kell

– mondta a Bizottság elnöke, hangos tapsot kiváltva ezzel a parlamenti képviselők soraiban.

Orbán kiszállt, Merkel gondban, Ciprasz támad

Mindenki a görögökre néz vagy mutogat, különösen Orbán Viktor tesz így az uniós kis csúcs kapcsán. Mivel a probléma rövid távon megoldhatatlan, minden intézkedés csak kommunikációs érdekeket szolgál, vallja a lapunk által megkérdezett görög politikai elemző. A németek azonban bíznak abban, hogy a kormányfők által elfogadott 17 pontnak gyakorlati haszna is lehet.

Halmai Katalin és Kőműves Anita cikke: >>>

Juncker szintén bírálta az egyes országok viselkedését, szerinte a migrációs helyzet kezeléséhez elengedhetetlen az információáramlás.

Százezer új befogadóhely kell, különben elszabadulhat a pokol
Százezer új befogadóhely kell, különben elszabadulhat a pokol
Leonhard Foeger / Reuters

– Hány menekült van még úton? Hol vannak? Hol lépik át a határokat? Hány takaróra van szükség, és mennyit tudunk mi abból adni a szomszédunknak? Ilyen alapvető kérdésekben nem tájékoztatják egymást a tagállamok, ami elképesztő – mondta.

– Egyesek lassan vonszolják magukat, amikor rohanniuk kéne. Szakértőket ígértek, de azok még nem érkeztek meg. Csak ígérnek.

Húsz tagállam 145 szakértőt ígért, de kétezerre lenne szükségünk. Huszonöt tagállamnak már ki kellett volna neveznie a nemzeti kapcsolattartóját, nyolcan küldtek képviselőt Görögországba, hárman Olaszországba, de hol vannak a többiek? – kérdezte.

Juncker közölte: tízmilliárd euró pluszforrást bocsátanak rendelkezésre 2015–2016-ben a menekültügyek fedezésére, de 2,3 milliárd eurót kell még a „rések kipótlására” összeszedni, ezen belül 480 millió euró kell a szakfeladatokra.

Rögtönzött menekülttábor Sentiljben, Szlovénia határánál: humanitárius katasztrófa fenyeget
Rögtönzött menekülttábor Sentiljben, Szlovénia határánál: humanitárius katasztrófa fenyeget
Leonhard Foeger / Reuters

A bizottság elnöke beszélt a Törökországgal kapcsolatos ellenérzésekről is. – Két és fél millió menekült tartózkodik jelenleg Törökországban. Beszélhetünk arról, hogy az emberi jogok, a sajtószabadság tekintetében ellentétek feszülnek az EU és Törökország között, de ennek most nem lenne semmi értelme. Törökország egyetért velünk abban, hogy ott maradjanak a menekültek, és minden megtesznek, hogy ne induljanak el Európa irányába – most ez a fontos. Egyetértenek abban is, hogy a világ minden tájáról érkező gyerekek ott járjanak iskolába. Mi értelme lenne annak, hogy mi menekülttáborokban szállásoljuk el őket, de nem biztosítunk perspektívát? Törökországnak 3 milliárd euróra van szüksége, hogy úrrá legyen a helyzeten. Ennek egy része megvan, de a maradékot a tagállamoknak kell befizetniük – mondta Juncker.

Ezután volt némi orbánozás is, amikor Manfred Weber, a néppárti frakció elnöke felidézte: három baloldali vezetésű ország – Románia, Csehország, Szlovákia – is elutasította a kötelező befogadási kvótát, miközben a néppárti családból egyedül Orbán Viktor mondott erre nemet. Szerinte a migránsválság miatt Európában elharapózik a populizmus, és előretörhet a szélsőjobboldal, amiért részben a baloldalt tette felelőssé.

Menekültek az osztrák-szlovén határnál: meddig vannak nyitva?
Menekültek az osztrák–szlovén határnál: meddig vannak nyitva?
Leonhard Foeger / Reuters

Újhelyi István szocialista képviselő erre úgy reagált: elképesztő ez a fajta kettős beszéd, hisz miközben a múlt héten a Néppárt kongresszusán támogatták azt a populista magatartást, amit Orbán Viktor képvisel, s fideszes képviselőt neveztek ki a Néppárt alelnökévé, addig a parlamentben most a szocialistákra tolnák át a felelősséget.

- Állítsák meg Orbán Viktort, és akkor elhiszem Önöknek, hogy jó szándékúak

– mondta Újhelyi. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.