galéria megtekintése

Juncker Orbánnak: Hello, diktátor!

16 komment

NOL

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rendkívül humoros kedvében volt a pénteki rigai EU-csúcson. Egymás után köszöntötte a találkozóra érkező politikusokat, és mindegyikükhöz volt egy-egy „kedves” szava.

„Hello, diktátor!” – köszöntötte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Juncker – állítja az AFP, a francia hírügynökség egy közelükben tartózkodó fotósa. Az újságírók Orbán Viktor reakcióját sajnos nem hallották, de a 444 megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki szerint a magyar kormányfő „Hello, Grand Duke!” (Hello, nagyherceg!) köszöntéssel válaszolt az EB-elnöknek.

Jean-Claude Juncker mosolyogva fogadta Orbán Viktort a rigai EU-csúcson
Jean-Claude Juncker mosolyogva fogadta Orbán Viktort a rigai EU-csúcson
MTI

Orbán ezzel a világ utolsó nagyhercegségeként számon tartott Luxemburgra célzott; Juncker a nagyhercegség miniszterelnöke volt, mielőtt belebukott volna egy titkosszolgálati botrányba.

 

FRISS! Időközben egy videó is előkerült, melynek tanúsága szerint Orbán egy baráti pofonnal is gazgadabb lett. Íme:

Euronews szerint Juncker láthatóan rendkívül humoros kedvében volt, és az egymás után érkező politikusokat is hasonló gesztusokkal fogadta, Alexisz Ciprasz görög miniszterelnöknek például felajánlotta a nyakkendőjét, miután látta, hogy a kormányfő anélkül érkezett.

McCain nem viccelt

Orbán elképzelése az új magyar „illiberális” államformáról ellentétben áll a NATO és az Európa Unió alapvető értékeivel is – írta John McCain arizonai republikánus szenátor tavaly év végén, miután „újfasiszta diktátornak” nevezte a magyar miniszterelnököt. A diplomáciai incidensről itt olvashatnak bővebben.

Orbánt gyakran kritizálják külföldi ellenfelei önkényuralmi vezetése miatt – ahogy ezt Louis Michel egykori európai uniós biztos megfogalmazta.

A héten éppen a halálbüntetés újbóli bevezetése és a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció miatt vették elő Brüsszelben a magyar miniszterelnököt. Az Európai Parlamentben órákig izzasztották Orbánt, ahol többek között tekintélyelvű politikája miatt is kapott a fejére.

Juncker és Orbán márciusi találkozása Brüsszelben: Fogjál vissza
Juncker és Orbán márciusi találkozása Brüsszelben: Fogjál vissza
Francois Lenoir / Reuters

A halálbüntetést 1990-ben törölték el Magyarországon, az unió tagállamaiban pedig törvény tiltja, ezért a téma felvetése jókora felháborodást keltett az EU-ban. A Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak sem tetszik, hogy Orbán a halálbüntetés visszaállításával riogat.

Ami Junckert illeti, ő amúgy is szeret viccelni Orbánnal, talán már csak azért is, mert mielőtt bizottsági elnöknek választották volna, Nagy-Britannia mellett Magyarország is ellenezte a jelölését. Viszonyukat ékesszólóan jellemzi ez a videó is egy furcsa véget érő januári kézfogásról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.