galéria megtekintése

Halálos tüntetés Ciszjordániában

0 komment

NOL

Két palesztin tüntető meghalt, kétszázan pedig megsebesültek tegnap este Ciszjordániában, miután összecsaptak az izraeli rendőrökkel.

Mintegy tízezer palesztin gyűlt össze csütörtök este Ciszjordániában, miután a Fatah palesztin szervezet felhívást intézett a régióban élő lakosokhoz, hogy tüntessenek Izrael gázai katonai offenzívája ellen. A több ezres tömeg épp Ramallahból tartott Kelet-Jeruzsálembe, amikor az izraeli rendőrök oszlatni kezdtek.

A BBC Arab szolgálatának helyszíni tudósítója szerint palesztin fiatalok köveket és Molotov-koktélokat hajítottak egy közeli katonai ellenőrzőpont felé, valamint megpróbálták lebontani a rendőrök által felállított úttorlaszokat. A tudósító szerint az izraeli rendőrök többet között könnygázzal és gumilövedékekkel oszlattak, valamint éles lövedéket is használtak.

Sérült palesztin tüntető. Mohamad Torokman / Reuters
 

Legalább két tüntető meghalt, kétszázan pedig megsebesültek. Az izraeli rendőrség húsz embert tartóztatott le a tüntetés után. A BBC szerint egy másik tüntetés is volt tegnap a közelben: csütörtök este nagy tömeg gyűlt össze Jeruzsálemben, miután az izraeli rendőrség megtiltotta, hogy ötven év alatti férfiak belépjenek az al-Aksza mecsetbe.

the Guardian arra figyelmeztet, hogy a pénteki dél imát követően várhatóan tovább folytatódnak a tüntetések Ciszjordániában, ugyanis a ramadán utolsó péntekére a gázai események miatt palesztin vezetők meghirdették a „harag napját".

A több mint két hete tartó katonai konfliktus több mint 800 palesztin, és 35 izraeli életét követelte. Azóta folyamatosak a rakétatámadások mindkét oldalon, tegnap egy gázai ENSZ-iskolát ért komoly csapás. Legalább tizenöten meghaltak a létesítmény területén, amelyet jelenleg gázai menekültek befogadására használnak. A Beit Hanún-i iskolában többségében palesztin családok élnek, akik a gázai rakétatámadások elől menekültek az ENSZ-iskolába.

Füst száll fel a Beit Hanún-i iskolából. 
Ahmed Zakot / Reuters

Az izraeli védelmi erő (IDF) nem vállalta a felelősséget a történtekért. „Sem az ENSZ, sem a civilek nem célpontjaink. Az iskola sem volt célpont. Fegyveresek katonákra támadtak az iskola közelében" – idézi a szóvivő szavait a BBC.

Az ENSZ palesztinokat segélyező és munkaközvetítő hivatala, az UNRWA szóvivője, Chris Guinness hangsúlyozta, hogy Izrael nem szólt a támadásról, így nem is volt idő evakuálni az épületet, amire Peter Lerner az IDF-szóvivője azt mondta, az iskola kapott négy órát az evakuálásra.

A Beit Hanún-i iskolában jelenleg palesztin családok élnek, akik a Gázai övezetből menekültek. Finbarr O'Reilly / Reuters

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a történteket, a nemzetközi szervezet állítólag már tegnap tárgyalásokba kezdett az izraeli haderővel, hogy rövid ideig függesszék fel a harcokat a régióban, így a civileknek volna lehetősége elmenekülni onnan.

Az Izrael által elindított Protective Edge hadművelet két hete alatt ez volt a negyedik alkalom, hogy a világszervezet valamelyik létesítményét támadás érte a Gázai övezetben. A Protective Edge-et Izrael a Hamász rakétáira válaszul indította el. Ezekből a rakétákból az izraeli hadsereg közlése szerint a Hamász csütörtökön 21-et indított el a zsidó állam felé. Közülük hetet kellett leszednie a Vaskupolának, az izraeli légvédelmi rendszernek.

A the Guardian ma arról írt, hogy John Kerry külügyminiszter mindkét félnek felvázolt egy párhuzamos tűzszünetre vonatkozó tervet. Egyrészt egy egyhetes ideiglenes tűzszünetről volna szó, amely során az izraeli csapatok a Gázai övezetben maradnának, hogy azonosítsák és elpusztítsák azokat az alagutakat, amelyek stratégiai veszélyt jelentenek, mivel kijárataik Izrael területén vannak. Ezenkívül Kerry állítólag egy tartós tűzszünetre vonatkozó tervet is felvázolt a feleknek. A külügyminiszter állítólag még várja a választ mind Izraeltől, mind a Hamásztól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.