galéria megtekintése

„Egy gerenda alatt kuporogtunk és imádkoztunk”

0 komment

NOL

A legfrissebb összesítések szerint több mint 3800-an haltak meg a szombati földrengésben, és 6538-an sérültek meg Nepál területén. A kórházak zsúfolásig megteltek, nincs áram, ivóvíz, és sokan éheznek is. A mentési munkálatokat utórengések nehezítik.

„Amikor rengeni kezdett a föld, egy gerenda alatt kuporogtunk és imádkoztunk. (...) Ramkotban voltunk, a nagybátyám házában, Katmandutól nyugatra. Miután kimenekültünk az épületből, az első gondolatom az volt, mi van a családommal, mi van a barátaimmal. Telefonálni nem tudtam, de üzenetet küldeni szerencsére igen. Mindenki válaszolt, kivéve az anyukám” - írja Sunir Pandey, a CNN munkatársa. Ő szerencsés, szülei túlélték a földrengést, és csodával határos módon 30 éves házuk sem dőlt össze.

A szombati, 7,9-es erősségű földmozgás során a hétfő reggeli beszámolók szerint 3726-an vesztették életüket és több mint 6500-an sebesültek meg. Egész családok tűntek el, rekedtek a romok alatt. A mentőalakulatok éjt nappallá téve dolgoznak, legtöbben a puszta kezükkel próbálják kiásni az embereket, védőfelszerelés vagy hőérzékelő berendezések nélkül. „A csapatok igazán rossz állapotban vannak. Lassan mindannyian összeomlunk. Két éjszakát dolgoztunk végig” – idézi a The Guardian Laxmi Prasad Dhakalt, a nepáli belügyi szóvivőt.

Navesh Chitrakar / Reuters

 

„Nincs áram, nincs víz. Az első és legfontosabb teendőnk és egyben a legnagyobb kihívás számunkra az áramszolgáltatás és a vízellátás helyreállítása” – tette hozzá a szóvivő, aki megjegyezte, hogy utána az élelmiszerekről kell gondoskodni. „Az üzletek tulajdonosai nem tudják kinyitni a boltokat, így komoly gondot okoz az élelmiszer beszerzése is” – mondta.

Az emberek többsége a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, tartva egy esetleges újabb utórengéstől. A CNN munkatársa, Ingrid Formanek vasárnap este érkezett a nepáli fővárosba. Mint mondja, közösségi konyhák alakultak, nem a kormány, hanem a helyiek kezdeményezésére. Az emberek összefogtak, próbálnak segíteni egymásnak.

10 magyarról egyelőre nincs információ

A nepáli földrengéssel kapcsolatban 58 magyar állampolgárról van tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak, közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A miniszter közölte, a legutóbbi információk alapján tizennyolcan biztonságban elhagyták az országot, harminc ember hogylétéről és hollétéről van híre a minisztériumnak.

Az élelmiszer-ellátás is mind problémásabb
Az élelmiszer-ellátás is mind problémásabb
Navesh Chitrakar / Reuters

Úton a segítség

Hamarosan megérkezik a helyszínre a Rescue 24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport két, nagy nemzetközi mentési tapasztalattal rendelkező vezetője, számolt be Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke. Az ő vezetésükkel segíti a nemzetközi egység a mentést.

India orvosi eszközöket és mentőalakulatokat, Kína pedig szintén egy 60 fős mentőalakulatot küldött Nepálba. Pakisztán négy, C-130-as katonai szállító repülőgépet küld a katasztrófa sújtotta területre, fedélzetükön egy harmincágyas, ideiglenes kórházzal, katonai orvosokkal, sebészekkel és specialistákkal.

A segítségre szükség is van, a kórházak dugig tele vannak, és a vasárnapi utórengés után a betegeket kint, a szabad ég alatt vagy a sátrakban látják el. A 28 millió lakosú országban mindössze 2,1 millió orvos van, és átlagosan 10 ezer emberre 50 kórházi ágy jut a WHO szerint.

Lavinák sorát indította el a földmozgás

Szombaton tizenheten vesztették életüket a Mount Everesten és legalább hatvanan sebesültek meg, és sokan eltűntek, de a vasárnapi utórengés után lezúduló szikla- és jégdarabok nehezítik a mentést. Carsten Lillelund Pedersendán mászó videóra vette a tegnapi egyik lavinát.

A halálos áldozatok közt van a 33 éves amerikai Dan Fredinburg, a Google egyik vezetője is – erősítette meg a vállalat.

A nepáli hatóságok szerint az a 100 hegymászó, aki az 1-es és a 2-es táborban volt a földrengés idején, biztonságban van, őket helikopterekkel viszik le a magasból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.