galéria megtekintése

Káosz közepette szavaznak Líbia jövőjéről

0 komment

NOL

Másodszor tartanak választásokat Moammer Kadhafi hatalmának megdöntése óta Líbiában, ahol egyre inkább eluralkodik a káosz. 

„Reméljük, hogy a választásoknak meglesz az eredménye, és az új képviselőház jobban teljesít majd, mint az előző parlament" – nyilatkozta Ali Zeidan egykori miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek, miután ma leadta szavazatát. 

Tintába mártott ujját mutatja egy líbiai szavazó. Számos országban használják ezt a módszert a választási csalások megelőzése érdekében
Esam Al-Fetori / Reuters

A nemzetközi közvélemény és az ENSZ is üdvözölte a választásokat, amely a szervezet szerint újabb lépés a demokrácia felé vezető úton. Ugyanakkor félő, hogy az ország a teljes káosz felé sodródik: néhány hete a Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntésében komoly szerepet játszó Halifa Hifter nyugalmazott tábornokhoz hű fegyveresek még a parlamentet ostromolták, a harcokban legalább hetven vesztették életüket.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Aprópénz
Vélemény
Álláshirdetés
Vélemény
Macskakövek
Vélemény
Doktorok

Hifter egy ideje tehetetlenséggel és gyengeséggel vádolja a központi kormányzatot, s fő kifogása, hogy eközben az iszlamisták – mint a Muzulmán Testvériség tette Egyiptomban – átveszik az országban az ellenőrzést. Hifter fegyveresei azóta az ország keleti részén vívnak harcot az iszlamista erőkkel.

Líbiában a kormánynak évek óta nem sikerül megfékezni azokat a milíciákat, amelyek oroszlánrészt vállaltak a 2011 októberében meglincselt diktátor, Moammer Kadhafi rezsimje elleni harcban. Az AP szerint fennáll a veszélye annak, hogy Líbia teljes káoszba süllyed a törzsi, földrajzi alapon szerveződött és egymással rivalizáló milíciák egyre élesebb szembenállása miatt.

Az országnak tehát nagy szüksége volna egy működőképes kormányra, ám az előző, 2012-es választásokhoz képest várhatóan ma sokkal kevesebben mennek el szavazni. A hatmilliós Líbiában valamivel több mint másfél millióan regisztráltak eddig. Két éve közel ötven százalékos volt a részvétel, ám az volt az első szabad választás negyven éve.

Sokan attól tartanak, hogy a választások csupán egy újabb ideiglenes kormányt eredményeznek. Az arra felkért kormányzati szerv egyelőre még mindig dolgozik az új alkotmányon, így azt sem tudni, hogy pontosan milyen politikai rendszer lesz Líbiában. A választásokon mintegy 1600 jelöltre lehet voksolni, 200 képviselő kerül be a képviselőházba.

Az olajtermelés csökkenése miatt Líbia nemcsak politikai, de gazdasági válsággal is küzd. Az ország ezen túl igencsak megosztott: éles a szembenállás a Kadhafi által preferált nyugati, és a szegényebb keleti országrész között, ahol a lakosság egy része autonómiát, és nagyobb részesedést követ az olajprofitból (amelyre a keleti milíciák már rátették kezüket).

Sok líbiai azonban még nem adta fel a reményt. „Addig szavazunk, amíg meg nem kapjuk a megfelelő embereket" - nyilatkozta egy szavazó a BBC-nek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.