galéria megtekintése

Kalifára várva

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Az interneten üzent gyermekének az az édesapa, akinek kamasz lánya múlt héten szökött meg, s csatlakozott vélhetően az Iszlám Államhoz (IS). Szakértők mindeközben továbbra is arra keresnek magyarázatot, hogy miért fordulnak egyre többen az IS-hez.

„Apa, késésben vagyok!” – mondta kamaszos hévvel édesapjának Amira, majd becsapta maga mögött londoni otthonuk ajtaját. A tizenöt éves lánynak épp egy hete veszett nyoma. Azt mondta, egy esküvőre megy, de családja órákkal később a londoni Gatwick reptér biztonsági kameráján látta viszont. Két iskolatársával szállt fel az Isztambulba tartó járatra, s a hatóságok szerint már el is érhették Szíriát, ahol vélhetően csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Amira édesapja hétfőn videón üzent lányának.

„Nagyon hiányzol. Egyfolytában csak sírunk. Kérlek, gondold meg, és ne menj Szíriába!”

– mondta könnyeivel küszködve a 47 éves Hussen Abase, aki a The Guardian kamerái előtt hozzátette, lánya otthon soha nem beszélt radikalizmusról, a barátai és az interneten toborzó dzsihadisták befolyásolhatták.

 

Amira esete nem egyedi, az elmúlt hónapokban számos mohamedán vallású nyugati fiatal döntött úgy, hogy csatlakozik az Irakból és Szíriából jelentős területet kiharapó szervezethez. A The New York Times adatai szerint a legtöbben, 1220-an Franciaországból keltek útra, de Nagy-Britannia, Németország és Belgium is egyenként 5-600 dzsihadistával „járult hozzá” a szíriai és iraki harcokhoz.

Mario Abou Zeid, a libanoni székhelyű Carnegie Közel-Keleti Központ elemzője szerint bár a médiából érkező hírek alapján úgy tűnhet, hirtelen ment végbe a radikalizáció, ez koránt sincs így. – Nyugaton az elmúlt évtizedekben nem figyeltek arra, hogy a radikális hitszónokok miként interpretálják az iszlámot. A vallás tisztelete, a tolerancia és a sokszínűség volt az alapelv, ám Franciaországban, Nagy-Britanniában és más országokban közben egyre népszerűbbé váltak a radikális hitszónokok, akik szélsőségesen interpretálták a sariát (iszlám jog). A Népszabadságnak nyilatkozó Zeid szerint ehhez hozzáadódtak a társadalmi különbségekből fakadó problémák, a különböző kultúrákból érkező, olykor ellentétes elvárások. Az IS felbukkanása és első sikerei után sokan úgy érezték, a szélsőséges szunnita szervezet jó alternatívát kínál.

A Külföldi harcosok Szíriában című 2014-es tanulmány szerint a hatóságok által azonosított európai dzsihadisták gyakran küzdenek identitásproblémával, úgy érzik, nem tartoznak sehova, és nincs világos céljuk. Az IS ezzel szemben egy 1400 évvel ezelőtt megjósolt harcba hívja őket, ahol mindenkinek feladata és küldetése van, és amelyben nem mártírként halhatnak meg. A tanulmányt jegyző Richard Barrett terrorizmusszakértő szerint a külföldi dzsihadisták a legkülönbözőbb háttérrel – és motivációval – rendelkeznek. Nem ritka, hogy a fiatalok múltja és családi háttere problémás, így a szigorú szabályok, a következetesség és az iszlám sajátosan radikális értelmezése is vonzó számukra.

Az Iszlám Állam a szíriai Tabka légitámaszpont elfoglalását jelenti be a helyi lakosoknak
Az Iszlám Állam a szíriai Tabka légitámaszpont elfoglalását jelenti be a helyi lakosoknak
Reuters

A harmincezer fősre becsült IS-haderő jelentős részét azonban iraki és szíriai, valamint tunéziai, jordániai és szaúdi dzsihadisták alkotják, akik évek óta álmodoznak a kalifátus létrejöttéről. Zeid szerint ezt több szélsőséges csoport is a zászlajára tűzte a múltban, ám egyik sem jutott hozzá annyira közel, mint az Iszlám Állam. Ez többek között az arab tavasz és a különböző háborúk nyomán született káosznak, illetve a kisebbségi síiták és többségi szunniták közötti feszültségnek köszönhető.

– Azért is tettek szert ekkora népszerűségre, különösen Irakban és Szíriában, mert a síita kormányok az évek során teljesen elidegenítették a szunnita lakosságot. Ezt kihasználta az Iszlám Állam

– mondja Zeid, aki szerint a saria alapján működő kalifátusmegalapítása nem csupán egy romantikus szlogen. – Azokat az időket akarják visszahozni, amikor egyetlen kalifa irányította a világ összes muzulmánját. Mint a múlt században, az Oszmán Birodalom idején. Hogy meg lehet-e akadályozni? Zeid szerint légi csapásokkal semmiképp. –A légitámadások nem hatékonyak, mivel az elidegenített szunniták támogatják az IS-t. Sokak szimpatizálnak az ideológiával, és úgy érzik, a szervezet védelmet nyújt számukra, így ők is menedéket nyújtanak a dzsihadistáknak. Éppen ezért csakis szárazföldi csapatokkal lehet felvenni a harcot az IS ellen.

Tíz év alatt a csúcsra

A kegyetlenségéről elhíresült szunnita szervezet az Iraki al-Kaidából nőtte ki magát. Alapítója, a jordániai Abu Muszab al-Zarkavi 2006-os halála, és az amerikai csapatok iraki előrenyomulása után meggyengült, négy évvel később azonban Abu Bakr al-Bagdadi átvette és felvirágoztatta a már Iraki Iszlám Állam néven futó szervezetet.

2013-ban havi több tucat merényletet követett el Irakban, és Bassár el-Aszad ellen is hadba vonult Szíriában, mígnem al-Bagdadi egyesítette az iraki és szíriai ágakat. Mintegy harmincezer fegyveres akkora területet tart az ellenőrzése alatt Irakban és Szíriában, mint Belgium vagy Jordánia. A CNN forrásai szerint az IS kétmilliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, amelyre bankok kifosztásával, túszejtéssel és titokzatos öböl menti magánszemélyek adományaiból tett szert.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.