galéria megtekintése

Az eltüntetett zöld

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 07. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Jó, ha ott vagyunk a családi asztalnál, ha osztozkodás zajlik. Aki kimarad, lemarad – szól az örök szabály. Ez történt az elmúlt négy évben a környezet ügyeivel Magyarországon.

Elemezhetjük a Fidesz-vezetők gondolkodását, bár elvi alapra épült környezeti érzékenységet az Orbán-kormány tagjai között vajmi bajosan találnánk. Miközben az Európai Unióban a környezet védelme elsőrendű, és nemcsak a nyugati tagállamokban felügyeli mindenütt miniszter az idetartozó ügyeket, de még a hajdani szocialista országokból uniós tagokká vált államok mindegyikében is ott a környezetvédelem neve valamelyik tárca élén.

Csak nálunk fokozták le az agrárügyek egyik – négy év alatt nem sok vizet zavart – államtitkársága alá, a vízügyet pedig legutóbb a belügyi tárcához, még lejjebb, főosztályi szintre. Tudom, a Fidesz még a feketét is képes fehérként kommunikálni, ám a zöld szín eltűnését a kormányzati politika legfelső szintjéről még ők sem próbálták magyarázgatni.

 

Egyszerűen nem beszélnek róla. A következmények jól ismertek: legutóbb az akácügyben agrárérdekekre hivatkozva, populista módon söpörték félre a megalapozott és szinte egyöntetű szakvéleményekkel megtámasztott környezeti indokokat.

A nemzeti parkokon belüli védett zónák kijelölését pedig a vidékfejlesztési tárca – a WWF által áprilisi tréfának nevezett – „adathiány” miatt fagyasztotta be, miközben – ha másképpen nem is – saját háttérintézményi köréből ehhez minden szükséges adatot megkaphatott, vagy ne adj isten megvehetett volna.

A két évtizede halogatott ügynek minden bizonnyal néhány, eddig a nemzeti parkokon belül gazdálkodó, Fidesz-közeli cimbora vallaná kárát, ami ugye nem túl nagy motivációs erő egy alapvetően agrárminisztériumban.

De a természetvédelmi indokok teljes mellőzéseként a jövőben – ha továbbra sem lesz zöldtárca – akár a folyók part menti ártéri erdeit is kiirthatják, ha elfogadják azt a jogszabályt, amely a folyók fő medrének vízlevezető képességét szeretné növelni árvizek idején. Hogy ezt máshol ökológiai szempontoknak is megfelelően, a korszerű vízügyi technológiák alkalmazásával végzik, oda se neki, hiszen nálunk a környezetvédelem mellett a vízügyet is ellehetetlenítették, szakmai háttérintézményét megszüntették, szakembereit elhallgattatták.

Ehhez képest tanulságos a hágai Nemzetközi Bíróság minapi ítélete, mely drákói szigorral tiltotta el Japánt az álszent módon tudományosnak beállított, ám nagyon is kereskedelmi célú bálnavadászattól. Az ENSZ legmagasabb jogi fóruma még sohasem hozott ilyen egyértelműen környezetbarát döntést. Hányan is hiányolták ezt hajdan a bősi ügyben! De az idő halad, legalábbis mindenütt máshol. Lám, a mostani esetben eljáró bírói grémium elnöke is éppen szlovák volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.