galéria megtekintése

Egyszemélyes tangó

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 25. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Ezért baj, ha egy vezető csupán lojális, ám ostoba és gyáva emberekkel veszi körül magát. Nem látják át, ha már a főnök nem látja át, hogy mi szolgálja az érdekét, és mi árt neki. Ha átlátják is, senki nem meri neki megmondani, hogy rossz ötlet a fiát beültetni Merkel és Putyin elé a páholyba, de azt sem, hogy ne akarjon oda utazni, ahol nem látják szívesen.

Washingtonról 2001 tele óta lehet tudni, hogy nem látja szívesen Orbán Viktort. Akkor még George W. Bush volt az elnök, ám ő is elutasította a Fehér Házba önmagát meginvitáló kormányfőt. 2010 nyarán Martonyi János külügyminiszter újra abban reménykedett, hogy néhány hónapon belül érkezik meghívó, immár Barack Obamától, de csalatkoznia kellett. Ha nem mondott is igazat, Martonyi legalább még értékalapú külpolitikáról beszélt.

A kormányfő tetteiből, no meg Navracsics Tibor és Szijjártó Péter szavaiból mostanra tudható, hogy a magyar külpolitikát a nyers hatalmi érdek vezérli. Mindegy, hol milyen állapotok uralkodnak, ha pénz tűnik föl a láthatáron, Moszkva, Baku vagy Ashabad barátsága is megfelel, csak ne kelljen washingtoni, berlini, brüsszeli kérdésekre válaszolni. De akkor minek amerikai utat szerveztetni az adófizetők pénzéből milliárdokkal sáfárkodó Fellegi Tamással?

 

Helybe menni a csalódásért, beleszaladni eltitkolhatatlan kudarcba? Orbán, bár hívei ezt nehezen értik, úgyhogy nem is nagyon mondják el nekik, szereti Amerikát. Amint szerét ejtheti, odautazik tanulni, politizálni, pihenni, bevásárolni.

Többször járt ott fiatalon, lakott a később ellenséggé tett Charles Gati New York-i lakásában, kormányfőként adott rongyrázó díszvacsorát Washingtonban (faragott díszládikóban libamájpástétomot és tokaji borokat kapott minden vendég), de bukott miniszterelnökként is elkísérte Szabó Jánost átvenni egy pimf díjat, elfogadta Megyesy Jenő meghívását egy kis coloradói kerékpározásra. (A denveri ügyvédnek bejött a biciklitúra, 2010 óta miniszterelnöki tanácsadóként Budapesten keresi kenyerét.)

Se Amerika, se Orbán nem az már, mint negyedszázada volt. Mégis, mint egy fiatalkori szerelemnél, az utóbbi érzelmeiben ott maradt a vonzalom emléke.Amerika sajnos nem osztja ezt a nosztalgiát. Az egykori Orbánt kifejezetten kedvelte, támogatta, istápolta, finanszírozta, a mostanit ellenben látni sem akarja. Nehéz ezt megemészteni, de az ő oldalukról vége a románcnak. Egykori kedvencük hűtlen lett közös eszméikhez, az ilyesmi el nem múló fájdalmat tud okozni.

A tangóhoz kettő kell, egy kevés. Ha két év múlva megválasztják Hillary Clintont, akkor olyan ember kerül a Fehér Házba, aki személy szerint figyelmeztette Orbánt a tévedéseire, és akit személy szerint megsértett azzal, hogy jó szándékú és tapintatosan előadott észrevételeit lesöpörte az asztalról.

Ha republikánus elnök jön, még nagyobb lesz a csalódás: szertefoszlanak majd az illúziók, hogy csupán a New York–Budapest–Tel-Aviv-tengely akadályozza a nagy összeborulást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.