galéria megtekintése

Háborús állapotok Izraelben és Gázában

1 komment

NOL

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az övezet elleni hadműveletek intenzifikálására és kiterjesztésére tett ígéretet, ha folytatódik a palesztin rakétaeső. A Vaskupola a Hamász öt rakétáját szedte le Tel-Aviv felett, az izraeli légitámadásoknak eddig 48 halottjuk és 370 sebesültjük van.

A Gázai övezet elleni hadműveletek intenzifikálására és kiterjesztésére tett ígéretet szerdán Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, ha a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász nem hagy fel az Izrael célzó rakétatámadásokkal. Netanjahu bejelentése szerint a Protective Edge néven tegnap elindított hadművelet addig folytatódik, amíg a palesztin rakétaeső alatt álló izraeli városokba vissza nem tér a nyugalom.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint a légierő a rakétákra válaszul 160 célpontot támadott az éjjel, válaszul arra a kétszázegynéhány rakétára, amelyet Gázából indítottak el a zsidó állam területe felé. Szerdán a Hamász eddig 45 rakétával támadta Izraelt, amelyből nyolcat elfogott a Vaskupola, az izraeli légvédelmi rendszer, a nyolcból ötöt Tel-Aviv felett szedve le. Arról, hogy a palesztin rakétáknak lennéne-e sérültjei vagy halálos áldozatai, egyelőre nem érkeztek hírek. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli légicsapásokban eddig 48 ember – köztük gyerekek – vesztette életét, 370-en pedig megsérültek.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a Gázai övezet elleni légitámadásokban fegyvereket, a terror infrastruktúrájának építményeit, parancsnokságokat, a Hamász intézményeit, kormányzati épületeket és terroristák házait pusztították el. Izrael célzott támadást hajtott végre többek közt Háfez Hamad, az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet Beit Hanúni vezetőjének háza ellen is, aki több családtagjával együtt életét vesztette. Jaalon Sin Bét belbiztonsági szervezet és a hadsereg vezérkarával folytatott megbeszélés után nyilatkozott.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Haverok húsa
Vélemény
Maradiságverseny
Vélemény
Tükörkép
Vélemény
Tejút

Moti Almóz altábornagy, IDF-szóvivő közlése szerint a szerda reggeli Izrael elleni rakétahullám után az izraeli légierő már intenzifikálta a gázai célpontokra mért légicsapásait, és készül a szárazföldi offenzívára is. Izrael szerint ez csupán válasz a palesztin rakétákra, amelyek egy részét – házilagos készítésű, akár hetven kilométerre is eljutó M76-osokat – kedd éjjel már távolabbi célpontok köztük Jeruzsálemre és Tel-Avivra irányították. Almóz szerint egyébként a Vaskupola eddig kilencven százalékos sikerrel működött eddig, a tel-avivi rakéták maradványai egy főútra estek. Az IDF közlése szerint a Gázából kilőhető rakéták hatótávolságán belül 3,5 millió izraeli állampolgár él.

Baz Ratner / Reuters
Eközben a gázai kórházak állítólag már a teljesítőképességük határán dolgoznak. Üzemanyag egy hétre van elég úgy, hogy már most is napi 12 órás áramkimaradások mellett dolgoznak. A Hamász katonai szárnya figyelmeztetett, hogy mostantól minden izraeli célpontnak minősül.

Az izraeli kormány gondolkodik szárazföldi offenzíván is. A miniszterelnökhöz közel álló források szerint Netanjahu arra utasította a hadsereg vezetését, hogy „folyamatos, erőteljes és hosszú" hadműveletekre készüljön Gázában. A mozgósítás azonban még nem jelzi, hogy Izrael katonai műveletre készülne a Hamász ellen – tudta meg munkatársunk tegnap az izraeli véderő katonai szóvivői hivatalától. Az erőszak leállítását a Hamásznak kell kezdenie, a hadműveletek eszkalációjára kell felkészülnünk – mondta szűkszavúan az izraeli katonai forrás.

Izraeli kormányközeli források úgy nyilatkoztak a katonai rádiónak, hogy a Hamász jelenleg nem puhatolózik egy esetleges tűzszünet érdekében, a Protective Edge hadművelet pedig egy hétig tart majd. A rádió szerint a kormány köreiben egyre többen követelik a Gázai övezetbe irányuló áramszolgáltatás, üzemanyag- és élelemszállítás leállítását.

MOHAMED MESSARA / Reuters

Annak egyelőre nincs jele, hogy Egyiptom közvetítene a konfliktusban, az izraeli 10-es csatorna televízió esti híradása szerint az ottani vezetés zöld utat adott Izraelnek a Hamász elleni akciókhoz. Kairóban nem állnak a gázai vezérkar mellé, mert a Sínai–félszigeten a velük szövetséges iszlamisták az egyiptomi katonák ellen harcolnak.

Az Izraellel békeszerződést kötött Jordánia kormányszóvivője szerdán közleményt adott ki, amely felszólítja Izraelt a Gázai övezet elleni „barbár agresszió" leállítására, és óva int annak következményeitől.

Palesztinok menekülnek a légitámadások elől. Maja Suslin / Reuters

Mint korábban megírtuk, az utóbbi évek viszonylagos nyugalmának az vetett véget, hogy június 12-én három izraeli fiút elraboltak és meggyilkoltak Gus Ecionban. Az izraeli kormány az emberrablás után közvetlenül azzal állt elő, hogy ez két Hamász-aktivista műve, ami után a palesztin településeken végrehajtott razziákban több száz Hamász-aktivistát tartóztattak le.

Erre válaszul indították az első rakétákat Gázából. A rakétatámadások és a légicsapások azóta is folyamatosak. A Hamász deklarálta, hogy csak akkor kész tűzszünetre, ha Izrael felhagy a légicsapásokkal, az izraeli kormány viszont a palesztinoktól követeli ugyanezt. A palesztin politika egyik izraeli elemzője a Népszabadságnak azzal magyarázta a helyzetet, hogy a Hamász vezetői védik az arcukat. Az izraeli célzott csapásokban több ismert katonai vezetőjük halt meg. Egy légitámadás megölt hét Hamász-terroristát, akik épp egy alagútban voltak, és egy terrorakcióra indultak volna.

Hozzá kell még adni egy lélektani elemet is. Az izraeli társadalmat végtelenül felháborította a három fiú meggyilkolása és az a bosszúgyilkosság is, amelyet erre válaszul zsidó szélsőségesek követtek el. Az izraeliek azonban megdöbbenéssel fogadják palesztin oldalról a cinizmust, amellyel a három ártatlan zsidó fiatal megölését kezelik.

Netanjahu feltehetőleg úgy érzi, a hangulatváltozás felhatalmazza őt, hogy katonai megoldást keressen arra, amire politikait nem tudott, vagy nem akart találni az elmúlt években. „A Hamász az eszkalációt választotta, és ezért súlyos árat fizet majd" - nyilatkozta, egy esti televíziós beszédben türelemre kérve az izraelieket, mert a gázai művelet időt vehet igénybe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.