galéria megtekintése

Lázadó hangulat Kelet-Ukrajnában

NOL
NOL

A Luhanszkban tüntető oroszpárti csoportok az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) épületének elfoglalása után az ott található fegyverrakományra is rátették a kezüket. Az eseményekre válaszul a rendőrök reggel lezárták a városba vezető utakat, írja a BBC. 

A feszültség már tegnap óta éleződik, vasárnap este ugyanis Doneckben a tüntetők már elfoglalták a megyei adminisztráció épületét, gránátot dobtak rá, valamint közelharcba keveredtek az épületet védő rendőrökkel. A BBC szerint a donecki tüntetők hétfő délután kikiáltották a régió függetlenségét, és népszavazást követelnek.

Oroszpárti tüntetők csapnak össze a rendőrökkel Donyeckben
STRINGER / Reuters

Harkivban szintén összetűzésre került sor, ám itt az oroszpárti és a kijevi hatalomváltást támogató tüntetők csaptak össze. A Majdan hívei az őket elválasztó rendőrkordonon keresztül petárdákkal, műanyagpalackokkal, kövekkel és botokkal dobálták az oroszpárti demonstrálókat.

 
Oroszbarát tüntetők nyomulnak be a megyei adminisztráció épületébe Doneckben
STRINGER / Reuters

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter - aki már meg is ékezett Harkivba - a minap azzal vádolta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Viktor Janukovics egykori ukrán kormányfőt, hogy ők "rendelték meg és finanszírozzák a szeparatista felfordulást az ország keleti részén".

Ukrán zászlót lobogtat egy aktivista a Majdanon
Valentyn Ogirenko / Reuters

"A tüntetők nincsenek sokan, azonban nagyon agresszívek. A helyzetet vérontás nélkül fogjuk az irányításunk alá vonni. Ugyanakkor fontos, hogy határozottan lépjünk fel mindazokkal szemben, akik a megyei adminisztráció épületeire támadnak, valamint agresszíven viselkednek civilekkel, valamint a biztonsági erők tagjaival" - idézi Avakov legutóbbi Facebook-posztját a BBC

A kiújult zavargások miatt Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán elnök - aki a kialakult helyzet miatt lemondta tervezett litván útját - ma sürgősségi tanácskozást hívott össze, amelyen az ország biztonsági vezetői vettek részt. Arszenyij Jacenyuk Oroszországot vádolta a történtekért: "Céljuk a destabilizáció, és az, hogy idegen csapatok átlépjék a határt és benyomuljanak az ország területére. De mi nem hagyjuk ezt" - mondta Jacenyuk.

A kiújult konfliktus ismét nyugtalansággal tölti el az európai vezetőket. A cseh államfő, Milos Zeman azt mondta, hogy amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát, a NATO-nak csapatokat kellene küldenie az országba. 

Mindeközben az ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy egy orosz katona vasárnap megölt egy Kijevhez hű ukrán katonát, társát pedig megverték a Krím félsziget keleti részén.

Az ügy részletei egyelőre nem világosak, de a védelmi minisztérium szóvivője szerint a katona épp készülődött, hogy elhagyja a közelmúltban Oroszországhoz csatolt Krímet, amikor szóváltásba keveredett az orosz katonával, aki ezt követően két lövéssel végzett vele az ötödik emeleti hálóteremben, ahol a Sztaniszlav Karacsevszkiként azonosított férfi lakott.

Az orosz média a fentitől némileg eltérő verziót közölt: e szerint ukrán katonák egy csoportja részegen randalírozott, majd amikor elértek a katonai támaszpontot, szóváltásba keveredtek az őrt álló orosz katonákkal. Orosz források szerint nyomozás indult az ügyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.