Már várják a tüntetők a G20 vezetőit

Folyamatosan érkeznek az állam- és kormányfők az ausztráliai Brisbaine-be, amely az elkövetkező két napban otthont ad a G20-csúcsnak. A találkozó fő témája a gazdasági növekedés lesz, de terítékre kerül majd az ebola, a kelet-ukrajnai válság és az Iszlám Állam is. Vlagyimir Putyin azonban indulás előtt még újfent felcsattant az Oroszország elleni szankciók miatt.
Bondi Beach-i tüntetők véleménye a klímaváltozás körüli vitáról.
Bondi Beach-i tüntetők véleménye a klímaváltozás körüli vitáról.
David Gray / Reuters

Dörzsölt politikusként az orosz elnök még az indulás előtt tisztázni akarta, hogy mit is gondol a kelet-ukrajnai konfliktus miatt márciusban hozott majd később bővített Oroszország elleni szankciókról, amelyeknek G20-as megtárgyalását értelmetlennek nevezte.

„[A szankciók] szembe mennek a nemzetközi joggal, mivel szankciókat csak az ENSZ és a Biztonsági Tanács keretén belül lehet meghozni" – mondta Putyin, aki hibának nevezve a döntést.

„Rendkívül kártékony intézkedés, és azon túl, hogy persze nekünk is okoz károkat, nekik is fog... A nemzetközi gazdasági kapcsolatok teljes rendszerét ássa alá" – tette hozzá a Itar-Tass orosz hírügynökségnek nyilatkozó Putyin.

Az orosz elnöknek egy burkolt fenyegetésre is maradt ideje a Brisbaine-be való indulás előtt, ugyanis azt üzente Berlinnek, hogy 300 ezer állás kerülhet veszélybe, ha Németország nem köt szerződéseket Oroszországgal.

Brisbaine-ben mindeközben már megállt az élet, a közalkalmazottak szabadnapot kaptak a várható közlekedési fennakadások miatt. A hatóságok már mintegy 6 ezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, hogy fenntartsák a rendet, ugyanis 27 különböző tüntetőcsoport várja majd többek között az amerikai, kínai és orosz elnököt – írja a BBC.

A házigazda Tony Abbott ausztrál kormányfő korábban elmondta, hogy a csúcs fő témája a munkahelyteremtés, a világgazdaság felpörgetése és az adócsalás elleni küzdelem lesz.

„Hat éve a világgazdasági válságról szólt minden. A nehéz éveket ugyan már magunk mögött hagytuk, de még mindig itt állunk az örökségével, a munkanélküliséggel" – írta egy, a csúcs előtt megjelent cikkben Abbott.

A vezetők várhatóan kiszélesítik a februári megállapodást, hogy elérjék a célként kitűzött 2 százalékos globális növekedést öt éven belül. „Ennek elérése érdekében a G20 tagjainak közel 1000 új intézkedést kell hozniuk a hazai növekedési stratégiában" – tette hozzá Abbott.

A gazdaságon túl várhatóan szóba kerülnek a legégetőbb politikai-társadalmi krízisek is, mint amilyen a kelet-ukrajnai válság, az ebola-járvány vagy az a Iszlám Állam iraki és szíriai előretörése. A házigazda ugyanakkor leszögezte, hogy a klímaváltozás nem kerül szóba a csúcson. Ezt számos aktivistacsoport nehezményezi, ugyanis az Abbott-kormányt gyakran éri kritika a klímapolitikája miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.