galéria megtekintése

Beavatkozik a hadsereg Bangkokban?

0 komment

NOL

A thai főváros elitjéből, a középrétegekből, monarchistákból szerveződött kormányellenes erő „a végső harcra" szólított fel a Sinavatra-klán ellen. 

Ám a vidéki szegényebb rétegeket képviselő vörös ingesek is tüntetésekre készülnek, miután szerdán az alkotmánybíróság elmozdította Jinglak Sinavatrát kormányfői tisztéből. Egyelőre nem tudni mit tesz a hadsereg, ha erőszakba csapnak át az indulatok, hiszen november óta már így is 25-en vesztették életüket az összecsapásokban.  

Thaiföldi kormányellenes tüntetők ünnepelnek Bangkokban
Barbara Walton / MTI/EPA

Újabb ítéletre számíthat Jinglak Sinavatra, akit kilenc miniszterével egyetemben a thaiföldi alkotmánybíróság szerdán talált vétkesnek hatalommal való visszaélésben, s ezért megfosztotta kormányfői tisztségétől. Csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Bizottság döntött úgy, hogy elegendő a bizonyíték a volt kormányfő elítélésére a rizstermelési támogatási rendszer ügyében is. A rendszer, amelyet Jinglak felügyelt, hatalmas, becslések szerint több mint négy milliárd dollár veszteséget okozott a költségvetésnek. 

 

A korrupcióellenes bizottság még januárban kezdte vizsgálni az esetet, amelyben Jinglakon kívül további 15 volt minisztert, illetve a kormányhoz közelálló szakértőket is meggyanúsított. A bizottság ma egyhangúlag hozta meg döntését, miszerint a vádemelést a thai felsőház hivatott lefolytatni, ahol a kormányt támogató Pheu Thai párt kisebbségben van. Hiába nyerték meg a választásokat 2011-ben, ugyanis a szenátorok többségét nem választják, hanem bizonyos testületek delegálják. Amennyiben a szenátus bűnösnek találja, akkor Jinglakot öt évre kitiltják a politikai közéletből.

A Bangkok Post még a korrupcióellenes bizottság döntését megelőzően kommentárjában azt írta, hogy ismét előtérbe került egy katonai hatalomátvétel eshetősége, miután Jinglakot megfosztották az ügyvezető kormányfői tisztségétől. Az ellenzék ugyan az alkotmánybíróság szerdai ítéletével megnyert egy csatát, amit nem ért el hat hónapi utcai demonstrációkkal, valamint a kormányépületek körbezárásával, ám a válság ezzel nem oldódott meg. A bíróság ugyanis nem az egész kormány, hanem a „vétkes" miniszterelnök és kilenc minisztere lemondását írta elő. A kabinet többi tagja sietősen döntött az eddigi egyik miniszterelnök-helyettes kinevezéséről ideiglenes kormányfőnek.

Egyben bejelentették, hogy folytatják az egyeztetést a tervezett új választások időpontjáról. A fővárosi elitet, a középrétegeket képviselő, főleg demokrata párti ellenzék 2001 óta nem tudott választásokon nyerni, ezért azt szeretné, ha egy nem választott, „népi kormány" venné át a hatalmat. Ezt azonban a Pheu Thai párt a demokrácia elleni puccsnak tartja.

A hadsereg 2006-ban megdöntötte Thakszin Sinavatra – Jinglak bátyja – kormányát, ám egy év elteltével választásokat engedélyezett, amelyen a Thakszin-féle utódpárt győzött (mely azóta már kétszer is nyert). A mostani, immár fél év óta tartó ellenzéki demonstrációsorozat eddig 25 életet követelt, ám a hadsereg eddig semlegességét hangoztatta a két nagy tábor csatájában. Miként korábban Thakszin, most Jinglak élvezte a vidéki szegényebb rétegek, az úgynevezett vörös ingesek támogatását.

Szuthep Thaugszuban, a thaiföldi kormányellenes megmozdulások vezetője adományokból származó pénzt számol Bangkokban
Barbara Walton / MTI/EPA

A vörös ingesek a szerdai bírósági döntést követően bejelentették, hogy tüntetésekbe kezdenek. Ugyanakkor az ellenzék híveit végső harcra szólította fel Suthep Taugszuban, volt demokrata párti honatya, aki a november óta tartó utcai demonstrációknak, egyben a „népi kormány" követelésének a fő hangadója. Csütörtök hajnalban már öt bomba is robbant, egyik éppen az alkotmánybíróság egyik tagjának házánál. A merényletek nem követeltek áldozatokat, ám az igazi csata alighanem az elkövetkező napokban kezdődik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.