galéria megtekintése

Lefejezett holttest és robbantás Franciaországban

10 komment

NOL

Péntek délelőtt egy iszlamista szélsőséges férfi robbantott a délkelet-franciaországi Saint-Quentin-Fallavier-ben álló gyár telephelyén péntek délelőtt. Egy embert lefejezett, azt állítva, hogy az Iszlám Állam nevében követte el tettét.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kora délutáni közlése szerint az elkövető egy Yassin Salhi nevű 35 éves férfi szalafista radikális, és bár Cazeneuve elmondása szerint 2006-tól 2008-ig úgynevezett S típusú titkosszolgálati megfigyelés alatt állt, a francia hatóságok nem tudnak arról, hogy részt vett volna merényletek végrehajtásában vagy előkészítésében. Az „S” típusú megfigyelés nem állandó jellegű, de az mindig szerepelt a jelentésekben, ha a 35 éves férfi oda-vissza átlépte az országhatárt. A S típusú megfigyelést 2008-ban hatályon kívül helyezték. Az AP szerint Salhi az elfogásakor azt mondta, hogy az Iszlám Állam tagja. Salhi sofőrként dolgozott az Air Products egyik beszállíytójánál. A lefejezett áldozat a főnöke, egy 54 éves férfi volt.

Saint-Quentin-Fallavier-ben történt a támadás
Saint-Quentin-Fallavier-ben történt a támadás
Google Maps

Szemtanúk szerint a robbanás akkor történt, amikor Salhi egy kocsival behajtott a gyár területére. Úgy tudni, a merénylőnél több robbanószerkezet is volt. A BBC azt írja, a támadás helyi idő szerint délelőtt 10 körül történt az Air Products nevű vállalat telephelyén. Az Air Products egy amerikai, pennsylvaniai cég tulajdonában van, amely televíziók, mobiltelefonok, sportautók, sportcipők gyártásánál felhasznált vegyi anyagokat, illetve gázpalackokat állít elő.

 

Az AFP-nek nyilatkozó rendőrségi forrás azt mondta, még nem tudni, hogy a lefejezett holttestet az autóval szállították-e oda, vagy a helyszínen ölték-e meg. Az áldozat arcát Salhi arab írásjelekkel összefirkálta, majd több, iszlamista jelszavakkal feliratozott zászló mellé feltűzte egy kerítésre.

Francois Molins párizsi ügyész esti bejelentése szerint a büntetlen előéletű háromgyermekes Salhi azért tudott behajtani az ipari zónába, mert a kaput kinyitó személyzet jól ismerte. „Semmi nem utal arra, hogy tettestársa volt az üzemben” - mondta az ügyész, megerősítve, hogy a gyanúsítottat 2006 és 2008 között megfigyelték, és 2011 és 2014 között is „időnként” megfigyelés alatt tartották.

Salhi egyedül ült a gépkocsiban a detonáció előtt, amely 9 óra 37 perckor következett be. A merénylő a gépkocsival berontott az üzem területére, és ott egy hangárban, gázpalackok közé hajtva idézet elő robbanást. Molins szerint a detonációban az előzetes hírekkel ellentétben senki sem sérült meg. A gyanúsítottat a helyszínre kiérkező tűzoltók fogták el, miközben gázpalackokat próbált kinyitni. Feltehetően fel akarta robbantani az üzemet.

A környéket ellepték a terrorelhárítók. Egyes szemtanúk szerint nem egy, hanem két támadó volt.
Két támadó volt, egyiküket lelötték, a másikat elfogták
Emmanuel Foudrot / Reuters

A Le Parisien francia lapra hivatkozva a Sky News azt írja, lövések is eldördültek, az egyik merénylőt lelőtték. Ezt kora délután hivatalos forrásból megerősítették.

A „pokol kutyái”

Salhi feleségét péntek délután a család Lyon elővárosában, Saint-Priestben fekvő lakásában őrizetbe vették, az épületet pedig evakuálták. A Le Monde újságírójának sikerült beszélnie a Salhi-család szomszédaival. Egyikük szerint Salhiék kedves, udvarias emberek, a gyerekeik nap mint nap együtt játszottak az övékkel. „Ez nem az iszlám! Ez nem az iszlám!” – ismételgette döbbenten az egyik szomszéd.

A szalafista egyébként önmagában nem a „szélsőséges" vagy a „terrorista" szinonimája, csak annyit jelent, hogy az irányzat a magánéletben is megköveteli a vallási előírások szigorú követését, szemben azokkal, akik a dzsihád nevében fegyvert ragadnak az iszlám terjesztéséért. Azután, hogy a francia sajtó a szalafista jelzőt kezdte el használni Salhira, Saint-Prest mecsetjében többen is a felháborodásuknak adtak hangot. Ez nem szalafizmus. A mieink csak a pokol kutyáinak hívják őket. Ezek takfirok – mondta egy magát szalafistának valló férfi azzal a kifejezéssel, amellyel a muzulmánok vallásuk hitehagyott követőiről beszélnek.

Manuel Valls francia miniszterelnök – aki a kolumbiai útját szakította meg a merénylet miatt – elrendelte a fokozott biztonsági ellenőrzést Lyon vonzáskörzetében.

Az első hírek még két támadóról szóltak, és hogy az egyiket a rendőrök lelőtték, délutáni hatósági közlések szerint azonban Salhi egyedül hajtotta végre a merényletet. Rajta és a feleségén kívül még a férfi nővérét és a nővér egyik barátját vették őrizetbe, Salhi fivére pedig önként feladta magát. A Le Monde korábban írt egy állítólagos bűntársról is, aki kocsival körözött a merénylet helyszínénél a támadás előtt felmérni a terepet.

A környéket ellepték a terrorelhárítók
A környéket ellepték a terrorelhárítók
Emmanuel Foudrot / Reuters

Francois Hollande a támadás miatt hazautazik Brüsszelből, ahol délután EU-csúcstalálkozón vett volna részt. A francia elnök éppen a német kancellár társaságában volt, amikor a televízióból értesült a hazájában történtekről. Angela Merkelt is sokkolták az események.

„Nincs kétségünk afelől, hogy a támadás célja az épület felrobbantása volt. A támadás a terrorcselekmények jegyeit viseli magán" – mondta Hollande brüsszeli sajtótájékoztatóján, amelyet a hazautazás előtt tartott.

Csendőr zárja le az ipartelepre vezető utat
Csendőr zárja le az ipartelepre vezető utat
Emmanuel Foudrot / Reuters

Hollande a januári párizsi merényletre utalva azt mondta: „mindannyian emlékszünk arra, hogy mi történt korábban az országunkban." A Charlie Hebdo szatirikus francia hetilap szerkesztőségében január 7-én történt vérengzésben 17 ember veszítette életét.

Pénteken két másik nagyszabású terrortámadást is végrehajtottak az iszlamista szélsőségesek. Kuvaitvárosban 25 ember halt meg egy síita mecsetben végrehajtott öngyilkos merénylet során, a tunéziai Szúsza nyaralóövezetében követelte 37 ember életét egy tengerparti vérengzés. Egyelőre nem világos, hogy van-e összefüggés a merényletek között. Az Iszlám Állam hivatalosan eddig csak a kuvaitvárosit vállalta magára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.