galéria megtekintése

Élet a pokolban

NOL

Az Iszlám Állam júniusban foglalta el az észak-iraki kormányzóságot, Ninive-t, annak fővárosával, Moszullal együtt. Az itt élők többsége szunnita kurd, de ez az asszír kereszténység központja is. Az olajban gazdag régióból azonban sokan elmenekültek a dzsihadisták brutalitása miatt, akik mindenkit a muszlim hit felvételére kényszerítenek. Aki ellenkezik, az életével játszik.

A tartomány feletti uralom átvétele után a dzsihadisták kegyetlen rendszabályokat vezettek be, és azóta minden ellenállást brutálisan elnyomnak és megtorolnak.

Otthonukat elhagyni kényszerült moszuli gyerekek játszanak egy bagdadi iskolában.
Otthonukat elhagyni kényszerült moszuli gyerekek játszanak egy bagdadi iskolában.
Thaier Al-Sudani / Reuters

Ahogy arról egy helyi lakos a BBC-nek beszámolt, az Iszlám Állam milicistáinak a tartomány elfoglalása után első dolga volt az iskolarendszer drasztikus átalakítása. Az általános iskolákban szétválasztották a lányokat és a fiúkat, akik különböző épületekben tanulnak, és csak azonos nemű tanáraik lehetnek. A koruknál érettebbnek tűnő lányoknak bő szabású öltözetet és arcukat eltakaró fátylat kell hordaniuk.

 

Az IS a tantervhez is mélyen hozzányúlt: megszüntették a testnevelésórákat, helyette bevezették a „dzsihád kurzust", amelynek keretén belül a dzsihád szeretetére és ennek módjára nevelik a nebulókat. Eltörölték továbbá a földrajz, történelem és képzőművészeti tantárgyakat, és ezek helyett most arab kalligráfia (szépírás) az elvégzendő kötelező óra. Szigorú kitétel, hogy a diákok nem használhatnak színes ceruzákat és tollakat.

Az állami iskolákat az oktatásügyi hivatal és az oktatásügyi minisztérium finanszírozza, ebből adódóan pedig nagyszámú tanári karral és épületekkel rendelkeznek. A magániskolák azonban jelentős hiányt szenvednek tanárokból és épületekből egyaránt.

Thaier Al-Sudani / Reuters

Az utóbbi hetekben rengetegen hagyták hátra korábbi életüket, mivel a keresztények és a jazidiek – ahogy egyéb más, nem muszlim vallású lakosok – élete veszélyben forog. A hátramaradt házakat az Iszlám Állam hadizsákmánynak tulajdonítva elkobozta, teljesen kifosztotta, sőt, a dzsihádisták sok esetben be is költöztek, úgy használva a lakás berendezéseit, mintha mindig is a sajátjuk lett volna.

A jelek szerint azonban az IS harcosai sem érzik magukat teljes biztonságban. A beszámoló szerint a koalíciós hatalmak légicsapásai során a milicisták fejvesztve menekülnek a keresztény otthonokból lopott autóikon, mivel a harcosok félnek, hogy a korábbi lakók esetleg kapcsolatba kerültek a koalíciós seregekkel, és elárulták lakcímüket. Ez pedig könnyű célponttá teheti őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.