galéria megtekintése

Erőfitogtatás és parádé Bagdadban

0 komment

NOL

Moktada al-Szadr radikális síita hitszónok felhívására szombaton több ezer síita vonult fel az iraki fővárosban, miközben a szélsőséges szunnita szervezet, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) csapatai tovább harcolnak az ország legnagyobb olajfinomítójáért.

A befolyásos hitszónok hatalmas tömegeket tud megmozgatni, és ez szombaton is bebizonyosodott, amikor Bagdad utcáit elárasztották a „katonai parádéra" gyülekező hívei.

Az iraki hadsereg egységei harcban a szélsőségesekkel
Az iraki hadsereg egységei harcban a szélsőségesekkel
Stringer / Reuters

Szakértők szerint az erőfitogtatást a kormány sem nézi jó szemmel egy olyan kényes helyzetben, amikor az országot másfél hete rettegésben tartó – az al-Kaida terrorhálózat regionális helytartójává előlépett – ISIS harcosai több nagyváros megszállása után egyre közelebb nyomulnak a fővároshoz.

 

BBC helyszíni tudósítója, Jim Muir szerint a katonai egyenruhában és felszerelésben vonuló szadristák csak tovább szítják a felekezetközi ellentétet a többségben lévő síiták, valamint a szunniták között Irakban, miközben a kormányra óriási nyomás nehezedik, hogy egyesítse az országot a szélsőségesekkel szemben.

Al-Szadr milicistái tűzérségi erejüket is megmutatták Bagdadban
Al-Szadr milicistái tűzérségi erejüket is megmutatták Bagdadban
Ahmed Saad / Reuters

A Szíriában és Irakban mintegy tízezer taggal rendelkező ISIS ámokfutása mindeközben tovább folytatódik. Miután az ország érszaki részén több nagyvárost is az irányításuk alá vontak, a főváros felé vették az irányt, és most már állítólag pár száz kilométerre vannak Bagdadtól.

A legfontosabb csata azonban jelenleg az ország legnagyobb olajfinomítójáért zajlik, amelynek egy része állítólag az ISIS kezén van. A szerdán megtámadott bajdzsi finomító adja Irak belső fogyasztásra kerülő olajtermékeinek döntő részét.

Ez volt egyébként a taktikája az Aszad-rendszert is támadó ISIS-nek Szíriában is, ahol hosszú hónapokig tartott ellenőrzése alatt olajmezőket.

Az iraki hadsereg önkéntesei várnak az orvosi vizsgálatra
Az iraki hadsereg önkéntesei várnak az orvosi vizsgálatra
Ahmed Saad / Reuters

A kormány a héten annyira kétségbeejtőnek értékelte a helyzetet, hogy formálisan is kérte az Egyesült Államokat, hogy bombázza az iszlamista felkelők állásait. Barack Obama amerikai elnök magas rangú kongresszusi képviselőkkel tárgyal a bagdadi kérésről.

Az elnök szerdán azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok növelni készül a jelenlétét a Közel-Keleten, ahol jelenleg harmincezer amerikai katona teljesít szolgálatot, hat hadihajó pedig a Perzsa-öbölben cirkál.

Mint mondta, szárazföldi csapatokat nem küldenek Irakba, de a légi csapások lehetőségét nem zárják ki, valamint háromszáz katonai tanácsadót küldtek az országba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.