galéria megtekintése

A külföld a Jobbik térnyerésére figyelmeztet

2 komment

NOL

A külföldi sajtóban leginkább a Jobbik sikereit boncolgatják, valamint a kormány intézkedéseinek hátulütőire figyelmeztetnek. A baloldalról alig esik szó.

BBC helyszíni tudósítója, Nick Thorpe szerint az eredmények alátámasztják, hogy „Orbán populista és euroszkeptikus retorikája sok magyar körében népszerűnek bizonyult", ezzel szemben a baloldal soha nem épült fel a 2010-es vereségből. 

The Economist szintén megemlékezik a baloldalról: a beszámoló szerint a Fidesz győzelme részben a gyenge baloldali ellenzéknek köszönhető.

Kurucz Árpád / Népszabadság

 

Reuters hozzáteszi, hogy ez újabb mélypont a baloldal történetében, és sokak szerint túl sok hatalom összpontosul Orbán kezében. A hírügynökség elemzése ennek ellenére megjegyzi, hogy bár a kormányfőnek volt bőven nézeteltérése az Európai Unióval és a külföldi befektetőkkel, „sok magyar szemében ő a nemzeti érdekek védelmezője, valamint sokan örültek annak, hogy jobbközép kormánya alatt csökkent a személyi jövedelemadó és a rezsi".

A kormány intézkedéseinek köszönhetően Magyarország kilábalt a válságból, a Reuters által megszólaltatott elemzők szerint azonban Orbán elijeszthette azokat a fajta befektetéseket, amelyekre Magyarországnak hosszú távon szüksége lehet.

„A nagy cégek nem szeretik a gyakorta változó törvényeket, különösen, ami az adózást illeti, márpedig az előző ciklusban ez Orbán egyik védjegyévé vált" – idézi a hírügynökség Timothy Asht, a Standard Bank szakértőjét.

Földi Imre / Fotó

A Jobbikkal kapcsolatban megjegyzik, hogy míg négy éve sokként érte Európát a parlamenti küszöb megszerzése, most már az egész kontinens árgus szemekkel figyeli az „antiszemita párt" sikerét, hiszen indikátora annak, hogy a többi európai szélsőjobboldali párt – mint a francia Nemzeti Front vagy a holland Szabadságpárt – miként szerepel majd az európai parlamenti választásokon jövő hónapban.

Földi Imre / Fotó

A Georgia Egyetem professzora, Cas Mudde szerint a Jobbik szinte minden európai szélsőjobboldali pártnál jobban teljesített az elmúlt években, egyedül a Svájci Néppárt szerepelt jobban, amely 2011-ben 26,6 százalékot kapott a választásokon, valamint az osztrák Szabadság párt, amely 2013-ban a voksok 20,5 százalékát szerezte meg.

„Kétség sem fér hozzá, hogy a Jobbik lesz az egyik legerősebb az európai pártok között, ami azért is különösen meglepő, mert az európai szélsőjobboldali pártok közül az egyik legszélsőségesebb" – így Mudd.

Az AFP írása szintén kiemeli, hogy a Fidesz politikája miatt a külföldi befektetők elpártolhatnak Magyarországtól, valamint megjegyzi, hogy bár valóban sikerült a beígért munkahelyteremtés, ez részben a közmunkaprogramnak köszönhető, amelynek keretén belül gyakran olyan „alantas" munkát kell végezniük az embereknek, mint az utcaseprés.

Az AFP rámutat arra is, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a magyarok 30,6 százalékának ételre sem futja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.