galéria megtekintése

Kifújni magunkat

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 27. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Az idegenforgalmi szezon küszöbén hirtelen teljes hangerőre kapcsolt a Balaton-part: kereskedők, önkormányzatok kapnak sikítófrászt a vasárnapi zárva tartás miatt. A Velencei-tónál is megszólaltak, de a Dunakanyarban még hallgatnak, ők nyilván abban a hitben ringatják magukat, evidens, hogy róluk is szó van. Holott semmi nem evidens.

Mást sem látunk hónapok óta, mint azt, hogy a legképtelenebb ötletek bucskáznak egyet, mint a mesebeli herceg, s béka lesz belőlük, vagy fordítva, és olyan sűrűséggel, hogy elveszítjük a fonalat, letaglózva bámulunk egymásra. Hogy ilyen nincs, de van. A sokat emlegetett gépház bőven átlépte a tesztüzemmódot, zavarai privát vizekre sodorták a hatalom hajótestét, a kormányosok egymás szavába vágnak, a kapitány meg úgy tesz, mintha egy másik hajón lenne, amely háborítatlanul suhan a cél felé.

Talán nem fogja fel, hogy a feltorlódó ügyek hullámai hiába érkeznek különböző amplitúdókkal a partra, hiába nem képes analizálni a vihar pontos összetevőit a társadalom, a rázúduló áradatból elege van, a keresztbe-kasul cikázó magyarázatokkal egyetemben. Eddig hiányzott a gátlás, most pedig már gát sincs, amely csillapítaná a közhangulatot. A tiltakozó hullám intenzitása nem adja vissza az elcsigázottak reakcióit, s talán a közvélemény-kutatások sem tükrözik a felgyülemlett dac kritikus mennyiségét.

 

A mélyben egyszerre van jelen a csömör és az elégedetlenség, a félelemmel keveredő közöny és az undor. Lehet, hogy sokan nem értik, de egyre inkább érzik a történetek lényegét. A veszélyekkel szembesülve a kormány úgy akarja elkerülni a további süllyedést, ahogy szokás: osztogatással. Nem számol hirtelen érkező örvényekkel, már áprilisban egymást érik a jövő évre szóló ígéretek. Fogalmam sincs, hogy a korai ajándékok mennyire nyugtatják meg a kedélyeket, fordítják vissza a csökkenő népszerűséget, építik újjá Orbán nimbuszát.

Elképzelhető, hogy a Jobbik-hatás lokalizálható, potens ellenzék nélkül a különböző mozgalmakkal, szervezetekkel szembeni szalámipolitika célravezető a belengetett juttatásokkal, kedvezményekkel, egyeztetésnek álcázott áldiskurzussal. De előfordulhat, hogy négy év frontharc után kenyéren és cirkuszon kívül másra is vágynak az emberek. Előfordulhat, hogy nem a kiürült demokráciáról lamentálnak, mindössze kiszámíthatóságot, némi nyugalmat szeretnének. Még földhözragadtabban: kifújni magukat.

Meguntak résen lenni. Orbánnak azonban pont erre az igényre nincs antennája, ő a számára kedves eszközökkel akarja kötözni a sebeket. A vasárnapi nyitva tartás ügyében esze ágában sem volt megkérdezni, mozgósítani népét. Egy vesztett meccs után inkább a netezés formáiról érdeklődik álkíváncsian, százmillióért. Üsse kő. De a most meghirdetett nemzeti konzultáció a bevándorláspolitikáról nem a milliárdos költség miatt arcpirító.

Az idegenellenességet előhívó, alattomosan leegyszerűsített kérdésekkel arra derít majd fényt, hogy lám, a főnök tudja, mit akar a többség. Orbán után az ország apraja-nagyja fogja postára adni bizonyítványát, amolyan piréz módra. A külföldiek pedig örüljenek, ha a Balatonon vasárnap mégis kinyithatnak a boltok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.