galéria megtekintése

Putyin seperc alatt leigázhatná a Baltikumot

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 16. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

A krími és a kelet-ukrajnai forgatókönyv alapján szervezett orosz beavatkozástól tartanak a Szovjetunióból közel negyedszázada kivált balti államokban. Ám NATO-tagságuk miatt egy ilyen akciónak az ukrajnainál nagyobb a kockázata és kisebb a valószínűsége.

Néhány napon belül két vezető észt politikus is felvetette: folyamatosan ott állomásozó NATO-csapatokat kellene telepíteni az egykori szovjet tagköztársaság területére. Előbb egy interjúban Toomas Hendrik Ilves államfő, majd a német védelmi miniszterrel, Ursula von der Leyennel Tallinnban folytatott tárgyalásai után Taavi Roiva miniszterelnök beszélt erről. Mindketten arra utaltak, hogy a térségben zajló orosz hadgyakorlatok, az orosz katonai repülőgépek sűrű tengeri járőrözései aggodalommal töltik el a legkisebb, mindössze 1,3 millió lakosú balti államot.

Lett katonák tavaly téli NATO-hadgyakorlaton
Lett katonák egy tavaly téli NATO-hadgyakorlaton
flickr.com/nato

 Úgy tűnik azonban, hogy Von der Leyen miniszter hiába hangoztatta, hogy nem szabad lebecsülni a NATO reakcióképességét, a szövetség a „keleti szárnyát” is megvédi, és hiába van Észtországban egy 150 fős NATO-egység. Igaz, csak ideiglenesen, mivel a szövetség és Oroszország 1997-es alapszerződése értelmében tartózkodni kell állandó katonai erő telepítésétől a másik területével határos térségekbe). Tallinnban most arra hivatkoznak, hogy a határ orosz oldalán 40-80 ezer fegyverest megmozgató gyakorlatok zajlanak.

 

Ráadásul a távolság is az oroszoknak dolgozik: négy óra alatt képesek elérni az észt fővárost, míg Kelet-Közép-Európába tervezett gyors reagálású NATO-erők bevetéséhez 48 órára lenne szükség – vont mérleget az észt elnök, akinek szavai más észak-európai országok aggodalmait is tükrözik.

Kard ki kard - amerikai páncélosok az észt-orosz határ közelében március 22-én
Kard ki kard – amerikai páncélosok az észt–orosz határ közelében március 22-én
Ints Kalnins / Reuters

A Krím orosz bekebelezése, a kelet-ukrajnai válság kitörése után elsősorban ebben a régióban – mindenekelőtt Észtországban, Lettországban és Litvániában – tartanak egy lehetséges orosz katonai intervenciótól. Oroszország bebizonyította, hogy kész katonai eszközöket bevetni politikai céljai érdekében, még ha ezzel megsérti is a nemzetközi jogot – állapították meg a múlt héten Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország védelmi miniszterei.

Amerikai páncélos a NATO hadgyakorlatán a lengyelországi Bialystokban: akkor már inkább a jenkik?
Amerikai páncélos a NATO hadgyakorlatán a lengyelországi Bialystokban: akkor már inkább a jenkik?
Marcin Onufryjuk Agencja Gazeta / Reuters

Moszkvában viszont hangoztatják: valójában a nyugati katonai-politikai blokk fenyegeti Oroszországot azzal, hogy egyre közelebb húzódik a határaihoz. És azt is gyakran ismételgetik, hogy az orosz lépésekben nem kell agressziót keresni. Ezt fejtegette egy rádióinterjúban Alekszej Puskov, az állami duma külügyi bizottságának elnöke is, aki kijelentette: nincs bizonyíték arra, hogy Moszkva támadásra készülne. Ám a nyugati elemzők sem elsősorban nyílt katonai akciótól, hanem a krímihez és a kelet-ukrajnaihoz hasonló forgatókönyv megvalósításától tartanak. Attól, hogy Moszkva az – Észtországban és Lettországban különösen jelentős – orosz kisebbség elégedetlenségére, sérelmeire hivatkozva „fű alatt”, hibrid hadviseléssel indít beavatkozást a balti országokban, amelyek parányi hadseregeikkel amúgy sem lennének képesek ellenállni a hatalmas túlerőnek.

Hárommillió kérdéssel támadták le Putyint

Putyin csütörtökön élő adásban, négy órán keresztül próbálta megválaszolni a neki feltett hárommillió kérdést. Többek között azt állította, hogy nincsenek orosz csapatok Ukrajnában, ráadásul szerinte az egész konfliktusért az ukránok a felelősek. Az elnök megizzasztásáról itt olvashatnak bővebben.

És ilyen beavatkozásra nem is lenne nehéz ürügyet találni. A térségben ellentmondásos az orosz kisebbség helyzete. Litvániában az 1991-es függetlenség után bárki megkaphatta az állampolgárságot, ha kérte, és előtte legalább két évig az országban dolgozott, élt. Lettországban viszont sokkal szigorúbbak a szabályok, és – bár az EU nyomására enyhítettek rajtuk – a 2011-es népszámlálás szerint a lakosok 83,5 százaléka volt egyben az állampolgára is az országnak, az ettől a lehetőségtől megfosztottak túlnyomó többsége pedig orosz nemzetiségű.

Egy tavalyi felmérés azt mutatja, az „ukrán forgatókönyvet” nehezebb lenne megvalósítani a balti régióban. Lettország és Litvánia oroszainak többsége számára Oroszország „történelmi haza”, inkább a kultúrához kötődnek, otthonuknak azt az államot tekintik, ahol élnek. Ráadásul az életszínvonal is magasabb, mint Ukrajnában.

Az elemzők szerint így sem lehet kizárni egy orosz beavatkozást, még akkor sem, ha az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye szerint a NATO bármely tagországát ért támadásra úgy tekint, mintha minden tagot érte volna az agresszió. E klauzula azonban a fegyveres beavatkozásra vonatkozik, és nem tudni, hogyan reagálna a szövetség egy belső viszály szításával kirobbantott konfliktusra. Yoel Sano, a BMI Research elemzőcég vezető munkatársa a Financial Times honlapján írt blogjában úgy véli: ezt aligha tekintenék fegyveres akciónak, sőt a NATO-tagok egy része egy nyílt orosz beavatkozás esetén is vonakodna a katonai válaszlépéstől, mert az kiterjedt hagyományos háborúhoz vagy akár atomfegyver bevetéséhez is vezethetne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.