galéria megtekintése

Mire az öröm?

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 14. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Akár egy hollywoodi filmben: ha lett volna légy az Európai Űrügynökség darmstadti irányító központjában, még a zümmögését is hallani lehetett volna. Pár perccel szerda délután öt óra előtt a néma csendben csak feszült arcokat lehetett látni, amint a képernyőkre meredtek. Várták a csodát.

Ami a Földtől irtózatos messzeségben, valahol a Naprendszer mélyén, a Mars és a Jupiter pályája között meg is történt. Egy űrrandevú, melynek két résztvevője egy óránként 55 ezer kilométeres sebességgel száguldó üstökös, valamint az emberi tudás és technika jelenlegi csúcsteljesítménye, a mindössze százkilós leszállóegység, az európai űrkutatók közös gyermeke.

Ha a tíz éve fellőtt Rosetta űrszondáról leválasztott Philae a távoli sötétségben eltévesztette volna a kozmikus mércével mérve aprócska, mintegy négy kilométer átmérőjű célt, az előzetes várakozások szerint „hozta volna” a balszerencsés ötven százalékot, de öt után három perccel a tudósok arca felengedett, és előbb bátortalanul, majd szinte féktelenül tört ki az öröm. Az egyikük mikrofon után kapott, és bejelentette a központ másik termében gyülekező közönségnek, hogy a misszió sikerült.

 
Az Európai Űrügynökség alkalmazottja, Matt Taylor Rosetta-tetoválással ünnepelte meg a sikert
Az Európai Űrügynökség alkalmazottja, Matt Taylor Rosetta-tetoválással ünnepelte meg a sikert
Arne Dedert / DPA

Öltönyös urak, elegáns hölgyek ölelkeztek össze, németek, franciák, olaszok és még ki tudja, hányféle náció boldogságának lehetett tanúja, aki élőben figyelte a neten a történteket. Több tízezren voltak. Az esemény minden földi politikai feszültségen túlmutató siker, az emberiség közös tudásának nagyszerű bizonyítéka.

Persze amíg a szonda eljutott céljáig, nem volt minden ilyen békés. A program egy magyar résztvevője szerint az európai csapatot gyakorlatilag irányító németek nemcsak az amúgy rendkívülinek mondható magyar hozzájárulást nem voltak hajlandóak értékén kezelni, de a franciát sem, holott Franciaországban is működik egy irányító központ. Igaz, az unió másik vezető nemzete nem hagyta magát, és ez Európai Űrügynökség vezérigazgatójáig is elment panaszával.

A landolásra persze már messze nem volt szó torzsalkodásokról, a beszédek a közös erőfeszítést hangsúlyozták, amibe még a NASA közreműködése is bekerült. Hiába no, az utóbbi hetek két amerikai űrkutatási kudarca után ez most az európaiak nagy dobása volt, s ebbe a nagyvonalúság is belefér.

Sokan kérdezik most persze, mi végre e sok erőfeszítés. Miért kellett leszállni ezen az apró, távoli üstökösön? Kit érdekel a Naprendszer kialakulásának mikéntje! Itt a devizahitelek ügye, az ukrán helyzet, az iszlám terroristák és az amerikai–orosz feszültség, hogy Vida Ildikóról ne is beszéljünk. Meg lehet pedig érteni, mit mond ez az űrsiker! Az emberiség közös vágyát a múlt megértésére, amiből akár egy jobb, de legalábbis jobban látható jövő is kijöhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.