galéria megtekintése

Utólag

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 25. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

Szinte sehol sincs esély a baloldali pártok maradéktalan összefogására az önkormányzati választáson. A három dél-dunántúli megyeszékhelyen az elmúlt napokban omlott össze ennek kísérlete.

Pécsett az MSZP és az Együtt által támogatott civil polgármesterjelölt mögé nem áll be a DK, s utóbbi párt nem tárgyal tovább a közös indulásról. Kaposváron is civil jelölteket akar indítani az MSZP és a DK, s ott – úgy tudjuk – az Együtt ódzkodik beállni a csapatba.

Szekszárdon a Fideszből – a kormánypárti mutyik miatt – távozó, s immár LMP-s színekben polgármesterségért induló Hadházy Ákost a szocialisták és az Együtt támogatná, a DK viszont nem.

 

Az alakuló megegyezés részleteinek kidolgozása még tart a három városban, és bennfentesek szerint sok a vitás pont, ezért akár borulhat is minden. A szekszárdi szocialisták úgy gondolják, csak akkor van értelme a baloldali pártoknak közösen indulni, ha le tudják váltani a Fideszt –legalább – a városban.

Ha nem, akkor jobb külön megméretni magukat. A váltásra a tavaszi parlamenti választás eredményei alapján Szekszárdon és Pécsen – összefogással – van sansz, Kaposváron kevésbé. Ám az is valószínű, hogy a baloldal pártjai külön indulva nem szereznek annyi szavazatot, mintha összeállnak, mivel a választók jelentős százaléka nem szeret a biztos vesztesre szavazni, hisz úgy érzik, voksuk súlytalan.

Így a helyi közéletet és politikai hangulatot jól ismerő helyiek azt prognosztizálják, hogy a külön induló, egymás elől voksokat elhalászó baloldali pártokat mindenütt lemészárolja a Fidesz–KDNP-koalíció, s a Jobbik lesz a második erő, amely egyre több meggyőződéssel titulálhatja majd magát a kormányerők váltópártjának.

Mindezt látja a megegyezni nem tudó balos pártok helyi és országos bázisa. Amiképp azt is, hogy ha a képviselő-testületekben marginális kisebbségbe szorulnak, akkor a városvezetést kontrolláló képességük csekély lesz, ráadásul a hatalomgyakorlásban nem éppen úriember mivoltukról elhíresült kormányerők úgy játszanak majd velük, mint macska az egérrel.

Ennek ellenére a baloldal nem érzi fontosnak az összefogást. Hallani, hogy azért nem, mert az LMP nélkül úgyse győzhetnek, akkor meg minek? Az is tapasztalható, hogy az MSZP-ből kivált két párt – az EP-választástól önbizalmat kapva – a következő négy évben a baloldal vezető erejévé szeretne válni. Ehhez pedig kell az önálló indulás, és az, hogy a választás után önállóan építsék fel magukat. De hallani arról is, hogy mindenütt személyes ambíciók gátolják az összefogást, és a tárgyalópartnerek nem tudnak megegyezni, melyik pártnak mennyi hely jusson.

Talán utólag kiderülnek a valós okok. És utólag mindenki okos lesz. Amúgy a baloldal pártjai most is utólag vannak, 2010 óta négy elvesztett választás tapasztalataiból vonhatják le következtetéseiket, s alakíthatják választási stratégiájukat. Hogy elég okosan teszik-e ezt, arról részben az önkormányzati választás ad bizonyítványt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.