galéria megtekintése

Szeged: külön frakcióban a Fidesz és a KDNP

1 komment


Tanács István

A Fidesz–L.É.T.-frakció mellett önálló KDNP-frakció is alakult a szegedi közgyűlés jobboldalán. Az előbbinek öt tagja van, köztük Kothencz János volt polgármesterjelölt, az utóbbinak az a négy képviselő, akit nem hívtak meg Kothenczék frakciójába.

Kedden megalakult Szegeden a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) közgyűlési képviselőcsoportja. A frakció vezetője Haág Zalán, a KDNP városi elnöke; tagjai: dr. Farkas László, Hüvös László és Póda Jenő. Erről közleményt juttattak el a Népszabadság szegedi tudósítójához az új frakció tagjai.

Kothencz János, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje a kampányban egy hajléktalan nővel beszélgetett a MÁV használaton kívüli épületénél
Kothencz János, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje a kampányban egy hajléktalan nővel beszélgetett a MÁV használaton kívüli épületénél
MTI

Mint arról beszámoltunk, múlt pénteken a Fidesz–L.É.T-frakció alakult meg a szegedi közgyűlésbe jutott kormánypárti honatyákból. Ott öt tag van, köztük – frakcióvezető-helyettesként – Kothencz János, aki a kormánypártok polgármesterjelöltje volt a Tisza-parti városban, és súlyos vereséget szenvedett Botka Lászlótól.

 

Botka 58,22 százalékot, Kothencz 36,88 százalékot szerzett. Közel tíz százalékkal verte viszont Kenyeres Lajost, a baloldal egyéni választókerületi jelöltjét az egyik lakótelepi választókerületben, amely emberemlékezet óta mindig Botkáékat favorizálta.

Kothencz azt mondja, nem feltétlenül a baloldal győzött, hanem a jobboldal veszített Szegeden. Sok ezer szimpatizánsuk szerint a súlyos vereségben szerepe volt annak a politizálásnak, amit az előző ciklusban folytattak a képviselő-testületben.

A Népszabadságnak adott nyilatkozatában Kothencz János arról beszélt: a korábbi, a Botka elleni kampányt elvesztő polgármesterjelöltek rendre nem vállaltak munkát a szegedi közgyűlésben. Balogh Elemér visszament az egyetemre, majd alkotmánybíró lett, Oláh János a vállalkozásaival foglalkozott, B. Nagy László pedig a megyei kormányhivatal vezetője lett.

Ő azonban – Orbán Viktor miniszterelnökkel megbeszélve – úgy látja, megújulásra van szükség a szegedi Fideszben, mert a helyi szervezet és a képviselők munkájának is szerepe van a súlyos választási vereségben. Információink szerint egyesek kétségbe vonják Kothencz János erkölcsi alapját, hogy a helyi ellenzék vezetője szerepében lépjen fel, hiszen súlyos vereséget szenvedett.

Kothencz János felvetette néhány, több cikluson át a szegedi közgyűlésben politizáló képviselőtársának, hogy mondjanak le a kompenzációs listán megszerzett mandátumukról, és adjanak helyet olyanoknak, aki a listán hátrébb szerepelnek, de Kothencz János megújulási terveihez alkalmasabbak lennének. Kothencz szerint a listás képviselők háttérbe vonulása a személyi váltásokban is hitelesítené a szegedi Fidesz megújulását.

Az érintett képviselők azonban nem voltak erre hajlandók, inkább megalakították a KDNP-frakciót. Megkérdeztem Kothencz Jánostól, hogy amikor a Fidesz-központ felkérésére ő lett a polgármesterjelölt, miért nem változtatott úgy a kompenzációs listán, hogy számára is hiteles jelöltek szerepeljenek a bejutóhelyen.

Azt felelte: az utolsó pillanatban kapott felkérést, és már nem volt ideje átfogó változtatásokra. Nincs baja a frakcióból kimaradt négy képviselővel, egy pártcsaládhoz tartozónak gondolja velük önmagát – de szerette volna, ha mások, akik az építkező munkát tekintik a legjobb politikai tőkének, bekerülhettek volna a hamarosan megalakuló testületbe.

Kothencz János emlékeztetett rá: Orbán Viktor miniszterelnök a kampány finisében ellátogatott hozzá a lakótelepre, és megerősítette, hogy a jobboldalnak változtatnia kell.

Beszélgettek a Fidesz megújulásának szükségességéről is. Az ő jó szereplése az egyéni választókerületben azt a meggyőződést erősíti, hogy az eredmény nem marad el, ha megdolgoznak érte. Ezt a mozgalmi jelleget is erősíteni szeretné a jobboldal munkájában a következőkben.

Mind Kothencz János, mind a KDNP-frakció hangsúlyozta, hogy a jövőben is egymással szövetségben dolgoznak majd a szegedi közéletben. Korábban közös volt a frakció, és együtt indultak a helyhatósági választáson is.

A 29 tagú testületben akkor is súlytalan lett volna a jobboldali ellenzék, ha 9 tagú frakciót alakított volna. Szó volt arról, hogy a DK 3 képviselője is külön frakciót alakít – Botkának azonban még nélkülük is biztos többsége maradna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.