galéria megtekintése

Nemzetközi botrányt kelt Orbánék jelöltje

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 25. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Meghallgatási maratont tart július végétől az Országgyűlés külügyi bizottsága. A testület alig egy hét alatt közel húsz nagykövetjelöltet fogad. A legnagyobb figyelem a Rómába delegálni kívánt Szentmihályi Szabó Péterre irányult volna. A 69 éves író és műfordító jelölését antiszemita megnyilvánulásai miatt kezdettől fogva sokan támadták, pénteken végül a külügyi tárcán keresztül közölte: nem vállalja a megbízatást.

Miközben a történetre a nemzetközi média is ráharapott, legutóbb a Vox.com népszerű amerikai portál írt hosszú cikket a „zsidókat a Sátán ügynökeinek” nevező magyar irodalmárról, a New York-i székhelyű Rágalmazás Elleni Liga (ADL) közleményében szólította fel Giorgio Napolitano olasz államfőt és Federica Mogherini külügyminisztert: akadályozzák meg, hogy az „ismert antiszemitából” Magyarország római nagykövete lehessen.

Szentmihályi Szabó Péter a Polgárok Házában 2005-ben
Szentmihályi Szabó Péter a Polgárok Házában 2005-ben
Koszticsák Szilárd / MTI

A másik fő kifogás az 1983-ban József Attila-díjjal kitüntetett, angolból is fordító Szentmihályi Szabóval szemben az, hogy nem tud olaszul. Ez fideszes politikusok szerint is roppant kínos egy olyan időszakban, amikor éppen Olaszország tölti be az EU soros elnöki tisztét, s a Rómába akkreditált uniós nagykövetek hetente ülnek össze. Konfliktusok bőven adódhatnak: Matteo Renzi baloldali kormánya a soros elnökségre erősen föderatív programot hirdetett, ami nem esik egybe Orbán Viktor elképzeléseivel.

 

Nagy Anna külügyi szóvivő a minap az RTL Klub híradójában az olasz nyelvtudást firtató kérdésre azt mondta, hogy „Szentmihályi Szabó szélesebben vett kultúrdiplomáciát fog folytatni”, Itáliában azonban ehhez nem árt tudni olaszul. A rendszerváltás óta minden kormány ügyelt arra, hogy az EU-meghatározó nagy tagállamaiba az adott ország nyelvét, kultúráját ismerő nagykövetet küldjön.

Fideszes körökben is találgatják, hogy kinek az agyából pattanhatott ki az Antall-kormány idején a külügy sajtófőnöki posztját is betöltött Szentmihályi Szabó római kiküldetése.

Pedig a kétharmados kormánypárt és annak vezetője méltatásában korántsem volt olyan lelkes, mint az Orbán Viktorhoz a Közszolgálat című lapban szerelmes levelet intéző Holfingerné Petró Ildikó. A főszerkesztő el is nyerte jutalmát, a KüKüm fő kiadványfelelősévé nevezték ki a minap.

Szentmihályi Szabó végül maga oldotta meg a helyzetet: péntek délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a jelölt visszalépett, semmilyen nagyköveti posztot nem kíván betölteni.

Információink szerint a jövő héten induló meghallgatási maratonon felvonuló nagykövetjelöltek között Szentmihályi Szabóhoz hasonlatos „megdöbbentő-meghökkentő” személyiség nem lesz. Politikai kinevezett viszont igen.

Érdekes döntésnek tűnik, hogy az LMP-s, de egykor az MDF-et is megjárt Mile Lajost – aki információnk szerint nem tud románul – küldenék Kolozsvárra főkonzulnak. Bécsbe állítólag Hammerstein Judit, az Emmi volt helyettes államtitkára, Madridba pedig Győri Enikő, a KüKüm EU-ügyekért felelős államtitkára megy.

A moszkvai nagyköveti poszttal Balla János jelenlegi római nagykövetet hozzák összefüggésbe. Az orosz fővárosba szeretett volna visszatérni Keskeny Ernő korábbi nagykövet, őt állítólag Kijevbe küldik.

A Népszava a héten azt írta, hogy Bayer Mihály az ukrán főváros után Kuvaitban folytatja nagyköveti tevékenységét. Trócsányi László igazságügyi miniszteri kinevezése óta betöltetlen a párizsi nagyköveti poszt is.

Bécsben a tervek szerint összevonnák az állandó ENSZ- és EBESZ-képviseletet, ezt Dán Károly New York-i főkonzul, a Fidesz volt külügyi felelőse irányítaná. Washingtonba pedig Szapáry György utódjaként állítólag Szemerkényi Réka miniszterelnöki biztonságpolitikai főtanácsadót küldenék.

Rendkívüli karrier a harmincon alig túli Pach Judité, aki a Miniszterelnöki Hivatalból Indonéziába készül nagykövetnek.

Tallinn válaszként bezár Budapesten

Sokat nem kellett várni az észt ellenlépésre: Tallinnban bejelentették, hogy a balti ország bezárja budapesti nagykövetségét, de az Észt Intézet marad – írta a Postimees online kiadása. A tallinni kormány ezzel reagált a budapesti döntésre, miszerint még az idén bezárjuk a tallinni nagykövetséget, bár az észt fővárosban megmarad a Magyar Intézet.

A magyar lépést Andrus Ansip volt észt kormányfő lapunkhoz korábban eljuttatott nyilatkozatában sajnálatos döntésnek nevezte, olyannak, amely nem segíti elő a kétoldalú kapcsolatok fejlődését. A magyar nagykövetség bezárását megdöbbenés fogadta Észtországban, ahol komolyan veszik a nyelvi-kulturális rokonságot, s ahol egyébként kötelező iskolai olvasmány Molnár Ferenc világhírű regénye, A Pál utcai fiúk. (D. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.