galéria megtekintése

A szabad ég alatt látják el a betegeket Katmanduban

0 komment

NOL

Vasárnap újabb, 6,7-es erősségű utórengés rázta meg Nepált. A rengés epicentruma Katmandutól 60 kilométerre, keletre volt, és lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten.

Egy nappal a több mint kétezer halálos áldozatot követelő, 7,9-es erősségű földrengés után ismét rengett a föld Nepálban. "Az emberek az utcára rohantak, rázkódik minden" - idézi a CNN Kushal Neogyt, egy katolikus segélyszervezet munkatársát.

Az utórengés elől menekülő család Katmanduban
Az utórengés elől menekülő család Katmanduban
Adnan Abidi / Reuters

A Mount Everest hegymászóinak nepáli alaptáborában tartózkodók beszámoltak arról, hogy a vasárnapi nagy utórengés lavinák sorozatát idézte elő. Arról, hogy vasárnap hány mászó sebesült meg, egyelőre nem érkezett információ.

 

A hegyen szombaton tizenheten vesztették életüket, legalább hatvanan sebesültek meg, és sokan eltűntek, de a vasárnap lezúduló szikla- és jégdarabok nehezítik a mentést. A halálos áldozatok közt van a 33 éves amerikai Dan Fredinburg, a Google egyik vezetője is - erősítette meg a vállalat.

Turisták a Tribhuvan nemzetközi reptéren a földrengés másnapján
Turisták a Tribhuvan nemzetközi reptéren a földrengés másnapján
Athit Perawongmetha / Reuters

A nepáli hatóságok szerint az a 100 hegymászó, aki az 1-es és a 2-es táborban volt a földrengés idején, biztonságban van, de az alaptáborba visszavezető utat tönkretette a lavina, így lejutásuk egyelőre nincs biztosítva - írja a The Guardian.

Több mint kétezer ember halhatott meg

A kínai mentőcsapat Katmanduba készül
A kínai mentőcsapat Katmanduba készül
Reuters/Stringer

A nepáli hatóságok közleménye szerint csak a fővárosban több mint hétszázan vesztek oda a szombati földrengésben, a nepáli áldozatok száma pedig 2263 Laxmi Prasad Dhakal, a nepáli belügyi szóvivő tájékoztatása szerint. Mint mondta, legalább 4647-en sebesültek meg a szombati földmozgáskor.

Indiában 56-an, Tibetben pedig 17-en vesztették életüket.

Katmandu romokban hever

A Reuters beszámolója szerint mind a magán, mind a közkórházak megteltek, a betegeket már kint, a szabad ég alatt látják el, mivel bent nincs hely. "Egyetlen műtőnk van. Ahhoz, hogy azonnal el tudjunk látni mindenkit, 15-revolna szükségünk. Nem vagyok rá képes, hogy megbirkózzak ezzel" -idézi a Reuters Dipendra Pandey ortopéd sebészt, aki szombat óta 36 operációt hajtott végre a sátorban felállított műtőben. Az utórengés után a betegek nagy részét is a kórházak előtt felállított, lepedőkből eszkábált sátrakban helyezték el.

Az épületek ugyanis kártyavárakként dőltek össze a fővárosban, teljesen megsemmisült a 62 méteres nepáli Dharahara torony is. Súlyos károk keletkeztek a nepáli főváros központjában lévő ősi buddhista és hindu templomokban és történelmi palotákban is: jelentések és fotók tanúsága szerint a Durbar téren és környékén álló XVI. századi épületegyüttes számos tagja romba dőlt, Nepál egyik legnagyobb pagodájából, a Kaszthamandapból például gyakorlatilag csak fatörmelék maradt- írja az MTI.

Ezrek töltötték az éjszakát a szabadban, mert féltek visszatérni lerombolt házaikba. "Fáradt vagyok és kimerült, de dolgoznom kell" - mondja Sudan Shreshtha rendőr, aki kollégáival 166 holttestet szállított Katmandu egyik kórházába. S miközben a Reuters riporterével beszél, újabb autó érkezik a földrengés három áldozatával.

"Katmandu nagy részén nincs áram, de a legtöbb ember derűsen, rémülten főzi az ebédet a kertben, az utcán, bárhol, csak nem bent" - idézi a The Guardian az egyik Nepálban lévő újságíróját, Jason Burke-öt, aki megjegyzi, hogy Ghorka negyedben a hatóságok tájékoztatása szerint a házak fele odaveszett, de mindössze két mentőhelikopterük van.

Jön a segítség

Az indiai kormány már szombat délután elindított egy segélyszállítmányt Nepálba, vasárnap pedig további 200 mentési specialista, valamint sátrak és élelmiszer érkezett a katasztrófa sújtotta területre - közölte az indiai külügyminisztérium szóvivője. Vasárnap ért a területre a 62 fős kínai mentőalakulat is. 

Pakisztán négy, C-130-as katonai szállítórepülőgépet küld Nepálba,  fedélzetükön egy harmincágyas, ideiglenes kórházzal, katonai orvosokkal, sebészekkel és specialistákkal. Egy civil mentőegység is hamarosan az országba ér, mentőkutyákkal, betonvágókkal és a romok alatt rekedt túlélők felkutatását elősegítő földradarral. Pakisztán élelmiszerrel, palackos vízzel, sátrakkal, valamint lepedőkkel is segít.

John Kerry amerikai külügyminiszter közölte, az Egyesült Államok 1 millió dolláros segélyt küld, Ausztrália 5 millió ausztrál dollárral, az Egyesült Királyság pedig 5 millió fonttal járul hozzá a mentési munkálatok finanszírozásához. Srí Lanka és Kína mentőcsapatokkal segíti a keresést és mentést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.