galéria megtekintése

Egyedül nem megy!

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 14. számában
jelent meg.

Fekete György

Az ellenfél elhallgattatásának bevett eszközévé vált (kivált a politikai életben) a „leelmebetegezés”. Ami tulajdonképpen nem fajsúlyosabb, mint egy gyermeki falfirka: „Peti hüje!” Az ilyen beszólások következtében még senki ellen nem indult orvosszakértői vizsgálat. Az viszont már az emberi méltóság sárba tiprása, ha olyasvalakit elmebetegeznek le, akit kezeltek vagy kezelnek a pszichiátrián. Ez olyan, mintha egy féllábú polgárt közösítenénk ki azzal, hogy „hallgasson, maga nyomorék”!

Talán jobb is lenne, eredményesebb is lenne, ha mi, pszichiátriaviseltek együtt képviselnénk mindenki ügyét, akit vallási, etnikai hovatartozás, egészségi állapot, társadalmi osztályhoz, csoporthoz tartozás, foglalkozás stb. alapján stigmatizálnak. Korábban is munkálkodtunk nem kevesen a pszichiátriai kezelésben részesültek és a társadalom közötti szakadék áthidalásán, ám törekvéseink többnyire nélkülözték az univerzalitást.

Szerintem erőt (nem agresszivitást!) is kell mutatnunk, ugyanis a közvéleményből visszatetszést vált ki, ha folyton elesettségünket jelenítjük meg. Sajátosságaink, sorsjellegzetességeink személyes vállalása több rokonszenvet váltana ki és hatékonyabb lenne.

 

Ha minden érintett csoport egyedül harcol az előítéletek ellen, elkerülhetetlenül elszigetelődik.

Ügyelnünk kell arra is, hogy féken tartsuk pszichiátriaviseltségünkkel összefüggő sérelmi késztetéseinket, másokra irányuló bűnbakképzési hajlandóságunkat. Ehhez elengedhetetlen az önismeret, az önbírálat, az önszeretet és az önfejlesztés – soha be nem fejezhető –tanulása.

Sorsából eredően a pszichiátriaviselt embertől sem áll távol, hogy indulatait környezetén vezesse le vagy belül tartsa őket.

A szerző mentálpedagógus.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.