galéria megtekintése

Hiába tiltakoztak Navracsics ellen

12 komment


Pócs Balázs

Navracsics Tibor marad kulturális és oktatási EU-biztos, csak az uniós állampolgárságot veszik el tőle. Hiába tiltakozott e megoldás ellen jó néhány EP-képviselő, az Európai Parlament végül áldását adta az új Európai Bizottságra. November elsejétől így Jean-Claude Juncker csapata irányítja az unió ügyeit.

Navracsics Tibor tárcájának megnyirbálását is bejelentette Jean-Claude Juncker, amikor az új Európai Bizottság összetételét ismertette az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Navracsics Tibor az EP-meghallgatáson
Navracsics Tibor az EP-meghallgatáson
Yves Herman / Reuters

A várakozásoknak megfelelően, meghagyta a magyar EU-biztosnak a kulturális, oktatási és ifjúsági ügyeket, ám elvette tőle az uniós állampolgárságot, amelyet átadott a görög Dimitrisz Avramopulosz belügyi és bevándorlási biztosnak.

 

Ezzel figyelmen kívül hagyta az illetékes EP-szakbizottság véleményét: ott Navracsics meghallgatása után úgy döntöttek, hogy a magyar jelölt nem alkalmas a neki szánt terület felügyeletére.

A franciául, angolul és németül felszólaló bizottsági elnök röviden összefoglalta a többi személyi változást is. A szlovén EU-biztost le kellett cserélnie, és az új jelöltnek, Violeta Bulcnak fontos területet adott: a közlekedést. Az eredetileg közlekedési biztosnak szánt szlovák Maros Sefcovicot pedig megtette energiaunióért felelős alelnöknek (ez lett volna a megbukott szlovén Alenka Bratusek posztja).

Juncker – aki az EP júliusi plenáris ülésén már ismertette az új Európai Bizottság programját – most csak annyit tett hozzá, hogy a biztosoknak nem kell vakon engedelmeskedniük.

„Az én koromban már nem kezd diktátori karriert az ember" – fogalmazott a volt luxemburgi miniszterelnök. Jót és rosszat is mondott a saját maga által összeállított testületről. Erős bizottság lesz, mivel négy egykori kormányfő, volt miniszterek, EU-biztosok és EP-képviselők vannak benne. A tagállamok kormányai összesen kilenc női biztos delegáltak, ami viszont „nevetségesen kevés".

Az előre megkötött háttéralkut jól mutatja, hogy a négy legnagyobb EP-frakció (néppárti, szocialista, konzervatív, liberális) vezetői közül csak a liberálisok vezére, a belga Guy Verhofstadt hozta szóba Navracsics Tibort. Szerinte a magyar politikus biztosnak talán alkalmas, ám nem erre a területre; a tárcacsere pedig kedvező lépés, de az egész problémát nem oldja meg.

„Remélem, hogy Navracsics úr a polgári szabadságjogokért felelős bizottsági alelnökök ellenőrzése mellett dolgozik majd" – fűzte hozzá megengedően. A zöldpárti frakció élén álló Rebecca Harms német képviselő határozottabb bírálatot fogalmazott meg: nem támogatják az új Európai Bizottságot, és az elutasításra már Navracsics kinevezése is elegendő ok.

Minden elégedetlenkedés ellenére meggyőző többséggel (423 igen, 209 nem, 67 tartózkodás) szavaztak bizalmat a Juncker-bizottságnak. Az eredmény nem keltett meglepetést: a néppárti, a szocialista és a liberális csoport előre beígérte a jóváhagyást. A konzervatívok tartózkodtak, az Egységes Európai Baloldal és a zöldek nemmel voksoltak.

A Navracsics Tibor elleni tiltakozás egyébként már a szerdai szavazás előtt megkezdődött. Petra Kammerevert német képviselő – a szocialisták koordinátora a kulturális és oktatási bizottságban – levélben emlékeztette a teljes szocialista EP-frakciót: nagyon csalódottak, mert hiába sürgettek tárcacserét, Juncker nem vette figyelembe a kérésüket.

A magyar biztos portfoliójának leszűkítését nem tekintik sem megoldásnak, sem megnyugtató kompromisszumnak. Az EU-állampolgárság nagyon kis része csak a tárcának, és fenntartják, hogy Navracsics az oktatási, kulturális és ifjúsági ügyeket sem felügyelheti, e területek jelképes jellege miatt.

Sajtótájékoztatón is protestáltak Strasbourgban Orbán Viktor volt helyettesének kinevezése ellen. Helga Trüpel német zöldpárti EP-képviselő mély csalódottságának és dühének adott hangot, és utalt rá, hogy Navracsics részt vett a vitatott magyar médiatörvény kidolgozásában is.

Teljesen új területet kellene adni neki, az uniós polgárság nem véletlenül tartozik a kulturális portfolióhoz. Jean-Marie Cavada francia liberális EP-képviselő megjegyezte, hogy „a demokrácia néha megáll az EU-intézmények kapujánál", hiszen ezek az intézmények semmilyen szankciót nem vezettek be az autokrata Orbán-kormány ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.