galéria megtekintése

Kezd ciki lenni Orbánék amerikai lobbija

16 komment

Munkatársunktól

A Fellegi Tamás volt nemzeti fejlesztési miniszter irányításával működő The Hungary Initiatives Foundation (HIF) a kuratóriumi tagjai felét elvesztette a kitiltási botrány kezdete óta.

A Hungarian Spectrum adta hírül, hogy George Pataki, New York egykori kormányzója nincs már a tagok között, csakúgy, mint dr. Katrina Lantos Swett, Tom Lantos, a 2008-ban elhunyt, magyar származású kongresszusi képviselő lánya sem. A HIF honlapja szerint már nincs a kuratóriumi tagok között Susan Hutchinson, a Charles Simonyi Fund for Arts and Sciences igazgatója sem, és eltűnt a tagok közül Michael J. Horowitz is.

Fellegi 2011-ben. A nemzeti fejlesztési miniszter főlobbista lett
Kurucz Árpád / Népszabadság

A honlap szerint négyen maradtak az alapítvány kuratóriumában Fellegin kívül: April H. Foley egykori budapesti amerikai nagykövet, dr. John P. Lipsky, az IMF korábbi igazgatóhelyettese; Kurt Volker, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövete, illetve Edith K. Lauder, a Magyar-Amerikai Koalíció egykori elnöke. A Hungarian Spectrum felhívja rá a figyelmet, hogy a maradók között sem teljes az egyetértés, hiszen Kurt Volker, Orbán Viktor korábbi támogatója is bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban az ATV-nek adott interjújában.

 

A HIF honlapján, a 2013/2014 évi kuratóriumi tagok listáján már nem szerepel az említett négy név és életrajz. Ám az internetet „archiváló" Way Back Machine weboldal szerint október 19-én, azaz múlt vasárnap az alapítvány weblapjának címoldalán még szerepelt Pataki, Swett és Hutchison fotója is, mint a „rangos kuratórium" egy-egy tagja.

A Népszabadság megkeresésére Susan Hutchison azt válaszolta e-mailben: "Azért voltam a HIF kuratóriumának tagja, hogy segítsek a felállításával, és most, hogy már egy néhány éve megalakult, az én szakértelmemre nincs szükség többé. A kuratóriumi tagok önkéntesként dolgoznak, és az Egyesült Államokban az a hagyomány, hogy a tagok rendszeresen cserélődnek és új önkéntesek jönnek helyettük."

Hutchinson később még egy üzenetet küldött, amelyben a honlap változásait világítja meg. Szerinte feltehetően arról van szó, hogy a weboldal adminisztrátorának most volt ideje átvezetni a személyi változásokat, amelyek nem egyszerre, hanem több hónap alatt történtek meg, és az egyes távozások mögött is más és más okok húzódtak meg.

A volt nemzeti fejlesztési miniszter Fellegi jelenleg az Orbán-kormány fő lobbistája Washingtonban. Emellett vezeti a HIF-et, amely amerikai, nonprofit szervezetként határozza meg magát, feladata pedig, hogy elősegítse a Magyarország és az Egyesült Államok közötti együttműködést. A Budapest Beacon szerint Fellegi vízumkérelmében az áll: fizetése évi 155085 dollár, azaz közel 38 millió forint.

A politics.hu egy éve azt írta, a Fellegi irányította EuroAtlantic Solutions 2013 ősze óta vezető partnerként egy a Prime Policy Group nevű PR-céggel közösen létrehozott konzorcium tagja, és az Orbán-kormány érdekében lobbizik. A hivatkozott dokumentum szerint a magyar kormány azért fizet, hogy a konzorcium fejlessze a kapcsolatokat a kongresszussal, a végrehajtó hatalommal, az agytrösztökkel, a befektetői csoportokkal, a zsidó és az amerikai-magyar közösséggel.

A napi.hu cikke szerint a szerződés értéke 178 millió forint volt. Ám a lap minapi írásában olvasható, hogy ezentúl a Századvég lobbizhat Washingtonban is. (Tavaly december végén Fellegi a Forbesnak úgy nyilatkozott,  lejárt a cég szerződése a Miniszterelnökséggel, és nem lobbitevékenységet folytatott, hanem „átfogó kommunikációs és érdekérvényesítési feladatot” kapott a kormánytól.)

Azt írják: a júliusban kiírt közbeszerzési eljárás során csak egy ajánlat érkezett, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány vezette konzorciumé, amelynek tagja még a Floridában bejegyzett Liberty International Group LLC és a washingtoni SLI Group LLC. A konzorcium 1,36 milliárd forintért vállalta a megbízást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.