galéria megtekintése

Aprópénz

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 25. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Azt mondta a minap a kultúra új embere, Hoppál Péter: „Tudom, hogy van egyfajta politikai fanyalgás az MMA körül”, majd hozzátette, „de ahogy megyünk előre az időben, és ahogy látható lesz, hogy a választott elnökség milyen stratégiai irányt követ, egyre inkább el fognak fogyni ezek a hangok”. Nem akarjuk lelombozni a minden bizonnyal nagy tervekkel érkező államtitkárt, de csak az ő világában fogyhatnak el ezek a hangok, méghozzá úgy, hogy ezentúl nem vesz tudomást róluk, és a bevett kommunikációs recept szerint csak az MMA napos oldalára koncentrál, már ha van ilyen.

Mert a Magyar Művészeti Akadémia minden ízében tetten érhető a politika: születésénél, kiemelésénél, felfuttatásánál. Hiszen bárcsak az értékek és nem a baráti ideológia vette volna rá a Fidesz politikusait, hogy köztestületként beemeljék az alkotmányba az MMA-t, és a kultúra egyik szereplőjéből annak majdhogynem irányítójává tegyék.

Ha értékekről és nem politikai döntésről lett volna szó, akkor talán még reménykedhetne Hoppál. Akkor a sokszínűséggel, a kapuk szélesre tárásával még lehetne kozmetikázni az önkényességet, s idővel talán el is tüntetni. De csak úgy, ha a politika kihátrálna a „köztestület” mögül, és hagyná, hogy a kultúra építkezzen tovább a maga törvényei szerint.

 

Csakhogy épp az ellenkezője történik: Hoppál és társai mindennap tesznek valamit annak érdekében, hogy világos legyen, a köztestület voltaképpen egy jól behatárolható kör magánterülete, ellátója és kifizetőhelye. Az pedig már a cinizmus tetőfoka, hogy Hoppál a Fidesz választási győzelmét a felfújt MMA legitimációjaként értelmezi, sőt felkérésnek: még inkább erősíteni kell. Csak nem afelé, hogy minden kultúrára szánt forint a háziakadémia kasszájából csörgedezzen alá?

Azért az új államtitkár megnyugtatja az MMA-tól most még fanyalgási alapon távol maradókat: az NKA nem alakulhat úgy át, hogy „egyes vidéki kulturális szereplők” ne jussanak támogatáshoz. Vagyis aprópénzre még lehet számítani. Itt még nyílhat egy-két rés a „buzilobbinak” is.

Csakhogy az eddigi megnyilvánulások, Kerényi és Fekete szókimondó nyilatkozatai, az a hév, amely az irodalomban is új (és lehetőleg egyetlen) kánon létrehozását követeli a kánonok mai világában, mind azt sugallja, a torta igazi szeletei a mai kor Herczeg Ferenceire és Tormay Cécile-jeire várnak. Az Új időkre és nem a Nyugatra. Holott egy egészséges kulturális közegben mindkettő megélhetne, az utókor majd úgyis eldönti, hogy a kormányzatnak oly kedves Jókai Anna vitt-e új színeket a kortárs magyar prózába, vagy Nádas Péter.

Igazából nem is Hoppál reménykedő cinizmusa a legrosszabb az egészben, hanem az, hogy egy kortárs alkotónak lassan el kell döntenie, miként akar életben maradni. Művészi értelemben, vagy csak úgy, a hétköznapok szintjén. Fest, ír, ahogy eddig is, vagy a havi apanázs békéjében kifizeti a számláit. Mert úgy néz ki, a közeljövőben a kettő csakhamar elválhat egymástól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.