galéria megtekintése

Kína nem tréfál: rakétarombolóval várták a sorsdöntő ítéletet

5 komment


Poór Csaba

Chexitre, azaz a kínai hajók távozására szólítanak fel az internetes közösségi portálok felhasználói a Fülöp-szigeteken. A hágai székhelyű, nemzetközi Állandó Választottbíróság ugyanis kedden Manilának adott igazat egy jó ideje húzódó ügyben, amelyben Pekingnek a Dél-kínai-tenger jelentős részére önkényesen kiterjesztett fennhatóságát kérdőjelezték meg.

Kínai fenékkotró hajók a vitatott Spratly szigeteken, a Dél-Kínai-tengerben egy P-8A Poseidon amerikai felderítő repülőgép felvételén
Kínai fenékkotró hajók a vitatott Spratly-szigeteken, a Dél-Kínai-tengerben egy P-8A Poseidon amerikai felderítő repülőgép felvételén
U.S. Navy/Handout via Reuters

A 2013-ban benyújtott panasz közvetlen oka az volt, hogy Kína a Fülöp-szigetek partjai közelében fekvő, halászati szempontból fontos Scarborough-homokzátonyra is rátette a kezét, ám az eljárás ennél sokkal többről szólt.

 

Peking ugyanis történelmi jogot formál magának a Dél-kínai-tenger három és félmillió négyzetkilométernyi vízfelületének 85-90 százalékára, és az immár évszázados történelemre visszanyúló vitában szembekerült a régió több más országával, elsősorban Vietnammal, de Malajziával, Bruneijel és a kínaiakhoz hasonló igényekkel fellépő, így a hágai döntést szintén elutasító Tajvannal is.

Homok- és korallzátonyok feltöltésével ugyanis mesterséges szigeteket hozott létre, némelyiken – például az egyik vitatott területhez, a Paracel-szigetekhez tartozó Woody-szigeten – repülőtérrel, katonai létesítményekkel. Ezt egyrészt évezredes hagyományokkal indokolja, másrészt egy 1947-es térképre hivatkozik, amely már akkor úgynevezett kilencvonalas határral (azaz nem egybefüggő, hanem szaggatott vonallal) jelezte a kínainak tekintett felségterület szélét. A hágai bíróság viszont kimondta: Pekingnek erre nincs joga, nem korlátozhatja például más országok halászainak tevékenységét, és egyes szigetek ideiglenes benépesítésével nem szerez jogot arra, hogy – a nemzetközi egyezmények adta lehetőséggel élve – kizárólagos gazdasági övezetévé nyilvánítsa a körülöttük lévő 200 tengeri mérföld széles tengerszakaszt.

Az amerikai haditengerészet árgus szemekkel figyeli Kína tengeri terjeszkedését
Az amerikai haditengerészet árgus szemekkel figyeli Kína tengeri terjeszkedését
U.S. Navy/Handout via Reuters

Kína, noha aláírta a hágai testület döntését megalapozó dokumentumot, az ENSZ Tengerjogi Egyezményét (UNCLOS), az első pillanattól kezdve azzal utasította el az eljárást és vele együtt az ítéletet, hogy az az ország területi szuverenitását érinti, az ilyen kérdésekre pedig nem terjed ki a választottbíróság jogköre. Ennek az álláspontnak nyomatékosan kifejezést is adtak – és nem csak szavakban.

Műholdkép egy kínai radartorony építéséről a Spratly-szigeteken
Műholdkép egy kínai radartorony építéséről a Spratly-szigeteken
CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout via Reuters

A múlt héten nagyszabású, éleslövészettel egybekötött hadgyakorlatot tartott a kínai haditengerészet a Paracel-szigetek térségében, nem sokkal az ítélethirdetés előtt a pekingi védelmi minisztérium a Dél-kínai-tenger felügyeletére Hajnan tartományba vezényelt egy új rakétarombolót, a Hszinhua állami hírügynökség pedig közölte: egy polgári repülőgép sikeresen hajtott végre hitelesítő repüléseket egy másik vitatott terület, a Spratly-szigetek két repülőterén.

A kínai parti őrség egy fülöp-szigeteki teherhajót próbál blokkolni a vitatott Second Thomas homokzátonynál
A kínai parti őrség egy fülöp-szigeteki teherhajót próbál blokkolni a vitatott Second Thomas homokzátonynál
Erik De Castro / Reuters

A pekingi vezetők – nem minden alap nélkül – attól tartanak, hogy bármilyen engedmény a gyengeség jele lenne a közvélemény szemében.

Miután az Egyesült Államok, amely a hajózási szabadság érvével ellenzi a kínai terjeszkedést, a közelmúltban több hadihajót is küldött a térségbe, a kommunista párt egyik lapjában még a katonai konfliktus lehetőségét is felvetették. Hszi Csin-ping államfő azonban kedden higgadtabban nyilatkozott. Az ország területi szuverenitásából és a tengeri jogaiból nem engednek ugyan, de békét, stabilitást akarnak a térségben – mondta, és az elődjénél békülékenyebbnek tűnik a Fülöp-szigetek két hete beiktatott új elnöke, Rodrigo Duterte is.

Kína aggasztó léptékű építkezésekbe kezdett a vitatott körzetekben
Kína aggasztó léptékű építkezésekbe kezdett a vitatott körzetekben
CSIS Asia Maritime Transparency Initiative/DigitalGlobe/Handout via Reuters

Vagyis fegyveres konfliktustól talán nem kell tartani, a tengeri viharok azonban aligha ülnek el. A tét ugyanis sokkal nagyobb, mint egy-egy ország tekintélye: a régiónak komoly hadászati jelentősége van, a rajta áthaladó hajózási útvonalon évente ötezer milliárd dollár értékű áru fordul meg, a tengerfenék pedig feltehetőleg tekintélyes olaj- és gáztartalékokat rejt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.