Az olajért küzdenek Irakban

Az ország legnagyobb olajfinomítójáért harcolnak a kormányerők és az ISIS. Az eseményekkel kapcsolatban mást mondanak a hivatalos személyek és a szemtanúk.
Az ország legnagyobb olajfinomítójáért harcolnak az iraki kormányerők és szunnita harcosok.

Egy katonai szóvivő szerint a csapatok visszaverték az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) harcosainak ismételt támadásait, megölve 40 támadót szerda este folyamán. A hadsereg azt tagadta, hogy megszállták volna a finomítót. Néhány dolgozó elmondása szerint ezzel szemben a hadsereg elfoglalta a létesítmény nagy részét és az irányító szobát is körülvették a katonák.

Az iszlám csoport szerdán indított támadást a Bagdadtól 200 kilométerre északra található Baidzsiban lévő finomító ellen. Az ott dolgozó mintegy 15 ezer munkást és száz külföldi szakértőt még kedden zárták be a gyárba, mikor a támadás híre elterjedt. A munkásokat később fokozatosan kiengedték. A legutoljára benn maradt 250-300 dolgozót végül csütörtökön evakuálták, miután a helyi törzsi vezetőkkel megegyeztek erről – írja a Reuters.

A dolgozók azt mondták a támadok betörtek a finomító területére és lerombolták az egyik olaj tartályt. Néhányan azt állították, hogy a támadók átvették a létesítmény feletti ellenőrzést. Ezt alátámasztja egy videófelvétel is, amin gomolygó füst és a finomító épületén lévő fekete, ISIS által használt zászló is látszik. Az iraki kormánytisztviselők a munkások elmondása ellenére ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy a csapatok ellenálltak a támadásnak.
Baidzsiból származik az ország hazai üzemanyag készletének nagy része, emiatt tartanak attól, hogy hamarosan hosszú sorok jelennek meg a benzinkutaknál és áramkimaradásokra is készülnek.

A BBC szerint az aggodalmak nem alaptalanok, már meg is jelentek az első hosszabb sorok az észak-iraki Irbilben lévő kutaknál. A harcok kezdete óta pedig az élelmiszer árak is megnőttek a térségben.

Az elmúlt két napban ISIS-esek 13 rendőrt és kurd harcosokat öltek meg, mikor az al-Basir nevű falut kizsákmányolták ki – jelentette az iraki rendőrség a BBC-nek.

Szerdán dzsihádisták megpróbáltak a Bagdadtól 60 kilométerre északra lévő Baakúba börtönét elfoglalni.

Az iraki kormány Obamára vár. Az amerikai elnök bejelentette, hogy légi támadást végző csapatokat küldene az országba, hogy segítse az iszlamista szélsőségesek elleni harcot, miután az ISIS múlt héten számos észak-iraki várost foglalt el. Ehhez pedig a kongresszus jóváhagyását sem kéri.

Szerdán az Egyesült Államok közös vezérkarának elnöke, Gen Martin Dempsey figyelmeztette az amerikai hadat, hogy még szükséges információk hiányában vannak ahhoz, hogy lépéseket tehessenek. Azt mondta a kongresszusi tárgyaláson, hogy a pilóták jelenleg nem tudnák biztosan azonosítani egy esetleges harc során, hogy kik támadják őket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.