galéria megtekintése

Európa még több tízezer menekültre számít

9 komment

Halmai Katalin

A menekülthullám által érintett nyugat-balkáni országok tehermentesítését szolgáló haladéktalan akciótervet fogadtak el vasárnap este Brüsszelben az Európai Bizottság égisze alatt. A megállapodás értelmében százezer új férőhelyet létesítenek a Balkánon a menekültek számára, és eltántorítják a menekültek útvonalán fekvő országokat, hogy az egyre újonnan érkezőket a nyugati határaikra szállítsák.

A nyugat-balkáni térségben már-már kezelhetetlenné váló menekültáradat, és a térség országai között növekvő feszültségek indokolták, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök vasárnapra minicsúcsot hívott össze kilenc EU-tagállam - Ausztria, Bulgária, Görögország, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia és Szlovénia -, valamint Albánia, Macedónia és Szerbia első számú vezetőinek részvételével. Érkezésekor Orbán Viktor kormányfő azt mondta, „megfigyelőként" vesz részt a találkozón, amelynek szerinte az a célja, hogy az EU véget vessen a „nyitott határok" politikájának.

Merkel és Orbán a tárgyaláson. Magyarország már csak megfigyelő
Merkel és Orbán a tárgyaláson. Magyarország már csak megfigyelő
Eric Vidal / Reuters

A találkozó a bizottsági elnök 17 pontos javaslatát vitatta meg, amely gyors és azonnali lépéseket helyezett kilátásba a menekülthullám feltartóztatására, illetve normális mederbe terelésére.

 

A hétfő hajnali sajtótájékoztatón elhangzott bejelentés szerint százezer menekült számára létesítenek befogadóállomásokat a Balkánon. Görögországban tíz héten belül 50 ezer férőhelyet alakítanak ki – ebből 20 ezret az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága  – további ötvenezer férőhelyet pedig más balkáni országok menekülttáboraiban hoznak létre. A megállapodás szól arról is, hogy ezentúl eltántorítják a menekültek útvonalán fekvő országokat, hogy az egyre újonnan érkezőket azonnal a nyugati határaikra szállítsák. „Az nem lehet, hogy 2015 Európájában emberek magukra maradjanak, és mezőkön, a fagyban kelljen átvészelniük az éjszakát" - jegyezte meg ennek kapcsán a csúcstalálkozó kezdeményezőjeként Juncker. Angela Merkel német kancellár ehhez a maga részéről annyit tett hozzá, Európának azt kell megmutatnia, hogy az értékek és a szolidaritás kontinenséről van szó.

Ezen túlmenően a kormányok biztosítják a menedékkérők nyilvántartásba vételét, folyamatosan tájékoztatják egymást az országukban tartózkodó menedékkérők számáról, és gondoskodnak arról, hogy a nemzetközi védelemre nem szoruló személyeket hazatoloncolják - hangzik a megállapodás, amely egy sor intézkedést tartalmazott a schengeni külső határok védelmére is.  Még hétfőn még minden ország kijelöl egy kapcsolattartót, a kötelezettségek teljesítését pedig hetente ellenőrizni fogják.

Vucsics és Juncker. Nem valószínű, hogy mindenki úgy fog táncolni ahogyan Brüsszel szeretné
Vucsics és Juncker. Nem valószínű, hogy mindenki úgy fog táncolni ahogyan Brüsszel szeretné
Eric Vidal / Reuters

Szlovéniába 400 határőrt telepítenek a következő napokban, Horvátország pedig az illegális határátlépés felderítéséhez, és a menedékkérők regisztrációjához remélhet segítséget. A csúcson kilátásba helyezték emellett a Frontex megerősített jelenlétét az Égei-tengeren, valamint támogatását a menedékkérők regisztrálásához a görög-macedón és a görög-albán határon.

Ciprasz és Merkel félrevonulva beszélget. Tízezrek sorsa a tét
Ciprasz és Merkel félrevonulva beszélget. Tízezrek sorsa a tét
Eric Vidal / Reuters

Hogy mennyire nehéz közös nevezőre hozni a menekültválság főszereplőit, azt világossá tették a résztvevők érkezéskor tett nyilatkozatai. Alekszandar Vucsics szerb kormányfő bírálta a „falak és kerítések” építőit, Orbán Viktor pedig azokat a tagállamokat, amelyek nem akarják vagy nem hajlandók betartani a schengeni határok védelmére vonatkozó előírásokat. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő finoman Törökországra tolta a felelősséget, amely szerinte a nyugat-balkáni folyosó „bejárataként” szolgál. Miro Cerar szlovén miniszterelnök azt mondta, Európa széthullik, ha a következő napokban vagy hetekben nem találnak megoldást a problémára, Orbán pedig korábban többször is hangoztatta, hogy Görögország az, amelyik nem teljesíti a Schengen-tagságból fakadó kötelezettségeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.