galéria megtekintése

Az Indiai-óceán legeldugottabb zugában keresik a maláj gépet

NOL
NOL

A tegnapi eredménytelen keresés után ma ismét átvizsgálták az Indiai-óceán egyik legnehezebben megközelíthető zugát, hátha ráakadnak a maláj gép feltételezett roncsaira. Nem találtak semmit.

„Ez az egyik legnehezebben megközelíthető pont a földön, amelyet csak el tudnak képzelni. De ha van ott valami, akkor meg fogjuk találni" – mondta az épp Pápua Új-Guineában tartózkodó Tony Abbot ausztrál miniszterelnök.„Tartozunk ennyivel a gépen utazók rokonainak" – tette hozzá Abbot. Az erőfeszítések ellenére a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járatának a roncsait pénteken sem találták meg.

A BBC helyszíni tudósítója szerint óriási kihívással kell szembenéznie a roncsok után kutató egységeknek. „Az időjárás igen zord és kiszámíthatatlan tud lenni olyan messze, a nyílt tengeren, ráadásul a hullámzástól igen nehezen lehet kiszúrni a vízen lebegő tárgyakat" – mondta a Perthben tartózkodó Phil Mercer. Rámutatott arra is, hogy nagyon nagy a nyomás, és mindenki azt várja, hogy a keresés eredménnyel záruljon, mindegy, mennyi időbe telik.

Az Ausztrál Tengerészeti Biztonsági Hatóság (AMSA) munkatársa, John Young egy mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a terület, amelyet átvizsgálnak, nem olyan nagy, mint amelyeket korábban vizsgáltak, mégis nagyon nehéz észrevenni bármit is. „Ahhoz nagyon nagy, hogy az ember egy ablakon kinézve észrevegyen valamit" – mondta. Young hozzátette, elképzelhető, hogy többször is fel kell deríteniük majd a zónát, hogy biztosat tudjanak mondani.

 

Az ausztrál haditengerészet nagy erőkkel keresi a maláj gépet
Australian Defence Force / Reuters

A keresés ma újult erővel indult el, miután tegnap a rossz időjárási viszonyok miatt mintegy három óráig tartó vizsgálódás után a repülőgépek és hajók kénytelenek voltak visszafordulni. David Jonston ausztrál védelmi miniszter tegnap elmondta, nincs ok a csüggedésre, legfeljebb két-három nap múlva már biztosat tudnak mondani a feltételezett roncsokról.

Az új remények akkor éledtek fel, amikor az ausztrál miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a legújabb műholdfelvételeken két tárgyat észleltek az Indiai-óceánban, amelyek talán a közel két hete eltűnt maláj gép roncsai lehetnek. A miniszterelnök hozzátette, hogy nem azonosították a tárgyakat, csupán annyit lehet tudni róluk, hogy méretüket tekintve „viszonylag nagyok".

Az ausztrál hatóságok az egyik tárgy nagyságát 24 méterre becsülik, és a jelentések szerint jóval a vízfelszín alatt található, méghozzá az Ausztrália délnyugati részén található Perthtől mintegy 2200 km-re.

Az amerikai haditengerészet egyik keresőgépén, a P-8-as Poseidon repülőgépen tartózkodott az ABC News riportere, aki tegnap élőben tudósított a fejleményekről. Mint ahogy azt David Wright elmondta, mintegy három órába telt, hogy elérjenek a zónába, és ott is három óra állt a szakemberek rendelkezésére, hogy kiderítsék, valóban az eltűnt repülőgép roncsait látták-e a műholdfelvételeken.

A repülőgép nemcsak a vízfelszínt vizsgálta, hanem a víz alatti területeket is. Wright szerint a P-8 igen komoly technikai felszereltséggel bír, és „ha van olyan gép, ami jó eséllyel találhat valamit odalent, az ez a repülő". A repülőgépeken kívül ausztrál, új-zélandi, amerikai és norvég hajók is a helyszínen voltak.

Minden fél nagyon óvatosan nyilatkozik, hiszen az elmúlt két hétben többször is bejelentették, hogy talán a gép roncsait vélték felfedezni, de minden esetben kiderült, hogy tévedtek. A március 8-án eltűnt gép keresésében 26 ország vesz részt, valamint az FBI is besegít a maláj kormánynak.

Az Indiai-óceán „fenekén” keresik most a maláj gépet
MTI/EPA

A kínai hozzátartozók napok óta egy pekingi hotelben tartózkodnak, és együtt várják, hogy valamilyen pozitív előrelépés történjen az ügyben. A Wall Street Journal (WSJ) helyszíni tudósítója szerint a rokonok belefáradtak a két hete tartó bizonytalanságba, és igencsak kétkedve fogadnak minden hírt. „Semmit nem hiszek abból, amit mondanak. Egyszerűen már nem hiszek a híreknek" – idéz a WSJ egy férfit, akinek fia tartózkodott a gépen.

Tegnapi hírek szerint a rokonok elkeseredettségükben éhségsztrájkkal fenyegetőztek, és a Kuala Lumpurban tartózkodó hozzátartozók dulakodásba keveredtek a maláj hatóság tagjaival, ugyanis úgy vélik, hogy a maláj kormány nem tájékoztatja őket megfelelően a kutatás helyzetéről. Azt sem engedték nekik, hogy a helyszínen várakozó újságírókkal beszéljenek, és elmondják nekik a panaszaikat.

A Malaysia Airlines március 8-án Kuala Lumpur és Peking között közlekedő MH370-es járatán 227 utas és 12 fős személyzet tartózkodott, köztük 154 kínai. Ahogy azt korábban megírtuk, egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy gép „lerepüljön a térképről”, és nem megmagyarázhatatlan jelenség, ha egy repülő eltűnik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.