galéria megtekintése

Orbánéknak lassan kezd leesni a tantusz

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 27. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

„Nem tagadható, hogy a magyar–amerikai kapcsolatokban egyfajta mélypont ez” – mondja Fellegi Tamás, az előző Orbán-kormány fejlesztési minisztere. A kormányfő környezetéből eddig nem ismerte el senki, hogy idáig fajult volna a helyzet. Azt azonban vitatta, hogy alapítványától a kapcsolat megromlása miatt távoznának a kuratóriumi tagok.

Úgy tűnik, Orbánéknál is kezd lassan leesni a tantusz. „Nagyon segíthetett Szijjártó Péter külügyminiszter itteni látogatása. Ezzel azt jelezte a magyar kormány, hogy a helyzet megoldására, és nem élezésére törekszik, valamint hogy komolyan veszi és megtiszteli az Egyesült Államokat. Kár, hogy az amerikaiak nem így gondolták a dolgot” – mondja Minnesotából Fellegi Tamás.

Fellegi Tamás. Azt nem tudja, hogy mi a jó szó
Fellegi Tamás. Azt nem tudja, hogy mi a jó szó
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ugyanakkor a Hungary Initiatives alapítvány igazgatója arra a felvetésre, hogy Szijjártót az amerikai külügy negyedik szintjén fogadták, elismerte: „Nézze, nem tagadható, hogy a magyar–amerikai kapcsolatokban egyfajta... nem tudom, hogy jó szó-e erre a válság, mert ehhez többet kellene tudnom a dolog belső dinamikájáról. Inkább mélypont ez. Nagyon helyesen, de mindkét kormány próbálja mederben tartani a konfliktust, amely a két ország kapcsolatát terheli.”

 

Fellegit a múlt héten kerestük, hogy Orbán Viktor környezetéből végre mondjon valaki valami érdemit a magyar–amerikai kapcsolatok helyzetéről a hat magyarnak az Egyesült Államokból való kitiltása nyomán. „Sajnos ezen a héten nem tudom megoldani, folyamatosan utazom. Ha még érdekes lehet a mondanivalóm, egy későbbi időpontban szívesen állok a rendelkezésére” – közölte megkeresésünkre csütörtökön, ám vasárnap mégis rendelkezésünkre állt, sőt, maga telefonált be.

Lapunk hétvégi, az amerikai–magyar Hungarian Spectrum című blogot idéző tudósítása szerint ugyanis a kuratóriumi tagok felét elvesztette Fellegi amerikai alapítványa. „Még tavaly májusban úgy döntöttünk, és ez nyilvánosan elérhető: a kuratóriumi tagok csak egy évre vállalják a megbízatásukat” – mondta a direktor. Hozzátette, hogy az alapítvány, amelyet „nulláról hoztak létre”, félezer pályázati kérelmet kapott, és ezek közül több százat támogatott.

Szerinte eddig önkéntesekből, nem fizetett kurátorokból álló testülettel dolgoztak, de az elmúlt másfél év tanulságait is figyelembe véve az álláspontjuk az lett: a munkamennyiségnek a jelenlegi kuratórium nem tudott maradéktalanul eleget tenni. Az első év lejártával, szeptemberben hárman, Katrina Lantos Swett (Tom Lantos volt amerikai kongresszusi képviselő lánya), Susan Hutchinson és George Pataki (New York állam korábbi republikánus kormányzója), nyilatkoztak úgy: nem áll módjukban folytatni a megbízatásukat.

„Tehát nem mondtak le, ez ebben az összefüggésben értelmezhetetlen. Illetve egy ember valóban lemondott, de ő még áprilisban személyes okok miatt: Michael Horowitz.” A Hungarian Spectrum blognál, mint Fellegi mondja, nem kért helyreigazítást. Ahogy fogalmazott: „Nem hiszem, hogy ennek egy blognál lenne értelme.” Másrészt meg úgy gondolja, hogy vannak „folyamatosan tendenciózus beállítások”, kifogásolva, hogy a magyar kormány propagandaszervezetének állítják be az alapítványt.

Fellegi nem erősítette meg információnkat, miszerint az év végével visszatelepül Magyarországra: „Most is kétlaki életet élek, hosszabb időszakot vagyok itt, aztán hosszabb időszakot Budapesten.” Mint mondta, decemberben ugyan visszatér Budapestre, de aztán ismét Amerikába utazik, „az egyensúly nem bomlik meg”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.