Izrael szárazföldi csapatok bevetésére is készül

Izrael félszáz légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen kedd hajnalban,  katonai szóvivő szerint az izraeli hadsereg szárazföldi bevetésre is készül.

Az izraeli hadsereg szárazföldi csapatok bevetésére is készül palesztin területeken, miután kedd hajnalban légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen - közölte kedden Peter Lerner katonai szóvivő.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a vezérkari főnökökkel tartott keddi találkozója után a sajtónak arról számolt be, hogy Jeruzsálem a Hamász radikális palesztin szervezet elleni elhúzódó műveletre számít, amely néhány napon belül biztosan nem ér véget.

Ezzel párhuzamosan Mahmúd Abbász palesztin elnök követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet ellen indított légicsapásoknak, és a nemzetközi közösség azonnali beavatkozását kérte, hogy megállítsák a konfliktus további súlyosbodását.

Izrael kedd hajnalban légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen, a harci gépek több mint 50 célpontra mértek csapást, köztük lakóházakra is. Előzőleg palesztin fegyveresek rakéták tucatjaival támadták Izraelt az övezetből.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy hadműveletet indított, amelynek célja a gázai rakétakilövések leállítása.
A héberül erős sziklának, angolul pedig védelmi élnek nevezett hadműveletben a légierő kedd reggelig a katonai rádió közlése szerint több mint ötven támadást hajtott végre. Három csapást a tengerről mértek. A célpontok között négy lakóház, huszonöt rakétakilövő, három katonai támaszpont és tíz katonai infrastruktúraként meghatározott létesítmény volt. Palesztin tisztségviselők szerint a légitámadás körülbelül egy órán át tartott.

A Reuters beszámolója szerint az egyik célba vett lakóház Hán-Júnisz településen volt. Ezt földig rombolta a becsapódó rakéta. A repeszek megsebesítettek kilenc embert a környéken. A ház üres volt a támadáskor. A palesztin belügyminiszter elmondta, hogy egy izraeli hírszerző tiszt előzőleg telefonon felhívta a családot, és arra kérte őket, hogy hagyják el az épületet, mert le fogják bombázni. A család időben kimenekült.

A közszolgálati rádió szerint a hadvezetőség újabb tartalékosok mozgósítását tervezi az eddigi ezerötszáz fő mellé. A Gázai övezet elleni 2012-es Felhőoszlop hadművelet idején mintegy hatvanezer tartalékos katonát hívtak be.

A Hamász radikális palesztin szervezet az izraeli offenzívára reagálva "földrengésszerű" támadással, Izrael területén mélyebben becsapódó rakétákkal fenyegetett. Az, hogy lakóházakat támadott Izrael, "túlmegy minden határon" - közölték.

Előzőleg, hétfőn palesztin fegyveresek már nemcsak az ország déli, hanem középső részét is lőtték. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint több mint 80 rakétát indítottak el - írja a hirado.hu. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.